Kvinde i solarie
© iStock

Er du afhængig af at tage sol? Derfor er det farligt for din psyke

Det er (åbenbart) ikke kun fysisk, at solcenterets solarierør kan skade os

24. februar 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

Vi har tidligere skrevet om nogle af de mange myter, der findes om solarie. De har alle bekræftet os i, hvor usunde de kunstige uv-stråler er, men det ser ud til, at det ikke kun er fysisk, solarierørerne kan skade os. 

Hvad er en solarieafhængighed? 

Yeal Adel, som er klinisk forsker og dermatolog, har i sin bog Under huden – alt om vores største organ skrevet, at der findes en medicinsk diagnose for at være solafhængig. Begrebet kaldes ‘tanoreksi,’ som er sammensat af ordene tan og orexie, som betyder ‘solbrændthed’ og ‘appetit’. Hvis du har en ekstrem trang til at tage sol og alligevel altid føler, at du er bleg, kan det være et af tegnene på afhængigheden. 

Solarieafhængige og alkohol

I en undersøgelse fra 2017, som er offentliggjort i Journal of the European Acedemy of Dermatology and Venereology, deltog 499 personer. De havde alle solbadet eller gået i solarie. Deltagerne skulle blandt andet svare på en række spørgsmål i et spørgeskema. Det viste sig, at dem, der var afhængige af at tage sol, også var seks gange mere tilbøjelige til at blive afhængige af alkohol. Derudover havde de tre gange større risiko for at få en vinterdepression. 

Selv om vi drømmer om sol og varme, er undersøgelsen (endnu) et ret klart tegn på, hvorfor vi bør holde os langt væk fra solcenterets farlige solarier. Så hellere vente til sommer, hvor vi kan nyde solen på stranden med en god cocktail i hånden og en veninde i armen!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.