Kvinde kigger ud af vinduet
© iStock

Er du bare udmattet i de kolde måneder, eller er der tegn på en vinterdepression?

En ekspert forklarer, hvordan det hele hænger sammen

22. januar 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Vi er flere, der kender følelsen af mindre overskud og mere træthed, når de kolde og mørke måneder rammer os. Men hvornår ved vi, om det bare er en normal mørk årstids-effekt, eller om vi faktisk er ramt af en vinterdepression?

Heldigvis kan Kasper Tingkær fra DepressionsForeningen gøre os meget klogere. Vi har stillet ham en række spørgsmål, så vi ikke længere skal tvivle. 

Hvorfor bliver du ramt af en vinterdepression? 

Ifølge Kasper Tingkær er den umiddelbare årsag til vinterdepression den faldende temperatur og lys-mængde. “Fraværet af sollys kan udløse depressionslignende symptomer og træthed,” fortæller han.

Kan det ramme alle?

Vinterdepression kan – ligesom en almindelig depression – ramme alle. Men mennesker med en vinterdepression reagerer meget kraftigere, når vi går fra sommer til efterår og vinter. 

Hvordan kan du undgå at blive ramt?

Du kan selv gøre en forskel, selvom det er meget individuelt, hvad der virker bedst. Men ophold dig så meget som muligt udendørs i de lyse timer. Gå eventuelt en tur i frokostpausen i stedet for at blive indendøre. Skru op for så meget lys som muligt derhjemme. 

Dernæst er søvn et sindssygt vigtigt element, når det kommer til ikke at blive vinterdeprimeret. Dårlig søvn fører til træthed, og så kan det ene tage det andet. Med en god nattesøvn har du meget mere overskud og energi dagen efter. 


Hvordan påvirker det dig, hvis du er ramt af vinterdepression?

Symptomerne varierer i sværhedsgrad, og du behøver ikke at have dem alle. De fleste sover meget uden at være udhvilede om morgenen. Du vil føle dig nedtrykt, og dit humør vil være dårligt. Derudover vil du opleve, at du bliver hurtigt træt. Du har mindre energi sammenlignet med sommermånederne, og din appetit bliver også større. 

Hvad er forskellen på normal depression og vinterdepression?

Den afgørende forskel er, at vinterdepressionen kun kan komme i de mørke måneder. Du kan altså derfor godt være deprimeret om sommeren, men ikke vinterdeprimeret. 

Hvad kan du gøre for at behandle og forebygge vinterdepression?

Lysterapi er meget effektivt mod vinterdepression. Det udføres med en speciel lampe, der kan købes og bruges derhjemme. Sid foran lampen i en halv til en hel time hver dag. Du kan sagtens se tv, ringe og lave en masse andet imens. Du skal typisk bruge lampen i 7-14 dage, før du oplever en virkning. Udover det, så er det en stor hjælp at komme ud i dagslys i løbet af dagen.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.