Comedy Central | Amy Schumer

Er du en af dem, der heller ikke er nede med træning og en tur i fitnesscentret?

Ny forskning viser, at du kan skyde skylden på dine gener...

20. marts 2017 af Katrine Vendelbo

Der er vist noget med, at motion giver større viljestyrke, og du behøver åbenbart heller ikke særlig meget træning for at holde dig sund og rask. Men er du en af dem, der dør lidt indeni ved tanken om fitness og sved? Så er du langt fra den eneste!

Hvis du også er træt af at forsøge at forklare fitnessentusiaster, hvorfor du ikke knuselsker træning, kommer ny forskning dig nu til undsætning. En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at du kan give dine gener skylden (eller takke dem, om du vil). 

Minus på lykkekontoen

Undersøgelsen afslørede mere specifikt, at hos de fleste mennesker, der træner, udløses signalstoffet dopamin. Det er det stof, som giver en rigtig god følelse i kroppen og booster motivationen til at træne. 

MEN denne dejlige følelse udløses ikke hos alle mennesker – faktisk er der visse gener, som arbejder direkte imod udløsningen af dopamin. Dette kan ifølge Rodney Dishman, manden bag undersøgelsen, forklare, “hvorfor næsten 25 procent af undersøgelsens deltagere stopper med at dyrke motion – eller ikke dyrker den anbefalede mængde motion.” 

Det giver pludselig meget bedre mening, at der går tudemarie i den, når du forsøger at kæmpe dig igennem en træning, hva'?

Stadig håb forude

Hvis du nu rent faktisk ønsker at blive glad for motion, er der stadig håb forude. Måske er det i ligeså høj grad den ømme følelse i kroppen dagene efter dit motionspas, som får dig til at afsky træning? I så fald kan udstrækning være dine bedste ven til at begynde at sætte pris på motionen (og ikke ligne en 90-årig kvinde, der tøffer rundt).

Ifølge Dishman kan du dog selv vælge at være aktiv – du kan altså tvinge din hjerne til at opfatte motion som en rar og berigende oplevelse. 

Den bedste måde at ændre din tilgang til motion på er ved at udvælge en motionsform, som, du rent faktisk synes, er sjov – og eventuelt dyrke den sammen med andre.

Sjov motion eksisterer (faktisk)

Men hvorfor ikke holde dig til de ‘motionsformer’, du laver helt uden at tænke over det – og som er oprigtigt sjove? Som eksempelvis shopping, hvor du får en hel del kilometer i benene? Hvis det virkede for Carrie Bradshaw, er det værd at overveje! (Nej, det er nok ikke helt billigt – men der er garanteret lykkefølelse bagefter...)

Og så kan du jo passende læne dig tilbage bagefter og nyde, at du kan skyde skylden på dine gener, næste gang en af dine fitnessglade venner forsøger at overtale dig til en (skide) spinningtime...

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.