Kvinde der er sulten og træt
© iStock

Er du sulten konstant eller kronisk træt? Sådan tolker du din krops signaler

Hallooo, din krop taler til dig!

26. maj 2021 af Redaktionen

Dunk-dunk! Din krop prøver at fortælle dig noget – men lytter du? Den irriterende hovedpine, de tørre læber eller din kroniske træthed er skam ikke for sjov! Kroppen taler et hav af forskellige sprog, du skal bare lære at oversætte dem.

Hovedpine

Betydning: Tørst, træthed eller spændinger 

Den mest almindelige form for smerte i hovedet er spændingshovedpine, som du får af dårlig søvn, forkert arbejdsstilling eller for lidt væske. Den er forholdsvis nem at behandle ved at ændre på en af de tre ting. Har du tit meget kraftig hovedpine, hvor du ikke tåler lys og støj, kan det være migræne. I så fald bør du tage en snak med din læge. 

Kvinde med hovedpine
© iStock

Tørre læber

Betydning: Du slikker på dem 

Huden på dine læber er tyndere end på resten af kroppen – det er derfor, de er røde. Den tynde hud er ekstra sårbar over for tør luft og kulde. Hvis du slikker på læberne, bliver det værre, da syren i spyttet virker udtørrende. Kuren er ret enkel: daglig brug af læbepomade (og ikke noget pilleri!). 

Skal ikke på wc

Betydning: For lidt fibre, vand eller motion 

Kommer du ikke på toilettet en gang i døgnet, har du forstoppelse. De almindeligste årsager er for lidt vand, fibre og motion, eller at din krop er blevet vant til at holde på sagerne, fordi du undertrykker trangen. Spis fuldkorn og grøntsager hver dag, og skyl ned med to liter vand. Dyrk motion tre gange om ugen (du kan for eksempel starte med at gå – der er mange flere fordele, end tror). Og lyt så til din krop – når du skal, så skal du! 

Led, der siger knæk

Betydning: Luft eller skadet brusk

Selvom omgivelserne måske ikke er vilde med det, kan du roligt knække fingre. Lyden kommer, når en lille luftboble i leddet brister, og årelange studier viser, at det ikke er det mindste skadeligt. Knæklyde i nakke, knæ og andre led skal du derimod være lidt mere opmærksom på – især hvis det samtidig gør ondt. Så skal du måske en smut til lægen. 

Manglende appetit

Betydning: Psykisk uligevægt

Er mad ligegyldigt? Årsagen ligger nok i hovedet – ikke i maven. Appetitløshed opstår ofte, når du har psykiske problemer som stress eller sorg. Sjældnere skyldes det sygdomme som kræft eller leverpro­blemer. Det hjælper at holde dig til livret­terne, men det er bedre at tage fat i det underliggende problem. 

Sulten hele tiden

Betydning: Usund kost

Pludselige ændringer i din sult skyldes nok, at du i en periode spiser mad med for meget fedt og for få fibre – for eksempel junkfood. Det mætter kun i kort tid, så du er sulten igen en time efter et måltid. En sjældnere årsag er, at du ikke er så følsom over for hormonet lep­tin, der regulerer din appetit og forbrænding. 

Lækker sulten kvinde spiser burger
© iStock

Kløende hovedbund

Betydning: Stresset hud

Hvis det klør, og du har dryssende hud i hovedbunden, har du nok enten svamp, psoriasis, tør hovedbund eller en allergisk reaktion på et hårprodukt. Hold igen med produkterne, skift til et mildt, parfumefrit mærke, og tag kortere, koldere bade. Har du kun kløe uden tør hud, kan det være en reaktion på stress. Det forsvinder, når du får styr på stressen. 

Mørk urin

Betydning: Væskemangel

Det er helt almindeligt, at dit tis er mørkt om morgenen – der er det ekstra koncentreret efter at have samlet sig hele natten. Er det mørkegult i løbet af dagen, får du ikke væske nok. Det skal være lysegult og næsten lugtfrit. 

Kronisk træthed

Betydning: Dårlig søvn, tristhed eller jernmangel

Føler du dig aldrig udhvilet? Så er din søvn for dårlig! Det hjælper at gå i seng og stå op på samme tid – også i weekenden. Selvom det kan føles rart, er det ikke smart at snooze om morgenen. Det forstyrrer din søvnrytme, så du bliver ekstra træt resten af dagen. 

Er du trist, kan det også gøre dig udmattet. Det bliver først bedre, når du får det bedre. Sover du nok og regelmæssigt, og er du generelt i godt humør, men stadig kronisk træt, kan det være, du lider af jernmangel. Det er normalt for kvinder, der menstruerer og kan hjælpes med et dagligt jerntilskud. 

Sover du ofte dårligt, og lider du af mørke rande under øjnene? Bare rolig – vi skal nok hjælpe! For sådan fjerner du de mørke rander

Sovende kvinde er kronisk træt
© iStock

Kolde hænder og fødder

Betydning: Kulde og dårlig kondi

Når omgivelserne er kolde, prioriterer krop­pen at holde varmen omkring de indre orga­ner. Så kommer der ikke så meget blod ud til hænder og fødder. Samtidig er musklerne ret små disse steder, så det er svært for dem at arbejde sig varme. Hvis du er i dårlig form, har hjertet endnu sværere ved at pumpe blo­det ud. Det, du kan gøre (ud over at arbejde på din kondi), er at vrikke med fingre og tæer. 

Søvnløshed

Betydning: Stress

Hvis det er svært for dig at falde i søvn, kan det skyldes fere ting: Koffein eller hård motion tæt på sengetid giver kroppen et skud energi, der gør det svært at falde til ro. Stress, depression eller sorg kan få tankerne til at køre i ring, så du ikke kan sove. Ud over at tage fat ved roden af problemerne kan du hjælpe søvnen på vej med et par enkle teknik­ker: Lad lyset være dæmpet om aftenen, slut dagen af med et bad eller en bog frem for tv og computer, og drik en kop te med beroligende urter. 

Luft i maven

Betydning: Sodavand, slik og fed mad

Du har ondt i maven, der føles oppustet, og du prutter og bøvser tit. Du kan også slippe af med den oppustede mave med disse tips. Det er faktisk er det normalt at prutte 25 gange i døgnet, men spiser du meget fedt, er maven længere om at få maden gennem systemet. Det gør, at den ophober sig i tarmene, hvor den gærer, danner ildelugtende luft og gør dig oppustet. Sødemidler og sodavand kan også være synderen, og i nogle tilfælde kan det skyldes sygdomme som laktose­ intolerans eller irriteret tyktarm. 

Læs vores 12 tips til en sund og velfungerende mave her.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Maria Rothmar.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.