Gynækolog | Kvinde holder hænderne for sit underliv
Find gynækologens svar på en række spørgsmål her. © iStock

Er mit udflåd normalt, og hvorfor får jeg svamp? Gynækologen svarer på 10 vigtige spørgsmål

Mon ikke du har skænket alle disse spørgsmål en tanke?

29. januar 2018 af Redaktionen

Hvor ofte skal vi undersøges forneden? Og hvordan ved vi, om alt er, som det skal være? Vi har taget en snak med Bjarne Stigsby, som er uddannet speciallæge i gynækologi og obstetrik, og her guider han dig gennem 10 vigtige spørgsmål. 

1. Hvornår skal jeg til gynækolog? 

“Som udgangspunkt skal du kun opsøge en gynækolog, hvis du får en henvisning fra din praktiserende læge. Du skal gå til lægen, hvis du har uregelmæssige menstruationer, eller hvis du oplever pletblødninger mellem dine menstruationer, for det kan være udtryk for hormonforstyrrelser, celleforandringer i din livmoderhals eller kræft i din livmoderhule. Derudover skal du gå til lægen, hvis du har ondt i underlivet, har brug for prævention eller oplever udeblevne menstruationer.” 

2. Hvordan ved jeg, om mit udflåd er normalt? 

“I gennemsnit producerer vagina halvanden milliliter sekret i døgnet. Du skal lægge mærke til, om du har mere udflåd, end du plejer at have, om det lugter råddent eller af fisk, eller om det bliver gult, grønt, gråt, brunt eller skummende. Er det tilfældet, skal du opsøge din læge.” 

3. Hvordan skal mit underliv lugte?

“Det normale sekret fra vagina skal lugte som frisk yoghurt naturel. Lige efter menstruation kan lugten godt være lidt anderledes, fordi andre bakterier er blomstret op, men efter kort tid skal det normalisere sig igen.” 

4. Min menstruation er uregelmæssig. Hvad kan det skyldes?

“Uregelmæssige menstruationer er symptom på, at noget er galt, og derfor bør du reagere på det. Det kan for eksempel skyldes, at dit insulinniveau er for højt, at du har for mange mandlige hormoner, at du har problemer med stofskiftet, at du dyrker for meget sport eller har nogle ting, du tumler med psykisk.” 

5. Hvorfor får jeg svamp?

“Det skyldes primært to ting: Den ene er, at der er kommet en forkert pH-værdi i din skede – for eksempel på grund af en lille blødning fra din livmodermund, eller fordi du har fået en ny kæreste og derfor har mere sex end normalt. Den anden er, at niveauet af sukker i skeden er for højt, fordi du spiser for mange hurtige kulhydrater og for meget sukker.”  

6. Hvor ofte bør jeg blive testet for celleforandringer?

“Du får en indkaldelse hvert tredje år, og du SKAL sige ja til den! Lægen laver samtidig en almindelig gynækologisk undersøgelse, så det er simpelthen for risikabelt at lade være. Er der konstateret celleforandringer, skal du undersøges hyppigere. Intervallet aftaler du med lægen, og så er det dit eget ansvar at booke en tid. I øvrigt vil jeg klart anbefale, at alle lader sig HPV-vaccinere.” 

7. Hvorfor bløder det, når jeg har sex?

“Hvis du bløder i forbindelse med, at du har sex, skal du altid opsøge din læge. Det kan nemlig skyldes alt fra polypper, andre gevækster og hormonelle ubalancer til kræft og svære celleforandringer.” 

8. Hvordan skal jeg sørge for at holde mig ren forneden?

“Din intimhygiejne skal fremme kroppens naturlige bakterieflora – ikke slå den ihjel. Vand er at foretrække, for det påvirker ikke din pH-værdi, som mælkesyrebakterierne prøver at skabe i skeden. Intimsæber er fine nok i forhold til indholdet af mælkesyrer, men sæberne affedter huden i det omgivende miljø, så hvis du bruger en intimsæbe, skal du efterfølgende smøre huden med et tyndt lag uparfumeret creme”

9. Hvilken prævention skal jeg vælge?

Har du ikke en fast partner, skal du altid bruge kondom for at beskytte dig mod sygdomme. Udover kondom findes der en række andre typer prævention, for eksempel p-piller, hormonspiral og p-ring. Det er altid en god idé at tage en snak med din læge, når du skal beslutte dig for, hvilken prævention du skal vælge. Det, der er rigtigt, når du er 18 år og single, er nemlig ikke det samme, som når du er i 30’erne og har fået børn.” 

10. Hvorfor får jeg blærebetændelse?

“Blærebetændelse opstår, fordi bakterier fra skeden er steget op gennem urinrøret og ind i blæren, og en blærebetændelse skal behandles med antibiotika. Desværre slår antibiotikaen også mælkesyrebakterierne i skeden ihjel, hvilket kan resultere i endnu en infektion, hvis du er uheldig, og sådan kan det fortsætte igen og igen. Løsningen kan derfor være at surgøre bakteriefloraen i din skede efter endt antibiotikabehandling. Hver anden aften skal du putte en stikpille Canesten 100 mg op i skeden og hver anden aften en stikpille Vivag, og sådan fortsætter du i otte dage.” 

Bjarne Stigsby har arbejdet i hospitalsvæsenet i mange år og har siden 2002 ejet Gynækologisk Klinik Taastrup. Derudover er han forfatter til flere bøger, blandt andet Spis dig gravid og Spis dig rask. Du kan læse mere om Bjarne på Gynklinik.dk 

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Rikke Lyskjær-Rudbæk.