Kvinde med bind
Ventetiden på menstruationen kan være vildt irriterende.© iStock

Får du ikke din menstruation regelmæssigt? Her er 6 mulige årsager

... som ikke betyder, at du er gravid

1. august 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

At din menstruation udebliver er ikke ensbetydende med, at du er gravid. Der findes nemlig også en række andre ting, der kan påvirke, om din menstruation er uregelmæssig.

Når din menstruation udebliver, kaldes det amenorré, og der findes to former for amenorré: Primær, når en kvinde aldrig før har haft sin menstruation, og sekundær, når en kvinde har haft regelmæssig menstruation, men pludselig oplever at menstruationen udebliver i mindst tre måneder. 

Ifølge Sundhed.dk er sekundær amenorré helt almindeligt, for cirka otte procent af alle kvinder i alderen 16-24 år har nemlig oplevet en periode med udeblevet menstruation i løbet af et år.

Alligevel kan det virke ubehageligt ikke at få din menstruation, når du er vant til at få besøg af den på samme tidspunkt hver eneste måned. Vi har derfor fundet seks mulige årsager til, at din menstruation udebliver. 

Selvom du kan nikke genkendende til nogle af disse scenarier, er det dog altid en god idé at tage en graviditetstest, hvis du ikke får din menstruation. 

1. Du har en spiseforstyrrelse

Når (for) sundt bliver usundt, kan du risikere at få en spiseforstyrrelse som eksempelvis anoreksi. Anoreksi kan både føre til, at du bliver træt, ofte aflyser aftaler med dine veninder og ikke kan overskue at være social. Men den kan også forhindre dig i at få menstruation.

Hvis du træner for meget og spiser for lidt, kan det medføre, at dit østrogenniveau bliver så lavt, at du ikke får din menstruation.

Tynd kvinde i spejl
Hvis du har anoreksi, kan dit østrogenniveau blive så lavt, at din menstruation udebliver.© iStock

2. Du er overvægtig

Det er ikke kun, hvis du rører dig for meget, at du kan opleve, at din menstruation udebliver. Det gælder også, hvis du rører dig for lidt. Du kan i hvert fald risikere, at din menstruation udebliver, hvis du er overvægtig. Det sker, fordi fedtvævet hos overvægtige påvirker de hormoner, som påvirker menstruationscyklussen. Du kan faktisk risikere, at du helt holder op med at have ægløsning (bliv klogere på ægløsning ved at læse om vores ægløsningsberegner).

3. Du har for lavt stofskifte

Hvis du har for lavt stofskifte, kan du både opleve at få meget kraftige menstruationer eller opleve, at din menstruation bliver uregelmæssig. Hvis du har for lavt stofskifte, kan du desuden risikere at få en depression, at blive mere træt end normalt og have større tendens til at fryse.

4. Du har taget p-piller i lang tid

Hvis du har taget p-piller i længere tid, kan du opleve, at din menstruation begynder at udeblive i den pause, hvor du ikke tager piller og er vant til at få din menstruation. 

P-piller
Hvis du har taget p-piller i lang tid, kan din menstruation godt stoppe. © iStock

5. Du har polycystisk ovariesyndrom

Hvis du kæmper med akne, kraftig hårvækst i ansigtet og udeblevne menstruationer, kan du have en lidelse ved navn polycystisk ovariesyndrom, også kendt som PCO. Ved PCO er hulrummene i æggestokkene væskefyldte, og kroppen danner for mange mandlige kønshormoner. Lidelsen forekommer ifølge Sundhed.dk ofte hos overvægtige, og 65 procent af de kvinder, der har PCO, vejer for meget.

6. Du er stresset

Hvis du i en periode er utrolig presset og stresset, kan du opleve, at du ikke får din menstruation. Det skyldes, at stress påvirker dine hormoner og dermed også din menstruation.

Kilder: Sundhed.dk, Practio, Nordica og Netdoktor.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.