Kvinde sidder på toilet
Holder du øje med farven på dit tis? Det er vigtigere, end du tror.© iStock

Farven på dit tis afslører, hvor sund du er

Der er god grund til at kigge ned i toilettet

7. marts 2023 af Michelle Andersen

Vi tisser flere gange om dagen, men alligevel ved mange af os ikke, hvor vigtigt det er at holde øje med den væske, som kommer ud af vores krop. Udseende og lugt på dit tis kan afsløre en masse om din sundhed – og derfor er der god grund til at være opmærksom.

Bleg, gul urin

Hvis dit tis er klart og nærmest gennemsigtigt med et gult skær, så kan du være helt rolig! Det betyder nemlig, at dit tis har den helt rigtige farve, og at du får den mængde væske, du har brug for.

Orange urin

Hvis dit tis er orange, kan det skyldes, at du er dehydreret, og så er det vigtigt at drikke rigeligt med vand (især i sommervarmen, hvor vi sveder mere, end vi gør om vinteren).

Den orange farve kan også skyldes, at du har spist eller drukket fødevarer med et højt indhold af det gule og røde farvestof caroten, som eksempelvis findes i gulerødder. Der er ingen grund til bekymring, hvis dit tis er orange, men det er en god idé at holde øje med, om det igen bliver gennemsigtigt og gult. 

Kvinde spiser en gulerod
Spiser du mange gulerødder? Det kan være årsagen til, at dit tis er orange.© iStock

Rød urin

Dit tis kan være rødligt af to årsager: Enten har du spist eller drukket fødevarer med højt indhold af rødt farvestof (så frygt ej, hvis dit tis er rødt efter et glas rødbedejuice – det er helt normalt, og det forsvinder igen), og ellers kan det være, fordi der er røde blodlegemer i dit tis.

De røde blodlegemer kan være tegn på forskellige sygdomme i nyrerne, urinlederne eller blæren. Hvis den røde farve ikke forsvinder, eller hvis du oplever smerter, når du tisser, bør du blive tjekket hos lægen.


Grøn urin

Hvis dit tis er grønligt, kan det enten skyldes, at du tager noget medicin, som kan ændre farven på dit tis, eller at du har en infektion i underlivet. Det er derfor en god idé at opsøge din læge, hvis du oplever, at dit tis er grønt!

Mørk, gul urin

Mørkegult tis kan være et tegn på, at du er dehydreret. Især om sommeren er det vigtigt at drikke rigeligt væske (vi skal faktisk drikke cirka to liter vand om dagen – bliv bedre til det med disse syv lette tricks til at drikke mere vand) for at undgå at blive dehydrerede. 

Mange oplever, at deres morgenurin er mørkegult, og det er helt normalt – det skyldes nemlig bare, at kroppen ikke optager så meget væske i løbet af natten.

Kvinde sidder på toilet med lyserøde natbukser
Hold øje med dit tis ved hvert toiletbesøg – så kan du finde ud af, hvor sund du er.© iStock

Farveløs urin

Ligesom dit tis bliver mørkegult, hvis du ikke har drukket nok væske, kan det også blive farveløst, hvis du drikker alt for meget væske. Hvis du oplever, at dit tis er helt farveløst, er det en god idé at holde igen med vandet for en stund og undgå væsker, som indeholder koffein og alkohol, da de gør det sværere for kroppen at optage vand.

Uklar, grumset eller ildelugtende urin

Hvis dit tis er uklart, grumset eller ildelugtende, så kan det betyde flere forskellige ting: En grumset urin kan være tegn på blærebetændelse, og så er det vigtigt at opsøge en læge, som kan undersøge dig. 

Hvis dit tis lugter anderledes, end det plejer, kan det enten være, fordi du har spist fødevarer som eksempelvis asparges, der påvirker lugten, eller det kan være endnu et tegn på blærebetændelse. Hvis dit tis lugter sødt, kan det være et tegn på diabetes, og så bør du også få det tjekket hos din læge. 

Der er altså god grund til at holde øje med dit tis. Listen ovenover er blot vejledende, og du bør selvfølgelig altid opsøge din læge, hvis du oplever noget usædvanligt eller har smerter.

Kilder: Healthline, Medical News Today, Netdoktor