Kvinde tager sig til hovedet
Angst kan eksempelvis udsætte dig for svimmelhed. © Getty Images

7 fysiske symptomer, angst kan udsætte dig for

Ringen for ørerne er ét af dem

8. april 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Det siges, at omkring 10 procent af den danske befolkning lider af angst. Det vil sige 350.000 mennesker. Men hvad er angst egentlig? Og hvilke fysiske symptomer kan angsten føre med sig?

Vi har talt med psykolog Carsten Juul, som gør os meget klogere på, hvad så stor en del af befolkningen lider af.

Hvad er angst?

Psykolog Carsten Juul fortæller, at angst er mange ting. Flere kendisser kæmper med forskellige typer af angst: Eksempelvis angstanfald og OCD. Læs om seks, seje kendte kvinder, der kæmper med angst her, og læs om forskellige former for angst herunder.

 • Fobier. Du kan have angst for eksempelvis edderkopper, flyrejser eller åbne pladser. Hvis det er denne slags angst, du kæmper med, er det en fobi – her kan du læse om 18 fobier, du sikkert troede, du var den eneste, der havde. 
 • Bekymringsangst eller generaliseret angst. Du kan også lide af bekymringsangst eller generaliseret angst. Personer med disse former for angst bekymrer sig ofte – og meget – over forskellige emner som deres helbred, deres børn eller fremtiden.
 • Social angst. Her bekymrer du dig om andres kritiske bedømmelse.
 • OCD. Her er du angst for bestemte tanker, som skal neutraliseres gennem ritualer. Du kan eksempelvis have en stor frygt for bakterier, som du forsøger at slippe af med ved at vaske hænder.
Kvinde kigger udenfor
Hvis du har social angst, frygter du andres kritik. © Getty Images

Uden bekymringer er der ikke angst til stede

“Overordnet er det vigtigt at slå fast, at angst – udover de simple fobier – er drevet af bekymringer. Uden bekymringer er der ikke generelt angst til stede. Bekymring er også eneste ingrediens i stress, som egentlig reelt typisk er en angstlidelse, fordi stress kræver bekymring for at eksistere,” fortæller psykolog Carsten Juul.

Alle bekymrer sig, men ikke alle udvikler angst

Alle bekymrer sig. Men det er ikke alle, som udvikler angstlidelse. Carsten Juul fortæller: 

“Det vil sige, at man de seneste år, gennem forskning, har fundet ud af, at det ikke handler om indholdet af angsten, men om hvor længe den enkelte dvæler ved bekymringer. Jo længere tid med bekymringer, jo værre angst (og stress).”

Det er altså tiden, vi skal arbejde på at nedskære til så lidt som muligt. Alle mennesker har negative tanker (bekymringstanker), men kun nogle udvikler angst – derfor er det responsen på negative tanker, der er problemet. 

Kvinde med hovedpine
Alle bekymrer sig sommetider. © Getty Images

Hvilke fysiske symptomer kan angst føre med sig?

Psykologen fortæller, at der er mange forestilinger om, hvad angst kan medføre. Dog er der en række fysiske symptomer, du måske kan genkende, hvis du lider af angst:

 1. Hjertebanken
 2. Muskelspændinger
 3. Svedeture
 4. Vejrtrækningsproblemer
 5. Kolde fødder (kroppen sørger for at få blodet til at løbe til de vigtige områder af kroppen – de dele, der skal fungere under pres)
 6. Svimmelhed (hvis du får for lidt blod til hjernen. Carsten Juul fortæller, at det faktisk er en fordel ved angst, fordi du på den måde bliver skarpere om mere fokuseret)
 7. Ringen for ørerne (fordi der pumpes mere blod rundt i kroppen)

“Alle symptomerne er faktisk ufarlige,” fortæller Carsten Juul og fortsætter: “Angst er en overlevelsesmekanisme, så den er ikke farlig.” Hvis du oplever angst, kan det dog måske være en lettelse for dig at tale med en psykolog om det eller ringe til Angstforeningen

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori