Hvor farligt er det egentlig at knække fingre?

Vi kender alle én, der konstant skal knække sine fingre

5. november 2016 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen / Aktiv Træning

Tidligere er vi blevet informeret om, at knække fingre i værste tilfælde kan medføre leddegigt, men er det endnu en af de udbredte sundhedsmyter, eller er der noget om sagen? Vi har kigget nærmere på den udbredte vane for at finde ud af, om det er sundt eller usundt at knække fingre.

Om at knække fingre

Mange knækker fingre af ren og skær vane. Når du først har udviklet vanen, kan det føles som om, at du virkelig har brug for det, for at føle, at du har fuld bevægelighed.

Når du knækker dine fingre, så får du strukket leddene ud, og de skjulte nerveender bliver stimuleret. Dette er altså grunden til at mange ikke kan stoppe igen.

At knække fingre: usundt eller ufarligt?

Der har været mange teorier omkring, hvad der udløste den væmmelige lyd. Tidligere mente man, at det kunne være bobler i leddene, som man sprang - hvilket skulle gå udover ledvæsken. Dette hænger dog ikke sammen med vores generelle viden omkring, hvordan led fungerer.

Lyden, som følger med det at knække fingre, mener forskerne bag et nyt studie, skyldes de gasfyldte hulrum, der skabes mellem led og knogle, når man strækker leddene ud.

Der er intet bevis for, at det at knække fingre skulle skade hverken ledvæske, led eller giver større risiko for leddegigt. Der er ligeledes heller ikke fundet nogen positiv effekt ved vanen. MEN, hvis aktiviteten fører smerte med sig, så vil det være en god idé at søge læge, da det kan betyde, at der er noget galt med leddene.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.