Kvinde vejer sig på badevægt
© iStock

Hvorfor tager du på, når du har menstruation?

De ekstra kilo har en årsag

1. juni 2018 af Maria Denise Christoffersen

Som om vi kvinder ikke havde nok af tvivlsomme glæder i forbindelse med vores cyklus (hvem sagde lede menstruationskramper og skyhøje udgifter til bind, tamponer eller menstruationskopper?), så har du måske oplevet, at dine bukser strammer lidt ekstra op til menstruationen. Skønt!

... Men hvorfor tager vi på i vægt under menstruation?

Hvad er det? 

De ekstra 1-2 kilo er ikke fedt men væske. Kroppens væv holder på væsken på grund af udsving i hormonbalancen, og så vejer du kort sagt mere. Væskeophobningen sker typisk nogle dage op til menstruationens begyndelse og falder igen et par dage inde i blødningsperioden. Nogle kvinder tager desuden vægt på i vægt, fordi deres cyklus giver trang til at overspise eller til at spise en bestemt slags mad.

Hvor sidder vægten? 

Det er ikke ualmindeligt at kunne mærke, at man får hævede ankler, tykkere fingre eller lidt hævelse under øjnene. Og så er tallet på badevægten sandsynligvis også højere, end det plejer. Mange oplever desuden oppustethed under menstruationen, så maven føles mere udspilet, end den plejer. Det skyldes ekstra luft i tarmene og kan også ske, hvis man er mere inaktiv under menstruationen på grund af smerter.

Kan man gøre noget?

Vær tålmodig. Vægten forsvinder igen et par dage inde i menstruationen. Ubehaget ved oppustethed kan lindres ved at være fysisk aktiv og ved at undgå mad og drikke, der gør dig yderligere oppustet – for eksempel sodavand. Undgå mad med for meget salt (for eksempel junkfood), da salt binder væske. Almindelige hovedpinepiller plejer at hjælpe på menstruationssmerterne, så det er lettere at komme ud og gå en tur og på den måde få rørt sig lidt. Er smerterne værre, kan det være en god idé at tale med sin læge om en yderligere behandling.

Kilder: Netdoktor.dk, Md-health.com

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori