p-piller
© iStock

Kan du stole 100 % på dine p-piller? Ikke, hvis du gør en af disse 5 overraskende ting

Er du på penicillin? Så skal du nok finde kondomet frem

1. februar 2018 af Maria Rothmar

1. Hvis du kaster op eller har diarré

Får du dårlig mave, Roskildesyge eller opkastninger mindre end fire timer efter, du har taget din p-pille, så kan du ikke være sikker på, at den virker. Du kan eventuelt tage en ekstra pille for at være på den sikre side eller kombinere med en anden slags prævention. Hvis du da overhovedet har lyst til sex under de omstændigheder...

2. Hvis du tager penicillin eller sovemedicin

Nogle typer medicin kan ændre effekten af andre typer medicin, når du tager dem på samme tid. Det gælder også p-piller, der er mindre effektive, hvis du samtidig er på antibiotika, tager sovemedicin eller får medicin mod epilepsi. Husk derfor at kombinere med anden prævention, mens du er i behandling.

3. Hvis du glemmer én eller flere piller

Det er ikke nødvendigvis en katastrofe, men det er vigtigt at vide, hvor forsinket du er. Hvis der er gået mere end 36 timer, er du ikke tilstrækkeligt beskyttet de næste syv dage. Her skal du altså huske ekstra prævention som for eksempel kondom. Tag pillen, så snart du kommer i tanke om, at du har glemt den, også selvom du så er nødt til at tage to piller på samme dag. Er der mindre end en uge tilbage i pakken, så spring pausen over, og fortsæt med en ny pakke.

4. Hvis du tager pillerne efter udløbsdatoen

Der står sandsynligvis en udløbsdato på både selv æsken og på den enkelte blisterpakning. Den skal du holde dig indenfor! Pillerne bliver ikke som sådan dårlige eller skadelige efter denne dato, men du kan ikke være helt sikker på, at de kan forhindre en graviditet.

5. Hvis du opbevarer pillerne forkert

Dine p-piller skal opbevares tørt og ved stuetemperatur, altså mellem 15 og 25 grader. Det vil normalt ikke være et problem til hverdag, men skal du på en længere solferie, skal du nok overveje, hvor du har dine piller, mens I er ude at rejse. Resten af året skal de heller ikke ligge i for eksempel et skab, der står op af en radiator, eller på et fugtigt sted på dit badeværelse.

Kilder: P-pille.dk, Netdoktor.dk

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.