Information om klamydia
© iStock

Klamydia? Alt det, du gerne vil vide – men ikke tør spørge om

Woman har været en tur ved lægen og stille alle de pinlige spørgsmål

22. september 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Eksperten i denne artikel er Thorbjørn Haslund, praktiserende læge og medejer af klinikken Lægerne i Holkegade i Faaborg.

Klamydia. Bare ordet lyder lidt ubehageligt. Klamydia er en meget almindelig kønssygdom, hvilket burde betyde, at vi alle ved præcis, hvad vi skal gøre, når vi har mistanke om, at vi har sygdommen – alligevel er det ikke altid tilfældet. For seksuelt overførte sygdomme er stadig et tabu og bestemt ikke noget, vi taler højt om.

Men der er ret vigtigt at vide, hvad du skal gøre – allerede fra det øjeblik af, hvor du har haft ubeskyttet sex. For hvis du har klamydia, og du ikke ved det, kan du risikere, at du uvidende smitter andre, og det kan i værste fald påvirke din evne til at få børn. 

Derfor har vi stillet praktiserende læge Thorbjørn Haslund alle de vigtigste spørgsmål om klamydia, så du slipper for selv at spørge lægen!

Hvad er Klamydia helt præcist?

Lægens svar: “Klamydia er en seksuelt overført sygdom med bakterien chlamydia trachomatis – den smitter ved direkte kontakt mellem slimhinder. Det kan angribe slimhinden i urinrøret, livmoderhalsen, endetarmen og ved mandlerne.” – Ja, den sidste er altså også ny for os!

Hvad er symptomerne?

Lægens svar: “De mest almindelige symptomer er svie, når du tisser og udflåd fra urinrøret og livmoderhalsen. Du kan også pletbløde eller bløde i forbindelse med samleje. Det kan i nogle tilfælde medføre underlivssmerter og feber, og i sjældne tilfælde kan du også få midlertidige ledsmerter.”

Hvornår udvikler jeg symptomer?

Lægens svar: “Det antages, at der går cirka 5-21 dage, fra du er blevet smittet. Mange har dog ingen symptomer, og nogle gange kan der gå lang tid – et til to år – fra du smittes, til du får symptomer.”

Hvordan tjekker jeg, om jeg har klamydia?

Lægens svar: “Hvis du har symptomer, bør du opsøge din læge, som vil foretage en podning. Hvis du ikke har symptomer, kan du eventuelt screene dig selv med vaginalpodning, som du kan få udleveret fra din læge eller på sygehusklinikker.” 

Hvilken medicin skal jeg have for det?

Lægens svar: “Klamydia behandles med antibiotika.”   

Hvor lang tid går der, før det er væk?

Lægens svar: “Det er lidt usikkert, hvor lang tid bakterien er i kroppen, efter at behandlingen er begyndt, men det er cirka en til to uger. Det anbefales, at du undgår sex (eller bruger kondom) de første to uger.”  

Hvad sker der, hvis jeg ikke behandles for klamydia?

Læges svar: “Næsten alle bliver helbredt efter en antibiotikakur. Ved manglende eller sen behandling kan det føre til betændelse i æggelederne, og det kan medføre sterilitet. 

Fordi det er normalt ikke at have gener ved denne sygdom, er der mange, som har haft sygdommen længe, når de opsøger læge. Nyere statistik tyder dog på, at sterilitet forekommer hos mindre end fem procent af alle, som går med ubehandlet infektion.

Hvis du lader klamydia gå ubehandlet hen og bliver gravid, kan infektionen overføres til barnet under fødsel og medføre øjenbetændelse eller lungebetændelse, men det giver ikke farlige fosterskader.” 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori