Hvor ofte skal jeg til gynækolog
© iStock

Lægen fortæller: Så ofte bør du få en gynækologisk undersøgelse

Hvor tit skal du egentlig undersøges ‘dernede’?

12. januar 2018 af Rie Louise Kirkebjerg

Du når at tænke mange tanker under et besøg hos gynækologen, selv om det som oftest ikke varer særligt lang tid. For det kan altså være utroligt grænseoverskridende at ligge der med benene oppe, mens et komplet fremmed menneske undersøger dine MEGET private dele... Dog er det uhyre vigtigt, at gynækologen eller lægen tjekker, om alt er, som det skal være.

Men skal du selv ringe og få en tid til et gynækologisk tjek? Eller skal du bare troppe op, når du får besked om rutinetjek? Det gør praktiserende læge Thorbjørn Haslund, medejer af klinikken Lægerne i Holkegade i Faaborg, dig meget klogere på lige her.

Tag altid imod rutineundersøgelser

“Du bør få rutineundersøgelser ved praktiserende læge, når du får invitation til undersøgelse for livmoderhalskræft hvert tredje år,” fortæller Thorbjørn. Efter du er fyldt 23 år, modtager du en invitation til livmoderhalsscreening på e-Boks. Herefter skal du selv booke en tid hos din læge.

“Der er normalt ikke belæg for hyppigere undersøgelser, medmindre du følges for en gynækologisk sygdom som eksempelvis påviste celleforandringer på livmoderhalsen.” 

Altså behøver du generelt ikke selv ringe og få en gynækologisk undersøgelse. Du bliver indkaldt, når det er nødvendigt. 

Ring selv til lægen, når...

Dog er der et par undtagelser. Du skal altid søge din egen læge, hvis du oplever at få ændret udflåd, smerter i underlivet (specielt hvis du også har feber), vedvarende blødninger, mens du ikke har menstruation, eller hvis du pludseligt slet ikke får din menstruation

Thorbjørn anbefaler derudover, at du altid skal ringe og få en tid hos lægen, hvis du har været sammen med en, som har en kønssygdom – eksempelvis klamydia.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.