Kvindes underliv
Lugter det forneden?© iStock

Lugter det forneden? Derfor sker det, og det kan du gøre ved det

Det behøver ikke dufte af røde roser og lavendler, meeeen...

11. juli 2019 af Maria Broe Trustrup Hansen

Selvom vores underliv ikke skal dufte som parfumeafdelingen i Matas, er det ikke rart, når det lugter forneden (eller når det klør forneden for den sags skyld)

Men hvorfor opstår de dårlige aromaer, og hvad kan du gøre ved det? Vi har talt med Hanne Brix Westergaard, som er overlæge på gynækologisk afdeling på Nordsjællands Hospital, og her får du hendes gode råd.

Udflåd og pH-værdier

Først og fremmest skyldes lugten udflåd. Normalt har udflåd en sur pH-værdi, men det kan ændre sig i forbindelse med din menstruationscyklus, og når det sker, kan lugten i underlivet ændre sig.

“pH-værdien påvirkes også ved samleje, fordi sæden er basisk. Når sæd og kvindens udflåd blandes, neutraliseres surheden en smule, og der opstår en anden karakteristisk lugt,” forklarer Hanne Brix Westergaard.

Hun understreger, at lugten sjældent skyldes en infektion i skeden, men at det altså handler om udflåd, som har en naturlig lugt, der for nogle kan virke unaturlig.

Kvinde på wc
Skift dit undertøj dagligt for at undgå lugt forneden.© iStock

Renser dit underliv

Selvom udflåddet kan være irriterende, er det vigtigt, da det er med til at rense dit underliv. Det er nogle naturlige bakterier, som sikrer dig et sundt underliv, og derfor er det faktisk en dårlig idé, hvis du forsøger at vaske dem væk med vand og sæbe.

“Når du vasker med sæbe, kan du fjerne de naturlige bakterier og risikere, at andre bakterier får bedre vilkår for at trives, og du øger dermed risikoen for infektion og lugt fra skeden.”

Hvad skal du gøre?

Hvis du gerne vil undgå lugten fra underlivet, har Hanne Brix Westergaard et par gode råd:

  • Sørg for almindelig god hygiejne
  • Vask uden brug af sæbe
  • Skift undertøj dagligt

Lugter det stadig dernede? Hvis du har fulgt Hanne Brix Westergaards råd, og det stadig lugter i dit underliv, bør du tage kontakt til din læge.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide