Kvinde med dårlig mave og menstruation
© iStock

Menstruation og dårlig mave? Det er faktisk en helt almindelig kombination

Eksperten forklarer hvorfor, og hvordan du kan undgå det

10. juni 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Vi skulle tro, at det var rigeligt, hvad vi kvinder skal gå igennem, når vi har vores menstruation. Blødninger, mavekramper og humørsvingninger er den skønne kombination, som vi døjer med en gang om måneden... 

Lige da vi troede, at det ikke kunne blive værre at have menstruation, så kom der da lige lidt dårlig mave oven i hatten. Du er altså ikke alene, hvis du ofte går igennem den kombination af ubehag – faktisk er det helt normalt. Det vil ledende overlæge Charlotte Wilken-Jensen uddybe lidt mere, så vi kan prøve at forstå, hvorfor vores krop reagerer sådan. 

Toiletbesøg og blødninger

Den ubehagelige kombination af hyppige toiletbesøg og blødninger er jo ganske almindelig hos rigtig mange kvinder, men hvorfor reagerer vores krop, som den nu gør? 

“I forbindelse med livmoderens sammentrækninger ved menstruationen frigøres store mængder af stoffet prostaglandin. Stoffet bevirker også tarmene, så de trækker sig sammen, og derfor får du hyppigere afføring og nemt diarré,” fortæller Charlotte. Vi kvinder har det altså lidt hårdt i disse perioder. Det må vi erkende... 

Undgå dårlig mave under menstruation 

Det er selvfølgelig forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan vi bliver påvirket i kroppen under vores menstruation. Nogle kan have rigtig mange smerter, hvor andre bliver meget trætte, i dårligt humør eller slet ikke påvirket af den. 

Charlotte foreslår de smertestillende piller Ipren og Panodil. De indeholder nemlig stofferne paracetamol og ibuprofen, som hæmmer prostaglandin, der bliver dannet i kroppen under menstruationen – dette vil både hjælpe på menstruationssmerter og dårlig mave. 

Hvis du ikke kan holde det ud

Til sidst slutter overlægen af med at sige, at hvis din menstruation påvirker din livskvalitet, bør du faktisk skille dig af med den ved enten ikke at holde pause med p-pillerne eller få en hormonspiral. For der er ingen, som skal rende rundt med så mange ubehagelige smerter en gang om måneden.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori