Kvinde klør efter myggestik
Et myggestik kan klø så ubeskriveligt meget.© Getty Images

Myggestik – sådan undgår du dem

Eller behandler dem, når myggen først har stukket!

23. maj 2018 af Mette Andrea Boesgaard og Simone Overgaard Aaberg

Sol, strand, saltvand – hurra, sommeren er ovre os! Desværre er en af sommerens tro følgesvende sværme af irriterende, stikkende myg og røde, kløende myggestik. Hører du også til dem, der bliver plaget? Så læs med og få fif til, hvordan du forebygger og behandler myggestik.

Sådan forebygger du myggestik

Den bedste måde at undgå myggestik er at forhindre de små bæster i at stikke! De sultne hunmyg – som er synderne bag dine kløende myggestik – begynder at stikke sidst i maj, de går mest til den i juni, og omkring august er de på retur igen. 

Myggene elsker fugtige områder, men de er generelt så vilde med menneskers udåndingsluft, varme og kropslugt, at de skal nok finde dig. De små bæster er mest aktive tidligt om morgenen og sidst på dagen/aftenen, så vær særligt opmærksom på at beskytte dig mod myg der. 

Her er fire ting du kan gøre for at forhindre myggene i at stikke: 

  • Sluk lyset: Myg bliver tiltrukket af lys, så hvis du ikke vil have dem indendørs, så sørg for at der ikke er åbnet vinduer og tændt lys i de timer, hvor myggene er på spil (med mindre selvfølglig du har effektive myggenet for vinduerne!).
  • Dæk dig til: Det bedste myggemiddel er langærmede bluser og lange bukser – dæk dig til i de timer, hvor myggene er mest aktive. 
  • Brug myggemidler: Supplér med myggemidler på de steder, hvor tøjet ikke dækker. Myggemidler findes både som lotion, stift og spray – husk at læs brugsanvisningen for at finde ud af, hvordan du bruger midlet mest effektivt og hvor længe det er effektivt (og tjek også, at det er godkendt af Miljøstyrelsen, nu du alligevel læser det med småt. Det er nemlig en garanti for, at midlet ikke er sundshedsfarligt, og at det er effektivt). 

  • Spis vitaminer: Hvis du ikke er så vild med at smøre dig ind i kemikalier, så prøv at spise B-vitaminer i stedet – den eneste bivirkning er, at du kommer til at lugte fælt af ølgær. 
  • Dryp med eddike: Myg kan heller ikke lide lugten af eddike, så prøv at komme et par dråber eddike bag ørerne og på anklerne; du kan også prøve at gnide huden med hvidløg eller persille, for det er de efter sigende heller ikke så vilde med...
Myg på en hånd
Et myggestik er ikke rart – men næsten uundgåeligt om sommeren. © iStock

Når myggen har stukket

Det kan klø som bare pokker, når først myggen har stukket dig! Vi har samlet fire gode råd til den irriterende kløe:

  • Lad myggen stikke færdig: Hvis du opdager en myg, der er i gang med at stikke, skal du lade den stikke færdig. Den tager nemlig en del af sin gift med sig, når den er færdig, og så klør myggestikket ikke så slemt.
  • Stop med at klø: Det kan måske være ret svært, men undgå så vidt muligt at klø i myggestikket – det trækker bare pinen ud og gør kløen værre.
  • Kløestillende midler: Der findes masser af kløestillende midler i håndkøb, som kan lindre ubehaget, hvis det klør. Hvis du har en meget kraftig reaktion på myggestik med kløe og voldsomme hævelser, kan anti-histaminer være løsningen. 
  • Lindring: Har du ikke på forhånd væbnet dig med rigeligt med anti-kløemidler, så prøv at gnide stikket med agurk eller løg, komme spyt, sæbe, tandpasta eller isterninger på eller dæmpe kløen med en klud opvredet i meget varmt (men ikke helt kogende) vand. Det lindrer!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.