Vand falder
© iStock

Så meget skal du (i virkeligheden) tisse

Er du også i tvivl om, hvad der egentlig er normalt?

18. september 2017 af Sarah Lyster Nielsen

Eksperten i denne artikel er Thorbjørn Haslund, praktiserende læge og medejer af klinikken Lægerne i Holkegade i Faaborg.

Du har sikkert oplevet perioder, hvor du skal tisse konstant eller på en eller anden måde føler, at din blære opfører sig lidt mærkeligt. Og måske har du undret dig over, om det var unormalt. 

Det kan dog være svært selv at vurdere, hvad der er normalt, så vi har spurgt praktiserende læge Thorbjørn Haslund. Han forklarer, at det selvfølgelig er forskelligt fra person til person, men at der alligevel er et par nogenlunde normalværdier:

“En normal person med et normalt væskeindtag vil tisse cirka 1-1,5 liter dagligt omkring hver 3-5 time. Det er ikke nødvendigt at drikke mere end 1,5 liter væske om dagen, medmindre der er særlige omstændigheder: hård træning, hedebølge, tendens til forstoppelse eller lignende.”

Naturlig sammenhæng

Altså hænger den mængde, du indtager, ret præcist sammen med, hvor meget du tisser på trods af fordampning via sved og lignende. Lægen forklarer:

“Du tisser jo i princippet samme mængde, som du drikker. Den naturlige fordampning fra sved opvejes af den mængde væske, der kommer fra det, du spiser, for eksempel fra frugt og grøntsager eller supper.”

“Normalt tisser du jo ikke hverken for meget eller for lidt. Nyrerne producerer præcis den mængde, der er nødvendigt for at udskille affaldsstoffer.”

“Derfor kan det være tegn på sygdom, hvis du pludselig begynder at skulle tisse meget mere (mere end du indtager) eller mindre, end du normalt gør, eller føler større tørst, end du normalt gør. Da er det vigtigt at snakke med din praktiserende læge for at finde ud af, om der er tegn på sygdom. Det kan ofte klares med hjælp fra et væske- og vandladningsskema.”

“Hvis du skal tisse meget ofte eller har svært ved at holde på urinen, skal du altid overveje, om du har et normalt væskeindtag, og starte med at rette det til, hvis det er muligt. Mange kan også have god gavn af at træne blæren, og for nogle er det medicin, der skal til. Det er dog primært til personer med en egentlig overaktiv blære,” fortæller Thorbjørn Haslund.

Kort sammenfattet ser normalværdierne cirka sådan her ud:

  • Væskeindtag: cirka 1,5 liter
  • Mængde urin: cirka 1,5 liter
  • Blærekapacitet: 0,4-0,6 liter
  • Mængde uring pr. toiletbesøg: 250-400 ml
  • Interval mellem toiletbesøg: hver tredje til fjerde time i de vågne timer
  • Antal toiletbesøg: fem til seks i de vågne timer og eventuelt ét om natten

Er du i tvivl om hvorvidt du tisser for meget eller for lidt, kan du finde et væske- og vandladningsskema her, og træningsprogrammer til blæren findes her og her.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.