Vil du låne lidt selvtillid?
Vil du låne lidt selvtillid?© Getty Images

12 tips til dig, der vil have selvtilliden i top

Mangler du troen på dig selv? Så få guiden til bedre selvtillid

27. januar 2020 af Mette Andrea Boesgaard

Du kender garanteret et mindst et par stykker af dem – mennesker, der bare oser af selvtillid! De er misundelsesværdige mennesker: De har altid med rank ryg, en positiv attitude og en stærk udstråling. Men hvor får de egentlig deres selvtillid fra?

Kunne du tænke dig at lure deres tricks? Så læs med her og få Womans guide til god selvtillid.

Selvtillid og selvværd

Hvad er selvtillid?

Selvtillid er helt enkelt din tillid til og din tro på dine egne evner. Din selvtillid (eller mangel på samme) viser sig gennem hele din væremåde: Måden du opfører dig på, dit kropssprog, måden du taler på og de ting, du siger.

Du kan både have problemer med for lidt og for meget selvtillid.

Hvis du har for lidt selvtillid, bliver du usikker og angst. Du undgår at kaste dig ud i nye ting, fordi du ikke tror på dine evner, og i værste fald kan det blive starten på en ond cirkel, hvor du til sidst holder helt op med at prøve og måske endda ender med en depression.

Hvis du har for meget selvtillid, har du så stor tiltro til dine evner, at du hovedkulds kaster du dig ud i mere, end du kan gabe over – og du lander hårdt og brutalt. Det kan også være, at du er så optimistisk, at du slet ikke prøver. Hvis du har for meget selvtillid, kan du også risikere at støde folk fra dig, fordi de opfatter dig som arrogant.

Det er altså værd at have lige nøjagtig den rette mængde selvtillid – men hvordan gør du?

Selvtillid hænger meget tæt sammen med dit selvværd – føler du, at du er noget værd som menneske? Hvis du vil have din selvtillid op, skal du derfor arbejde på at dit selvværd. Sådan får du bedre selvværd.

Herunder har vi samlet gode råd til, hvordan du kan arbejde på din selvtillid.

Husk dine styrker

Anerkend de ting, du er usikker på
Hvad er det, den lille stemme indeni siger til dig? Hvorfor går du rundt og føler, at du ikke er verdens bedste dig? Hvad gør dig flov over dig selv? Det kan være alt fra bumser til ting, du fortryder at have gjort. Giv de ting, der får dig til at føle dig uværdig og mindreværdig et navn; skriv det ned og sig det højt, så du kan komme af med det.

Stop de negative tanker
Hvis du har negative tanker og hele tiden fortæller dig selv, hvor dum og uduelig du er, begynder du selvfølgelig at tro på det og handle derefter. Derfor: Stop dine negative tanker, så snart du kan mærke, at de bobler frem. Du ville jo heller ikke finde dig i, at din kæreste eller veninde talte sådan til dig, så hvorfor accepterer du, at du selv gør?

Husk dine succeser og styrker
Tænk på dit liv indtil nu og lav en liste over de ti bedste ting, du allerede har opnået. Måske scorede du en topkarakter til en eksamen, løb med det lækreste hunk, gjorde en forskel i en andens liv eller nåede et særligt mål på arbejde. Skriv det ned, så du af og til kan hive det frem og lune dig ved de succeser, du allerede har opnået. Lav på tilsvarende måde en liste over dine bedste styrker – er du gavmild, vidende, altid glad? – og hiv den frem, når din selvtillid trænger til et boost.

Skab succes-oplevelser
Hvis du vil have selvtillid, er det vigtigt, at du har nogle succesoplevelser med i bagagen, og det gør det lettere at få nogle succesoplevelser, hvis du ved, hvad du går efter! Derfor: Tænk over, hvad der er virkelig vigtigt for dig, og hvad du gerne vil opnå med dit liv. Sæt dig så nogle overkommelige og opnåelige delmål, der i sidste ende kan føre dig til dit overordnede mål – og kast dig ud i det, også selvom det måske er lidt skræmmende.

Acceptér fiaskoer
Fejltagelser sker – særligt når du prøver noget nyt. Se dine fejltagelser som muligheder for at lære ting, i stedet for som beviser på at du ikke dur. Når tingene går i fisk, så spørg dig selv, hvorfor de gik galt, og hvordan du kan undgå det en anden gang – og brug så svarene til at lægge oplevelsen bag dig og komme videre.

Ros dig selv
Går det godt med dine nye initiativer? Så husk at rose dig selv. Intet er for småt til at du kan belønne dig selv for veludført gerning!

Snyd selvtilliden i top

Vær positiv
Tal positivt om dig selv, din fremtid og dine fremskridt – på den måde styrker du den positive opfattelse af dig selv i dit og andres hoved, og det giver dig mod på at bevæge dig i den rigtige retning.

Fake it
Hvis du opfører dig som en, der er sprængfyldt af selvtillid, kan du faktisk snyde dig selv til at tro, at du allerede har selvtilliden i orden. Så lad som om du er den nye, mere selvsikre version af dig: Ret ryggen, gå med spændstige skridt, smil! Øv dig eventuelt ved at se den nye, mere selvsikre version af dig selv for dit indre blik, når du alligevel ligger og skal til at falde i søvn eller sidder i bussen og keder dig – når du visualiserer dit nye jeg, omprogrammerer du nemlig din hjerne, så den tror, det ER dig.

Hjælp andre
Den letteste måde at se, at du rent faktisk gør en forskel her i verden er ved at hjælpe andre. Giv dine medmennesker en hjælpende hånd eller et venligt ord med på vejen; deres taknemmelighed vil utvivlsomt booste din selvtillid!

Vær dig selv

Stå ved dig selv
Hold på dine holdninger, dine principper og din smag, og stå ved dem også selvom du møder modstand. Er du bange for at vise verden, hvem dit sande jeg er? Så tag det i små skridt – hold på dit i en harmløs diskussion med en person i din allernærmeste omgangskreds, og arbejd så videre derfra.

Skid på, hvad andre tænker
Det vigtigste her i livet er ikke, at andre har det godt med dig, men at DU har det godt med dig! Du skal trods alt være sammen med dig selv 24-7 resten af dit liv... Så se bort fra deres fordømmelse og stol på dig selv (medmindre hele verden forsøger at fortælle dig, at du er gal på den – så er det måske værd at overveje, om der er noget om snakken!)

Husk at ingen er perfekt
Stort set alle er usikre på sig selv i en eller anden grad på et eller andet punkt. Spørg bare dine venner til deres selvtillid! Det er helt naturligt, for livet har sine op- og nedture. Men hvis du husker dig selv på, at alle andre heller ikke er evigt smukke, vidende og vindende, bliver du også mere overbærende med dig selv. I virkeligheden er det din indre kritiker og din indre perfektionisme, der taler til dig, og det er vigtigt at ikke lade denne stemme tage styringen over dit liv. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.