Det siger din hud om dig | Smilende kvinde med hænder foran ansigt
Din hud afslører meget om dig © Getty Images

Skinnende pande eller mørke rande under øjnene? Det siger din hud om dig

Dit ansigt er en værre sladrehank...

25. januar 2021 af Redaktionen

Vi har dem (næsten) alle sammen – irriterende hudproblemer. Men det er ikke kun påvirkninger udefra, der giver udfordringer til din hud – indimellem skal du kigge indad for at finde vej tilbage til det fine ansigt. 

1. Store porer

Er lig med genetik og solskader: Har din mor eller far store porer? Så har du dem sandsynligvis også – det er nemlig arveligt. Ofte hænger det sammen med fedtet hud og hudorme, da en stor produktion af talg udvider porerne. Hvis du får meget sol, kan det gøre problemet værre, da huden bliver svækket og lettere giver sig. 

2. Poser under øjnene

Er lig med salt og allergier: Den fine hud ved øjnene hæver op, når den bliver fyldt med væske. Med alderen bliver huden slappere, så poserne nemmere opstår. Et stort forbrug af salt, der binder væske i kroppen, kan gøre poserne tydeligere, og det samme kan allergi og for lidt søvn. 

3. Urenheder 

Er lig med stress og hormoner: Bumser opstår, når en hårsæk bliver tilstoppet, så det naturlige fedtstof bliver indespærret og betændt. Når du stresser, er kroppen dårligere til at bekæmpe betændelse, så bumserne trives bedre. Udsving i hormonerne giver også en større produktion af fedtstof, som kan blive til urenheder. 

4. Grålig og livløs hud

Er lig med stress og rygning: Dårlig blodgennemstrømning og døde hudceller, der bliver liggende på hudens overflade, er de typiske årsager til en grå og trist teint. Det første bliver forværret af stresshormoner og rygning, mens det andet ganske enkelt er manglende fugt og eksfoliering. 

5. Skinnende hud

Er lig med hormoner og varme: Al hud producerer fedtstof for ikke at tørre ud, men hos nogle er maskineriet bare lidt for effektivt. Hormonerne har størstedelen af skylden, og derfor kan det for eksempel være en hjælp eventuelt at skifte til en anden slags p-piller. Varmt vejr og fede cremer kan også gøre tilstanden tydeligere. 

6. Tør hud

Er lig med alder og fedtfattig kost: Hvis hudens naturlige barriere ikke kan holde fugt og næring indkapslet, vil den fordampe og forsvinde, så huden føles tør – et problem, der bliver større med alderen. Lav luftfugtighed om vinteren og meget fedtfattig kost kan også give tør hud. 

7. Røde skjolder

Er lig med alkohol og følelser: Helt basalt sker der det, at der kommer mere blod i blodårerne, hvilket får huden til at se rød ud. De fleste har prøvet det efter hård motion, når de bliver pinligt berørte, hvis de drikker alkohol, eller hvis det er meget varmt. Nogles hud reagerer blot kraftigere og hurtigere end andres. 

9. Sorte rande

Er lig med søvnmangel og rygning: Huden under øjnene er meget tyndere end i resten af ansigtet. Derfor skal der ikke meget til, før den bliver så gennemsigtig, at væv og blodårer nedenunder kan ses som mørke rande. Træthed, for lidt væske og rygning er de største syndere. 

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman og skrevet af Maria Rothmar.

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori