© iStock

Sundhedsmyter: Er light-produkter sundere end almindelige produkter?

Kan det betale sig for din sundhed at vælge light-produkter? Vi har spurgt en diætist

1. september 2015 af Tine Sandorf

Sodavand, ost, dressing, is, yoghurt, saft… Når du står i supermarkedet, er der mange produkter, som du kan få i den ordinære udgave og i en light-udgave, hvor enten fedtindholdet er reduceret – for eksempel i chips og dressing, sukkeret er erstattet med sødemidler – for eksempel i saft og sodavand, eller hvor begge dele er tilfældet – for eksempel i is og kage.

Det lyder jo umiddelbart meget godt, men giver det rent faktisk point på sundhedsskalaen at gå efter de lette udgaver?

“Light-produkter indeholder færre kalorier end de originale produkter, men det gør dem ikke nødvendigvis sundere. Kalorieindholdet i en fødevare fortæller nemlig intet om næringsværdien. Alt afhængigt af hvad fedtet/sukkeret er blevet erstattet med, og hvad der er tilsat for, at smagen ikke forringes (fortykningsmidler, sødemidler, salt, sukker, smagsforstærkere), kan du ende med en kost, der er mere usund end før,” forklarer klinisk diætist Maria Felding, som er cand. scient. i klinisk ernæring og har sin egen klinik.

En ekstrem sød smag
Light er altså ikke lig med sund, men det kan være lig med produkter, som du kan bruge, hvis du har behov for at tabe dig. For hvis du spiser de samme mængder af light-produkter, som du plejer at gøre med almindelige produkter, vil du kunne opnå et vægttab på grund af de færre kalorier, men det er altså ikke det samme som, at det er sundt.

Når du vælger de lette produkter, bliver det nemlig mindre klart, hvad det egentlig er, du spiser. Og hvis det er produkter, hvor sukkeret er erstattet med sødemidler – som det for eksempel er tilfældet med light-sodavand – bliver du vant til en ekstrem sød smag fra sødemidlerne, der ikke kan opnås via naturlige fødevarer.

“Så vil et stykke frugt ikke længere være ‘sødt nok’ for dig, og derfor vil du hellere have slik, kage og sodavand, når du har lyst til noget sødt, og det er ikke en særlig heldig udvikling. Sodavand i light-versioner kan desuden øge trangen til sødt og dermed øge kalorieindtaget i timerne efter indtaget,” siger Maria Felding, og hvis det ender sådan, er der altså heller ikke meget at hente i forhold til et vægttab.

Besøg Maria Feldings hjemmeside, eller find hende på Facebook.