Vi ved alle sammen godt, at det ikke er sundt at stege i solen, men derfor vil de fleste af os gerne være brune alligevel, ik? For det er lækkert og overskudsagtigt, når du kan blære dig med den hvide stribe, hvor uret har siddet, og alle kommer med søde kommentarer om, hvor flot en kulør du har fået. Men hvordan får du sol på den sundeste måde?
“Det gør du ved at få farve så langsomt som muligt. Du skal bruge en høj faktor til at starte med, så huden bliver gradvist brun. For brun skal den nok blive, selv om du bruger en høj faktor,” siger speciallæge i hudsygdomme Janne Touborg, som er indehaver af Cutanea Aarhus Hudlægecenter og har arbejdet med solskader i mange år.
En høj faktor er ifølge Janne Touborg en faktor 30-50, alt efter hvad du laver, og hvor du er, og det er nødvendigt at bruge rigeligt for at være på den sikre side.
“Når du bruger en høj faktor, har du lidt mere af give af, hvis du kommer til at smøre for lidt på. For det er ikke sådan, at hvis du tager halvdelen af den anbefalede mængde på, så bliver en faktor 30 til en faktor 15. Nej, så bliver den faktisk meget hurtigt til en faktor 5, fordi det er en eksponentiel kurve,” forklarer Janne Touborg og henviser til sin hjemmeside cutanea.dk, hvor du kan beregne, hvor meget solcreme du skal bruge på baggrund af din højde og vægt.
LÆR DIN HUD AT KENDE
Alt efter hvilken hudtype du har, og hvor meget sol du får, kan du efter nogle dage i solen gå ned i faktor. En god målestolk er, at du skal kunne se forskel på farven ved trussekanten, før du går ned, for så har du fået en smule sol og tilvænnet huden.
“Det handler om at lære din egen hud at kende, så du ved, hvor hurtigt du tager imod farve, og hvor hurtigt du får for meget. Det vigtigste af det vigtigste er, at du undgår at blive rød, og hvis du bliver rød, så har du fået for meget,” siger Janne Touborg og fortsætter: “Er du blevet rød, skal du tage det som et kraftigt signal, og så skal du helst gå ud af solen eller smøre mere solcreme på.”
TÅLMODIGHED GIVER FLERE GEVINSTER
Det er altså sundere at gå langsomt frem og lytte til huden, men der er også en anden gevinst ved det:
“Faktisk er den farve, der holder bedst, den, som er kommet af at blive langsomt brun. Farven holder nemlig noget længere på den måde,” siger Janne Touborg.
Så tålmodighed med tanning betaler sig! Og har du ikke tålmodigheden, er det en rigtig god idé at snyde lidt med selvbruneren til at starte med i stedet for at få for meget sol, fordi du vil være brun lige nu.
“Det kræver lidt rutine, men når du har styr på selvbruneren, er det en rigtig god løsning til at få solbrun hud med det samme. For der er ikke noget i selvbruner, som skader huden. Det er et sukkerstof, som lægger sig helt yderst i huden og skaller af sammen med hudens almindelige celleomsætning,” slutter Janne Touborg.