© iStock

Sundhedsmyter: Kan jeg gøre noget for at få soleksem til at forsvinde?

Røde plamager, der klør. Sådan er soleksem, og det er irriterende, men hvad kan du egentlig gøre for at få det til at gå væk? Vi har spurgt en ekspert

8. juli 2015 af Tine Sandorf

Du havde regnet med at få en lækker gylden tan på din ferie, men i stedet ender du med røde pletter, som klør og irriterer. Kender du det? Så kender du formentlig til soleksem. For soleksem er røde knopper og plamager, som kan se ud på mange forskellige måder og for eksempel ligne nældefeber. Det kommer tit i halsudskæringen og er en overreaktion i huden, der kommer af, at din hud er for lysfølsom, og derfor reagerer den med udslæt og ikke mindst med intens kløe på at få sol. Men hvad kan du egentlig gøre, når uheldet er ude?

“Der er næsten ikke andet at gøre end at dække området, hvor der er soleksem, til. Hvis du holder området væk fra solen, plejer det at blege af efter et par dage,” siger speciallæge i hudsygdomme Janne Touborg, som er indehaver af Cutanea Aarhus Hudlægecenter og af siden cosmetic.expert med nyheder fra hudplejens verden. Hun understreger, at soleksemet bliver vedligeholdt, hvis du bliver ved med at provokere området med sol. Så det er først, når eksemet er fuldstændig forsvundet, at du kan prøve at vove dig ud i solen igen med en meget høj solfaktor på.

 

Antihistaminer og anden solcreme
Det er altså tålmodighed, der er den bedste kur mod soleksem, men hvis det ikke helt er nok for dig, er der dog et par andre ting, du kan kaste dig ud i. Betacaroten, også kaldet gulerodstabletter, kan forebygge soleksem, men du skal begynde at tage dem, mindst et par måneder før du skal i solen.

Du kan også prøve at tage nogle antihistaminer, som kan fås i håndkøb, og hvis de ikke hjælper, og dit soleksem er meget slemt, kan du få en hormoncreme på recept fra din læge, som kan slå reaktionen ned og især lindre den stærke kløe,” siger Janne Touborg.

Ellers er det også en mulighed at prøve at skifte din solcreme ud for at se, om det er den, der gør din hud lysfølsom.
“Selv om 99 andre kan tåle den solcreme, du bruger, kan det godt være, at du er nummer 100, der ikke kan tåle den i solen. Så du kan prøve at skrifte solcreme for at se, om det hjælper,” lyder det sidste råd fra Janne Touborg.