© Getty Images

Sundhedsmyter: Skal jeg være bekymret, hvis mit modermærke ændrer sig?

Vi har spurgt en ekspert, hvordan du bedst holder øje med dine modermærker, og hvornår du har grund til at være bekymret

1. juli 2015 af Tine Sandorf

De fleste af os har modermærker – mange eller få, store eller små, og det er helt naturligt. Men desværre er det også ret almindeligt at få konstateret overfladisk hudkræft eller den mere alvorlige sygdom modermærkekræft. Det første tegn på, at noget ikke er, som det skal være, er, at dine modermærker opfører sig anderledes, så skal du være bekymret, hvis der er et, som ændrer sig?

“Dine modermærker må gerne ændre sig i løbet livet, men det skal gå meget langsomt. Hvis de ændrer sig i form eller farve, hvis de begynder at klø eller bløde eller på anden måde give tegn fra sig, så skal du få set på dem af en læge,” forklarer speciallæge i hudsygdomme Janne Touborg, som er indehaver af Cutanea Aarhus Hudlægecenter. 

Lær din hud at kende

Det er altså helt normalt, at dine modermærker ændrer sig i løbet af dit liv, men det må ikke ske inden for kort tid, som er inden for nogle måneder. Derfor skal du holde øje med dem.
Ung kvinde får tjekket modersmærke hos lægen
Det er normalt, at dine modersmærker ændrer sig over et helt liv – men ikke på kort tid.© Getty Images

 

“Det er kun, hvis du kender dine modermærker, at du kan se, om de ændrer sig. Så selvundersøgelse er vejen frem. Derfor er det allerbedste råd, jeg kan give, at du skal lære din hud at kende og undersøge den jævnligt. Det ville være rigtigt fint, hvis det kunne blive en vane at holde øje med vores modermærker, som når vi tjekker vores bryster for knuder,” siger Janne Touborg.

Du kan ret let gøre det til en vane at tjekke din hud ved at tage billeder af den. Tag for eksempel tre billeder forfra og tre bagfra, som du opdaterer hvert halve til hele år, så du kan se, om der er sket en ændring. Hvis der er modermærker, som du er lidt bekymret for, kan du tage nærbilleder af dem med et centimetermål ved siden af, så du kan holde ekstragodt øje med dem.

Tegn, du skal lægge mærke til

Når du ser på dine modermærker, kan du tjekke dem med udgangspunkt i den måde hudlægerne undersøger modermærker. De bruger en regel kaldet ABCD-reglen, som dækker over de tegn, som du skal være opmærksom på.

 

  • A står for asymmetryHvis du forestiller dig, at du tegner et kryds gennem midten af modermærket, skal hver af de fire områder kunne spejles i hinanden. Ellers er det et asymmetrisk modermærke, som kan være et tegn på, at noget ikke er, som det skal være.

  • B står for border. Modermærket skal være velafgrænset. Du skal kunne sige, at det går derfra og dertil. Hvis det begynder at tone ud, kan det være et faretegn i sig selv.

  • C står for colour. Hvis det bliver meget mørk eller ujævnt i farven, eller hvis farven forsvinder helt, kan det også være et tegn.

  • D står for diameter. Hvis modermærket er over seks millimeter, kan det være et faretegn i sig selv, og du skal være særligt opmærksom på ændringer.


Modersmærke på ung kvinde
Husk at holde øje med om dine modersmærker ændrer sig.© iStock

Hellere en gang for meget

Hvis du er bekymret for et modermærke, skal du hellere gå en gang for meget end en gang for lidt til lægen. Hvis din egen læge er i tvivl eller synes, at noget ser mistænkeligt ud, får du en henvisning til en hudlæge. Husk, at du kan bruge din sundhedsforsikring, hvis du har sådan en, til at komme hurtigere til en hudlæge, som ellers godt kan have ret lang ventetid.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.