Sundhedsmyter: Skal vi holde os fra kunstige sødemidler?

Sødestoffer som for eksempel aspartam er udskældte, men er der grund til det? Vi har spurgt en diætist

13. oktober 2015 af Tine Sandorf

Kunstige sødestoffer deler vandene. En del mener, at sødemidler som aspartam er sundhedsskadelige, mens andre ikke mener, at der er noget at være bange for, så længe de doser, der er tilladt i vores madvarer, bliver overholdt. Det har været en diskussion i årevis, og derfor har vi stillet klinisk diætist Maria Felding, som er cand. scient. i klinisk ernæring, spørgsmålet om, hvorvidt sødemidler som for eksempel aspartam er noget, vi skal holde os fra eller ej, og hendes svar er:

“Selv hvis sødemidler som aspartam ikke i sig selv er direkte skadelige, er det ikke ensbetydende med, at der ikke kan være negative konsekvenser forbundet med brug af sødemidler. Så ja, det er bedst at undgå kunstige sødemidler,” siger hun.

 

Smag for meget søde sager

Hun forklarer, at den ekstremt søde smag nemlig er meget vanedannende og kan få konsekvenser for, hvordan du opfatter smagen af naturligt søde fødevarer. Er du ikke vant til sukker eller sødemidler, vil for eksempel en mango smage utrolig sødt, men drikker du dagligt lightsodavand, hvor der er aspartam i, vil den nok bare smage ‘fint nok’.

“Det er et problem, da du så typisk vil ty til de kunstigt sødede eller meget sukkerrige produkter såsom light-saftvand, light-sodavand, is, kage og slik, når du er lækkersulten. Ikke alene bidrager de raffinerede og dybt forarbejdede produkter ikke med det fjerneste, din krop rent faktisk kan bruge til noget, en del vil også være fyldt med fedt, sukker, farvestoffer og det, der er værre. Og så optager de også pladsen for naturligt søde fødevarer, som udover en sød smag også kunne have givet dig vigtige sundhedsfremmende stoffer. Så hvorom alting er, vil ingen kunstige sødemidler i sig selv gøre noget som helst godt for din kost eller krop,” siger Maria Felding.

 

Besøg Maria Feldings hjemmeside, eller find hende på Facebook.