Kvinde ked af det i seng
© iStock

Tømmermændsblues? Derfor bliver du ked af det efter en bytur – og det gør du ved det

Den slemme nedtur dagen derpå skyldes ikke altid alkoholen

22. oktober 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Kender du det med at føle dig ked af det dagen efter en bytur? Tømmermænd er aldrig særligt rare. Din mave brokker sig, og dit hoved føles, som om det er ved at sprænge. Hvis du ovenikøbet føler dig trist, ked af det – eller bogstavelig talt er helt nede – dagen derpå, kan det være ulideligt at ligge og vende dig i sengen. Men hvorfor sker det egentlig? At du kan blive SÅ ked af det dagen efter en aften, hvor du har haft det SÅ sjovt? Det gør Maja Vain Gilbert, som er psykolog og leder af UngTerapi, os meget klogere på lige her.

Når tømmermænd bliver til en tømmermandsdepression

Hvis du bliver ked af det morgenen efter en bytur, handler det blandt andet om, at dit serotoninniveau sænkes gennem alkoholen. Når det sker, kan du få sværere ved at sove og huske. Derudover får du også større humørsvingninger – både i selve alkoholrusen, men også når du har tømmermænd. Derfor kan du i det ene øjeblik opleve at få et vildt grineflip, mens du det andet øjeblik kan få det rigtig skidt med dig selv. Dette kan kaldes en tømmermandsdepression. 

Trist kvinde på seng
Det er ikke ualmindeligt at blive ked af det, når du har tømmermænd. © Getty Images

Hvis du har angst, har du større risiko for at få en nedtur

Hvis du kæmper med angst, har du større risiko for at føle dig helt nede dagen efter en bytur. Dette kan skyldes, hvis du tager medicin mod depression eller angst – medicinen går nemlig ikke særligt godt i spænd med alkohol. Hvis du som angstramt ikke tager medicin, men stadig får en nedtur dagen efter, kan det skyldes de uregelmæssigheder, der opstår, når stofferne dopamin og serotonin bliver påvirket af alkoholen.

“Desuden er det mit indtryk, at det i høj grad handler om kontrol. Når du har angst, er det eksempelvis meget svært at slippe kontrollen over mange områder af livet, hvor det særligt er din egen adfærd, der konstant kommer under lup. Du kan ofte være meget bange for, hvordan andre dømmer dig for det, du gør, og derfor bryder de fleste sig ikke om at drikke for meget. At blive fuld er nemlig det ultimative kontroltab,” fortæller Maja Vain Gilbert. 

Du kender måske til scenariet, hvor du efter en bytur må spørge dine veninder om, hvad det nu liiiiige var, du lavede i alkoholens rus. Selvom du har været pinlig, kommer mange sig dog over episoden, men hvis du har angst eller lavt selvværd, kan det altså være utroligt svært at slippe. Ofte kan du derfor undgå tømmermandsdepressionen, hvis du har tillid til, at andre mennesker kan lide dig, og at du derfor også vil blive tilgivet for de dumheder, du kunne komme til at begå med alkohol i blodet.

Hjælp dig selv ved at sætte grænser 

Hvis du hader at miste kontrollen, eller hvis du oplever at være helt nede efter en bytur, kan det være en rigtig god idé at aftale en alkoholgrænse med dig selv. Det er helt okay at indrømme over for dig selv, at du i en periode vil holde igen med alkoholen, indtil du har fået det bedre med dig selv. Du kan med fordel aftale med veninderne, at de lige skal minde dig om det i byen, og at de helst ikke skal presse på med alkohol.

Kvinde med pude for hovedet
Sig til veninderne, at de ikke skal presse på med alkohol. © Getty Images

Det kan du gøre morgenen efter en bytur, hvis du føler dig nede

  • Få godt med søvn, spis godt, og tag dig et langt bad. Alkoholen skal ud af kroppen, og det kan løfte sindet meget bare at føle sig ren igen.
  • Lad være med at overanalysere. Husk, at de fleste andre omkring dig sandsynligvis også var lige så fulde og derfor heller ikke kan huske særligt meget. De har det måske på samme måde med deres egen pinlige adfærd? Det er i hvert fald usandsynligt, at alle kun vil tale om, hvad DU gjorde.
  • Invitér nogle veninder over, eller ring til nogen, der kan hjælpe dig med at løfte humøret lidt. Der går gerne noget tid, før dit serotoninniveau er stabiliseret igen, og indtil da vil du opleve at have en nedtur. Bliver du ved med at have det skidt i flere dage efter, bør du dog overveje, om det er de psykiske faktorer, der nu er i spil, da humøret burde have løftet sig til den tid.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.