Kvinde med bøger i hånden
Første dag på dit nye studie er en stor dag – få det bedst mulige ud af den. © iStock

10 gode råd til den første dag på dit nye studie

Især råd nummer 10 er vigtigt

25. august 2018 af Michelle Andersen

Skal du starte nyt studie efter sommerferien? Så går du måske med bekymrende tanker om, hvordan det mon skal gå, når du skal møde alle de andre. Måske har sommerfuglene i maven også allerede meldt sin ankomst. 

Vi har samlet 10 råd, som vil klæde dig godt på til den første dag på dit nye studie. 

1. Forbered dit outfit

Apropos at klæde på så er det rigtig vigtigt, at du tager et sæt tøj på, som du føler dig godt tilpas i den første dag på dit nye studie. Det betyder meget for din selvtillid og dit humør, at du føler dig tilpas i dit tøj. Og når dit humør er godt, så slapper du af – og så skal det hele nok gå! 

Måske er studiestarten endda en god anledning til at købe lidt nyt til garderoben? I hvert fald er det en rigtig god idé at lægge dit outfit frem aftenen inden studiestart, så du undgår tøjkrise om morgenen.

2. Tag afsted i god tid

Nu vi er ved de praktiske råd, kommer her lige et mere: Tag afsted i god tid. Der er intet værre end at føle sig stresset over måske at komme for sent første dag. Når dit tog pludselig er forsinket, eller cyklen punkterer på cykelstien, kan du måske allerede mærke sveden pible frem på panden, fordi du kan fornemme, hvor pinligt det bliver at træde ind i lokalet, mens alles øjne er på dig.

3. Forventningsafstem med dig selv

Inden første dag på dit nye studie er det en god idé, at du forventningsafstemmer med dig selv, hvad du vil have ud af dit studieliv. Det lyder måske lidt tørt og kedeligt, men det vil gavne dig senere. Er du på studiet for at få nye venner? Eller har du nok i de venner, du har i forvejen? Måske kommer du kun på skolen for forelæsningernes skyld? Mærk efter, hvad der føles rigtigt for dig.  

Studievenner sidder udenfor og studerer
Har du lyst til at få nye venner på studiet? Mærk efter, hvad der føles rigtigt. © iStock

4. Vær åben

Uanset om du har lyst til at få nye studievenner eller ej, så er det altid en god idé at være åben og imødekommende. Når du smiler – og ikke er bange for at give lidt af dig selv – får dine medstuderende et godt indtryk af dig.

5. Spørg ind

Vær ikke bange for at spørge ind til dine medstuderende. Når du spørger ind til, hvor de kommer fra, og om de har nogle fritidsinteresser, viser du, at du er interesseret i dem – og så skal de nok være interesserede i dig også! 

Det kan være svært at smalltalke, men det er ret vigtigt de første dage (og du kan heldigvis blive skrap til at smaltalke). Hvis du er den modige type, kan du udskifte de klassiske spørgsmål med nogle lidt mere utraditionelle – du kan eksempelvis spørge ind til deres yndlingsserier eller favorit tv-programmer. 

Vennegruppe sidder udenfor og snakker
Hvis du er åben og spørger ind til dine medstuderende, så kommer du langt! © iStock

6. Måske ikke venner for livet

Det er vigtigt, at du accepterer, at der ikke er nogen skam i, at du måske ikke finder dine nye slyngveninder på studiet. Studiestart kan for nogen være forbundet med et pres om, at du skal finde nye bedste venner og veninder, som du kan hænge ud med efter forelæsningerne. MEN sådan behøver det altså ikke nødvendigvis at være. 

Det kan selvfølgelig også være, at du finder en studieveninde, som du bare ikke kan leve uden (hvilket er helt fantastisk), men du skal ikke tage det personligt, hvis det ikke sker. 

7. Se muligheder i fagligt samarbejde 

Dine studiekammerater behøver altså ikke nødvendigvis at blive dine nye bedste veninder. Faktisk kan det være en fordel, hvis du i stedet ser muligheder i at skabe et fagligt samarbejde med din studiegruppe. Måske er en af studiekammeraterne god til noget, du kunne tænke dig at blive bedre til? 

Studiegruppe laver opgave på computere i skolen
Skab faglige fællesskaber med dine nye studiekammerater. © iStock

8. Det er okay at være alene

Fortvivl ikke hvis du den første dag står alene et øjeblik uden nogen at snakke med. Vi ved godt, at det kan føles ubehageligt, men det er faktisk helt okay at være alene en gang imellem. Vi frygter allesammen at se ensomme ud, når vi står alene, men faktisk udstråler vi det modsatte. 

Når du accepterer, at det er okay at være alene, viser du, at du hviler i dig selv og ikke har brug for andres konstante anerkendelse. Det samme gælder til forelæsningerne, hvor det også er helt okay at sidde alene, hvis det er det, du har allermest lyst til. 

9. Husk at de andre har det ligesom dig

Du er ikke den eneste, som har første skoledag – det har alle de andre også! Og derfor er de sikkert lige så nervøse og spændte, som du er (og de har sikkert tænkt ligeså meget over deres outfit, som du har). Måske det kan berolige dig lidt?

10. Nyd dagen

Den første dag på dit nye studie er helt speciel. Det er første side i det nye kapitel, du er i gang med at tage hul på. Derfor er det også vigtigt, at du pakker alle bekymringerne lidt væk og husker at nyde dagen. Alt skal nok gå – det lover vi!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori