fem studerende drikker øl på rusturen
Rusturen kan give dig meget mere med hjem end blot tømmermænd. © Getty images

11 gode råd til dig, der skal på rustur

Sådan tackler du rusturen (også hvis du gruer lidt for den)

18. august 2018 af Freyja S. Anderberg

Rusturen er efterhånden en fast del af enhver studiestart, men det er ikke alle, der er lige begejstrede for tanken om at skulle på tur med overnatning sammen med en masse nye mennesker. Nogen er endda i tvivl om, hvad de kan forvente af rusturen, og går måske rundt med en bekymring omkring det ukendte.  

Men der er også mange ting, som du ikke behøver at bekymre dig om. For rusturen er også en rigtig god mulighed for at lære mange af dine nye studiekammerater bedre at kende, selvom det for nogen kan være udfordrende og nervepirrende. Du får her 11 gode råd, så du ikke behøver at bekymre dig mere om den rustur. 

1. Det er helt okay at være nervøs

Hvis der er én ting, som du ikke behøver at bekymre dig om, så er det, at du bestemt ikke er den eneste, som er nervøs og utryg. 

Det er nyt og ukendt, så det er helt naturligt at være nervøs, men det behøver ikke afholde dig fra at tage afsted. Det er næsten uundgåeligt, at du kommer i snak med nogle mennesker (medmindre du selvfølgelig gør en aktiv indsats for at undgå det) for det er netop hele meningen med rusturen – og mange af de andre vil helt sikkert føle som dig. 

Det kan tilmed være en fordel at italesætte din nervøsitet, for det kan være det, der skaber dine første relationer med andre, der føler det samme. Og prøv så bare at tage det som det kommer, det hele er som regel ikke nær så skræmmende, når først du står i det. 

2. Spring ud i det

Hvis du beslutter dig for at tage afsted, så er det bare med at springe ud i det. Gå til det med åbent sind og tag rusturen for, hvad den er – og husk på; du behøver hverken at gå derfra med nye venner eller de vildeste tømmermænd. 

Det vil helt sikkert være en oplevelse, som du kan lære noget af – både om dig selv og om de andre. Og så vil du sandsynligvis kunne tænke tilbage på den og glæde dig over, at du (trods alt) gjorde det (også selvom du måske ikke ligefrem ville gøre det igen).

3. Du kan forvente fest og alkohol

Rusturens længde og omfang varierer meget fra studie til studie, og mængden af alkohol gør ligeså. Men én ting er sikkert. Du kan helt sikkert forvente, at der vil være alkohol. 

På nogle studier vil fest og alkohol være begrænset til aftentimerne, hvor dagtimerne er forbeholdt alkoholfrie lege og aktiviteter, så alle har samme forudsætninger for at deltage. På andre studier vil alkohol og drukspil være en del af dagtimernes aktiviteter, hvilket kan være en udfordring – eller lettelse – for flere. 

syv studerende hopper hånd i hånd på græsplæne
Spring ud i det og få en på opleveren. © iStock

4. Undersøg kulturen og normen på forhånd

Hvis du er særligt nervøs omkring kulturen på rusturen, altså om længden, alkoholreglerne, (eller måske nærmere manglen på samme), sovefaciliteterne eller omfanget af grænseoverskridende lege, så er det en god ide at forhøre dig med rus-koordinatoren eller en af de andre tutorer, som står for rusturen. På den måde ved du mere præcist, hvad du kan forvente, og om der er nogle særlige forbehold, du skal tage. 

5. Forbered dig hjemmefra

Pak noget tøj, som du føler dig tilpas i, og som du kan være aktiv i udendørs. Det er vigtigt, at du kan være dig selv, så derfor er det nok ikke helt ligegyldigt, hvad du har på. Det kan også være en god idé at have en ting med hjemmefra, som giver dig tryghed og et øjebliks ro, (og som du kan tage op af tasken, hvis du har brug for det). 

Det vil helt sikkert også være givende for dig at tænke lidt over, hvad du ønsker at få ud af rusturen. Er det potentielle nye venskaber, en helt særlig oplevelse for livet, eller blot en erfaring rigere? 

to kvinder taler med en fyr
Det kan give adrenalinkick at overskride grænser og tale med nye mennesker. © Getty Images

6. Tag selv initiativ til at tale med nye mennesker

Du synes måske, at det er svært og virkelig nervepirrende at skulle tale med andre – især hvis du allerede har dannet dig en lille gruppe på studiet. Men det kan være meget givende for dig at udvide dit sociale netværk – for måske skal du senere skrive opgave med nogle af de andre, (og så vil du have flere studiekammerater at ‘vælge imellem’). 

Hvis du har svært ved selv at tage initiativ, så kan du på forhånd prøve at udse dig et par personer, som du synes ser søde og indbydende ud – nogle som måske ligner dig lidt, og nogle som du gerne vil lære lidt at kende. 

Forbered eventuelt et par icebreakers, som kan være din åbningsreplik til at komme i tale med vedkommende, (så du ikke behøver handle mere spontant, end du er tryg ved). 

7. Vær åben og deltag aktivt

Vigtigst for, om rusturen bliver en succes for dig eller ej, er nok din indstilling og dit bidrag til løjerne. 

Hvis du har valgt at deltage, så spring ud i de aktiviteter, der er blevet planlagt. For det er ikke særlig sjovt at være på hold med én, hvor du tydeligt kan mærke, at personen slet ikke gider at være der. Vi har vist allesammen prøvet det en gang eller to, og det kan virkelig være en partykiller

Det kan godt være, at du ikke finder alle de planlagte lege lige flatterende og ja, det kan godt være grænseoverskridende at skulle mærke på en fremmeds krop med bind for øjnene, men det er altså en god måde at komme hinanden ved – og I vil helt sikkert have noget at grine af sammen efterfølgende. 

Så vær positiv og imødekommende – giv det bedste førstehåndsindtryk, og opfør dig, som du ønsker, at de andre gør over for dig – det vil helt sikkert komme dig selv allerbedst til gode. 

8. Lad telefonen være

Endnu et råd til dig, som kan være en smule grænseoverskridende, er, at du skal prøve at lade din telefon være, mens du er afsted. Læg den væk og vær i nuet sammen med dine medstuderende. På den måde får I allesammen mest ud af turen og af hinanden – og så behøver du heller ikke at forholde dig til det derhjemme, som du måske savner. 

Desuden kunne du nemt komme til at sende et signal til de andre om, at du ikke gider dem, (dog kan det være godt at udveksle Snapchat med et par af dine nye bekendtskaber).

trist kvinde kigger på sin telefon
Din telefon kan faktisk være en hindring for, at rusturen bliver en succes for dig. © iStock

9. Stå ved dig selv

Når nu du har gjort et forsøg på at komme nærmere ind på dine nye studiekammerater, så er det også vigtigt, at du husker at stå ved dig selv. Du behøver ikke flytte alle dine grænser – heller ikke selvom de andre tilsyneladende gør det. 

For nogens vedkommende er studiet (og rusturen) heller ikke stedet til at finde nye venner for livet. Og stærke sociale relationer er ikke yderst nødvendige for at få et godt studieforløb, (selvom det kan være rart i hverdagen). Folk, der flytter langt væk hjemmefra for at studere, kan dog være særligt opsøgende efter et socialt netværk i sin nye by, og for dem kan studieturen være et godt værktøj til at skabe relationer.

Så er du ikke på jagt efter nye stærke venskaber, så kan rusturen lige så meget være med til at flytte dig et skridt ud af tryghedszonen og for at komme de andre studerene en smule nærmere. Men når det så er sagt, så er rusturen på ingen måde det eneste, som kan hjælpe dig med det. 

10. Nyd det

Har du valgt at deltage med åbent sind, så kan du lige så godt bare nyde det. Det er nok kun denne ene gang, du bliver tilbudt en rustur – og det er altså som regel rigtig sjovt!

11. Det er også helt okay at blive hjemme

Har du gjort dig nogle tanker omkring dine forventninger til rusturen og til studiet? Hvad vil du gerne stå tilbage med efter turen, og hvordan kan turen bidrage positivt til din studietid? 

Mener du ikke, at rusturen kan bidrage med noget positivt til din studietid, (selv efter, at du måske har talt med rus-koordinatoren omkring rusturens forløb,) så er det helt okay at blive hjemme – det er der ingen skam i. 

Der er altså flere, end du lige tror, som ikke tager med på rusturen, og det behøver ikke have betydning for din studietid. I øvrigt er der sikkert så mange afsted, at der nok ikke er så mange der lige tænker over, at du ikke var med, når det bliver mandag igen.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori