Kvinde studerer
© iStock

Har du valgt det rigtige studie? Stil dig selv disse spørgsmål, og find ud af det

Hvis du oplever studietvivl, er du bestemt ikke den eneste

27. september 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Din uddannelse giver dig både mulighed for at fordybe dig i noget, du interesserer dig for, og så får du også en masse nye, sociale bekendtskaber, som kan blive til nære og livslange venskaber. Et studie kan dog også betyde forvirring og tvivl, for er det nu den rigtige uddannelse, du har valgt? Og hvad gør du, hvis du har valgt forkert?

Mange oplever tvivl på studiet

Vi har snakket med vejledningsfaglig koordinator Anine Skjøt Møller og studie- og karrierevejleder Anna Fransgård fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som fortæller, at langt de fleste oplever at være i tvivl om, om de har valgt den rigtige uddannelse. 

Tvivl er altså en naturlig del af at tage en uddannelse – selvom du selv har valgt den. Derfor er det rigtig godt at tage sig af tvivlen, når den kommer, og bruge den til at blive klogere på, hvad du kæmper med lige nu.

Hvis du er i tvivl om den uddannelse, du har valgt, kan du starte med at stille dig selv disse spørgsmål:

 1. Er tvivlen en naturlig periode, som er kommet, fordi det hele ikke lige kører på skinner?
 2. Eller har tvivlen stået på over lang tid? Og hvorfor er den opstået?

Det skal give mening for dig at være på uddannelsen

Anine Skjøt Møller og Anna Fransgård fortæller, at hvis du bliver i tvivl om din uddannelse, får du ofte en følelse af, at du mister motivationen. I motivation er der to faktorer: mening og mestring.

Du skal for det første føle, at det giver mening for dig at være på uddannelsen. Hvis din motivation forsvinder i en periode, kan du derfor spørge dig selv, om det er, fordi du ikke for tiden kan se en mening med din uddannelse. Derfor kan du stille dig selv disse spørgsmål:

 • Er det sjovt at være her?
 • Er det spændende?
 • Har jeg det godt med de andre?
 • Kan jeg se, hvad jeg kan bruge min uddannelse til?

Du skal kunne mestre det faglige

Du skal også føle, at du kan mestre det faglige. Det faglige må gerne være svært – men du er nødt til nogle gange at føle, at du mestrer det. Hvis du i en periode ikke føler, at du mestrer det faglige, kan du derfor spørge dig selv:

 • Hvor længe har jeg følt, at det er for svært? Er det kun et kursus eller fag – eller er det dem alle?
 • Har jeg brugt min tid rigtigt? Det er et svært spørgsmål, men det er vigtigt at arbejde med, hvordan du lærer. Det er ikke nok at bruge mange timer. Du skal bruge timerne godt og studere på forskellige måder og afprøve forskellige teknikker.
 • Har jeg søgt hjælp og sparring hos eksempelvis medstuderende og undervisere?

4 gode råd til dig, der tror, du har valgt forkert

Tvivl om dit studie kan både komme tidligt og sent i uddannelsen. Hvis du finder ud af, at du ikke er på den rigtige uddannelse, giver Anine Skjøt Møller og Anna Fransgård dig her fire gode råd til, hvad du kan gøre.

 1. Kontakt studievejledningen på din uddannelse. Måske kan studievejlederen hjælpe dig eller gøre dig opmærksom på nogle muligheder, som du ikke vidste, at du havde.
 2. Skab dig et overblik over, hvilke konsekvenser din beslutning har for dig. Hvis du fravælger dit studie, kan du tænke over, hvordan det påvirker din økonomi, din boligsituation (hvis du bor på kollegie) eller dit sociale netværk.
 3. Lav en liste inddelt i to, hvor du på den ene side skriver de positive ting ved dit studie og på den anden side skriver udfordringerne på dit studie. På den måde får du et visuelt og klart overblik over dine overvejelser. Det kan hjælpe dig med at blive helt sikker på din beslutning.
 4. Husk, at du ikke er alene med din beslutning. Tal med nogle af dine venner, din familie eller studievejledningen, og få deres syn på din situation.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori