Kvinde sidder ved computer og snakker i telefon
Der er nogle ting, du skal vide, inden du kaster dig ud i et praktikophold. © Getty Images

Overvejer du at tage i praktik? Her er 8 ting, du skal vide først

Du skal søge i rigtig god tid – og ikke kun én stilling...

24. september 2018 af Michelle Andersen

På mange studier bliver du tilbudt et praktikforløb i løbet af din studietid. Og det tilbud er der virkelig god grund til at tage imod! Et praktikforløb kan nemlig være utrolig gavnligt for dig. 

Når du er i praktik, får du indblik i den verden, du kunne tænke dig at arbejde i, når du er færdiguddannet. Du får også lov til at afprøve de faglige kompetencer, du har fået på studiet, og hvis du er heldig, får du en fod indenfor i branchen – en fod, som måske kan skaffe dig et studiejob senere. Desuden kan det være rart at få et afbræk fra skolegangen – især hvis du er den skoletrætte type...

Men inden du bestlutter dig, om du vil i praktik eller ej, er der en række ting, du skal vide. Dem får du her.  

1. Du skal ofte være i praktik på fuldtid

Det er naturligvis forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, men mange arbejdsgivere vil sandsynligvis gerne have en praktikant, som kan arbejde fuldtid (eller så tæt på fuldtid som muligt). 

Du er derfor nødt til at finde ud af, om det overhovedet kan lade sig gøre med dit studie. Og så skal du også afgøre med dig selv, om du har tid og lyst til at arbejde omkring 37 timer om ugen – hver uge. 

2. Du har måske ikke tid til et studiejob ved siden af 

Apropos punkt ét, så er det vigtigt, at du ved, at du måske ikke har tid til et studiejob ved siden af din praktik. Hvis du arbejder fuldtid på praktikstedet, så kan det være en udfordring at finde ledige timer til studiejobbet – medmindre du har mulighed for at arbejde aften eller i weekenden.

Du kan med fordel se dit praktikforløb som en investering i din fremtid: Godt nok tjener du ikke mange penge, mens du er i praktik, men til gengæld bliver kontoen med dine kompetencer fyldt ret godt op, hvilket er rigtig gavnligt for din fremtidige karriere. 

Du kan selvfølgelig også altid spørge arbejdsgiveren for den virksomhed, hvor du gerne vil i praktik, om det er muligt at have et studiejob ved siden af, eller om der er nogle dage, du kan gå tidligere for at tage en vagt på studiejobbet.

3. Din praktik er ofte ulønnet

De fleste praktikophold er ulønnede. Det betyder, at du udelukkende får SU, mens du er i praktik. Det kan måske virke lidt tarveligt og uretfærdigt, at du skal arbejde SÅ meget for ingen penge – og det er noget, du skal gøre op med dig selv, om du har mod på.

Igen kan du med fordel vende situationen til noget positivt og se dit ulønnede praktikforløb som en virkelig god investering. Og så er det måske en god idé at skrue lidt ned for cafébesøgene og shoppingturene, mens du er i praktik...

4. Du skal være klar til at tage ansvar

Med en praktikantstilling følger ofte en del ansvar. Det er en del af dit praktikophold, at du får nogle arbejdsopgaver og ofte også dine egne ansvarsområder, og derfor skal du være klar til at forpligte dig og tage ansvar. 

Du er nødt til at investere dig i arbejdspladsen og vise, at du er interesseret i at være der. Ingen arbejdsplads vil bryde sig om en slasket praktikant, som hænger ind over skrivebordet eller møder for sent op hver dag. 

Hvis du husker at investere dig i praktikopholdet, kan det gavne dig i sidste ende – for måske er du heldig, at arbejdspladsen ikke kan undvære dig og derfor tilbyder dig et studiejob. 

Kvinde og mand kigger på en computer
Det er vigtigt, at du har mod på at investere dig i din praktikplads. © Getty Images

5. Du skal lave noget, du brænder for

Det kan næsten ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at du laver noget, du brænder for, mens du er i praktik. Hvis ikke du gør det, så kan det hurtigt blive utrolig surt for dig at møde op hver eneste dag fra klokken 8 til 16 i alt fra et par måneder til et halvt år.

Det er derfor virkelig vigtigt, at du bruger god tid på at søge praktikstillinger, som interesserer dig. Du vil takke dig selv for at researche på de praktikstillinger, du søger, så du ved, hvad du går ind til, hvis du får stillingen. Du kan også følge de her 10 gode råd til at jagte den helt rigtige praktikplads

Når det er sagt, så kan det selvfølgelig også være, at du ender i en praktikstilling, som viser sig slet ikke at være noget for dig – og det er også helt okay. Så må du forsøge at få det bedste ud af det – det lærer du sikkert også noget af, og så ved du i hvert fald, hvad du ikke skal lave, når du er færdiguddannet. 

6. Du skal søge praktikstillinger i god tid 

... og det er en virkelig god idé at søge mere end én stilling. Når du søger flere forskellige praktikstillinger, holder du flere muligheder åbne – og det er virkelig vigtigt, for der er ofte rift om stillingerne. 

Det kan også være en god idé at tænke lidt alternativt, når du skal finde praktikstillinger, du kan søge. Istedet for at søge de mest populære steder, hvor alle andre også søger, kan du med fordel søge i nogle mindre virksomheder eller frivillige organisationer (hvis dit studie tillader det). 

7. Du skal skrive en velovervejet praktikansøgning

Din praktikansøgning er det eneste, som arbejdsstedet har at bedømme dig på til at starte med, og derfor er det virkelig vigtigt, at du overvejer, hvad du skriver, og at du tager dig god tid til at lave din ansøgning. 

En arbejdsgiver kan lynhurtigt gennemskue, hvis du har kopieret en skabelon fra nettet og udfyldt den sparsomt. Hvis du følger de her 10 gode råd til dig, der skal i gang med at skrive en praktikansøgning, så er du rigtig godt på vej. 

8. Du skal være indstillet på at møde nye mennesker 

Når du starter i praktik på en arbejdsplads, hvor du slet ikke kender nogle af de andre, så er det virkelig vigtigt, at du har mod på at være åben. Det er en stor del af det at være i praktik at møde nye mennesker, netværke og skabe kontakter i den branche, du kunne tænke dig at arbejde i, i fremtiden. 

Du kommer utrolig langt med et smil, masser af gåpåmod og oprigtighed – og husk så lige at tage ja-hatten på.

Når du har overvejet de her otte punkter, så skulle du gerne have en klar fornemmelse af, om et praktikophold er noget for dig eller ej. Praktik er en unik mulighed for at få indblik i arbejdsmarkedet – læs bare hvordan Rie fra redaktionen siger, at hun faktisk fik mere ud af sit praktikophold end hele sin videregående uddannelse

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori