Kvinde sidder med en computer
Overvejer du at tage et SU-lån? Så bør du læse med her. © Getty Images

Her er de vigtige ting, du skal vide om SU-lån

Vi guider dig også til, hvad du skal overveje, inden du kaster dig ud i et lån

14. januar 2019 af Michelle Andersen

Det kan være ret uoverskueligt at finde rundt i junglen af regler og retningslinjer om SU-lån. Hvor mange penge kan du låne? Hvornår skal du tilbagebetale dem? Får du alle pengene på samme tid? 

For at gøre det hele lidt lettere har vi samlet en guide med alle de vigtige ting, du skal vide om SU-lån. Og så foreslår vi også, hvad du bør overveje, inden du kaster dig ud i sådan et lån.

Hvem kan tage et SU-lån?

Alle, som modtager SU, kan tage et SU-lån. Det betyder altså, at du til enhver tid under din uddannelse kan optage sådan et lån, hvis du skulle få brug for det... 

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan få SU-lån i måneder, hvor du ikke modtager SU – for eksempel fordi du har valgt din SU fra eller holder orlov fra studiet

To kvinder studerer
Alle som får SU kan tage et SU-lån. © Getty Images

Hvor mange penge kan du låne?

Der er forskel på, hvor mange penge du kan låne alt efter din situation. Herunder kan du se de forskellige satser for SU-lån: 

  • Almindeligt SU-lån: Hvis du tager et helt almindeligt SU-lån uden nogle særlige forhold, kan du maksimalt låne 3155 kroner om måneden. Du behøver dog ikke at låne maksbeløbet – du kan nemlig sagtens nøjes med at låne de penge, som du reelt har brug for. På den måde mindsker du også din gæld. Det betyder altså, at du for eksempel kan vælge kun at låne 2000 kroner om måneden i stedet for maksbeløbet. 
  • Supplerende SU-lån til forsørgere: Hvis du har et barn og dermed er forsørger, har du mulighed for at tage et supplerende SU-lån. Det betyder, at du, udover at få udbetalt det almindelige SU-lån på 3155 kroner, får 1578 kroner oveni hver måned, så du har flere penge mellem hænderne til dig selv, og den du forsørger. Du kan også vælge udelukkende at tage et supplerende SU-lån og dermed nøjes med at få udbetalt 1578 kroner om måneden. På den måde bliver din gæld selvfølgelig også mindre.

  • Slutlån: Hvis du går på en videregående uddannelse og ikke har mere SU tilbage, kan du tage et slutlån. Du skal dog være opmærksom på, at du skal optage lånet inden for de sidste 12 måneder af din uddannelse. Du kan få udbetalt 8139 kroner om måneden i slutlån. 

Hvis du vælger at låne færre penge end maksbeløbet, bliver de penge, som du ikke får udbetalt stående til din rådighed. Det betyder, at du stadig har mulighed for at få udbetalt de resterende penge på et senere tidspunkt samme år, hvis du skulle få behov for det. 

Hvornår skal pengene betales tilbage? 

Det er Udbetaling Danmark, Studiegæld, som du betaler dit SU-lån tilbage til. Du skal først betale lånet tilbage, når du er færdig med din uddannelse. Tilbagebetalingen af lånet begynder 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. 

Det betyder altså, at hvis din uddannelse slutter i sommeren 2020, så skal du begynde at betale dit SU-lån tilbage fra 1. januar 2022. Du får automatisk besked, når det er tid til, at du skal begynde at betale dit lån tilbage. Der løber renter på dit SU-lån lige indtil den dag, hvor du har betalt hele beløbet tilbage. 

Hvis du begynder på en ny uddannelse, inden du er færdig med at betale dit SU-lån tilbage, så bliver tilbagebetalingen sat på pause, og du skal først fortsætte med at betale tilbage, når du har gennemført din nye uddannelse. 

Hvis du går på en erhvervsuddannelse gælder nogle lidt andre regler for tilbagebetaling af SU-lån. Dem kan du læse mere om her

Kvinde studerer og skriver i et hæfte
Du skal betale SU-lånet tilbage et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. © Getty Images

Hvordan tager du et SU-lån? 

Hvis du har besluttet dig for, at du vil tage et SU-lån, skal du søge om lånet i minSU. Det kan du gøre helt indtil 5. december hvert år. Når du har sendt din ansøgning afsted, får du efter en til to uger besked via Digital Post på borger.dk eller e-boks. 

Derefter skal du igen logge ind på minSU og udfylde en låneplan. Du skal skrive i låneplanen, hvor mange penge du ønsker at låne. Når du har udfyldt låneplanen, har du godkendt dit SU-lån, og så går der igen en til to uger, før pengene lander på din konto. Tidsfristerne, som du skal huske at overholde, kan du læse mere om her

Du skal godkende en ny låneplan hvert år, hvis du vil fortsætte dit lån. Hvis ikke du godkender låneplanen, så stopper dit lån. Du låner altså for et år ad gangen.

Du kan også tage et almindeligt SU-lån med tilbagevirkende kraft. Det betyder altså, at du kan få udbetalt penge for de måneder i året, hvor du har modtaget SU. Det kræver dog bare, at du fortsat går på den samme uddannelse og på det samme uddannelsessted. 

Kvinde kigger på sin telefon og computer
Der går cirka to til fire uger, fra du har ansøgt om lånet, til du har pengene på din konto. © Getty Images

Skal du betale skat af dit SU-lån?

Nej, du skal ikke betale skat af dit SU-lån. 

3 ting, du bør overveje, inden du tager et SU-lån

Inden du kaster dig ud i et SU-lån, er der en række ting, som du bør overveje – for det er en forpligtende sag at låne penge. Her har vi samlet tre vigtige ting, som du bør tage op til overvejelse: 

  • Har du virkelig behov for pengene? Overvej om du egentlig har behov for pengene, eller om du kan klare dig uden. Tænk også over, hvad pengene skal gå til, inden du beslutter dig for at låne. Der er ingen skam i at tage et SU-lån, men du skal forberede dig på, at det, ligesom med mange andre lån, i sidste ende koster penge. 
  • Har du mod på at starte en gæld? Når du tager et SU-lån, starter du også automatisk en gæld. Der er heller ingen skam i at have en gæld, men du skal overveje med dig selv, om du er klar på at leve med gælden, mens du studerer – og om du har mulighed for at betale gælden tilbage, når din uddannelse er slut. 

  • Har du sat dig grundigt ind i reglerne? Som med meget andet er det selvfølgelig vigtigt, at du har sat dig ind i tingene. Hvis du har styr på reglerne om SU-lån, går det garanteret også meget lettere og problemfrit at låne pengene. 

Kilder: Su.dk, Borger.dk

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori