Anja fra kærlighed ved første hik og Krumme og Tom fra Krummerne
Hvis ikke du allerede har (gen)set filmene for nyligt, så skal du virkelig gøre det!© Det Danske Filminstitut, Regner Grasten Film, TV2 Danmark,

12 legendariske danske film, vi så i vores barndom (og som vi snart vil se igen!)

Du kan godt sætte Krummerne på din must watch-liste!

26. juni 2020 af Sarah Lyster Nielsen

Da vi var børn, var der fantastisk mange gode danske film – både de helt gamle med Dirch Passer og Ove Sprogøe samt de nyere film såsom Krummerne, Guldregn og Mig & Mama Mia. Hvis du ligesom os elsker danske film, så kan du passede gå i gang med danske serier, når listen er fuldent.

Vi har samlet 12 af de mest episke film, som vi så gennem vores barndom, og du kan med garanti også genkende en del af dem!

1. Kærlighed ved første hik (1999)

Anja og Viktors kærlighedshistorie startede selvfølgelig med Kærlighed ved første hik, og den ramte altså lige i hjertet med irriterende lillebrødre, den lidt akavede første kærlighed og en lykkelig slutning. Faktisk ramte den så meget plet, at der kom fire efterfølgere (som forresten også ligger blandt de mange danske film, du kan se på Netflix) OG en Kærlighed ved første hik-musical – og vi kan slet ikke få nok! 

Vi er også mange, der stadig husker alle disse legendariske citater fra Anja og Viktor-filmene.

Anja og Viktor fra Kærlighed ved første hik
Den søde, ungdommelige kærlighed mellem Anja og Viktor er ikke til at stå for!© Det Danske Filminstitut, Regner Grasten Film, TV2 Danmark


2. Vildbassen (1994)

Kærlighed ved første hik var faktisk ikke Robert Hansens og Sofie Lassen-Kahlkes første film sammen; i Vildbassen spiller de nemlig vildbassen Torben og malkepigen Anne Johanne. 14-årige Torben har det med at lave ballade, så hans far laver en aftale med bondemanden Jacob om, at Torben kan være på Jacobs gård – det viser sig at være en fejl…

Robert Hansen Torben Vildbassen
Robert Hansen var altså også ret cute som barn i Vildbassen. © Regner Grasten Film

3. Guldregn (1988)

Guldregn startede som en tv-serie, som senere blev til en film, hvor vi følger Nanna, Lasse, Jørn og Karen, som ved et tilfælde finder 800.000 kroner i en gammel kagedåse. Det viser sig, at pengene er fra et røveri, og røverne er lige i hælene på børnene… Det var grove løjer for vores sarte børnenerver! Måske kan vi bedre håndtere det i dag? 

Filmen Guldregn
Guldregn er en god, underholdende dansk film fra vores barndom.© Metronome Productions


4. Ørnens øje (1997)

Køkkendrengen Aske og kongesønnen Valdemar bliver imod alle odds venner, og sammen overhører de en flok stormænd planlægge et oprør mod Valdemars far, Kong Valdemar den Store. Valdemar drager af sted for at advare sin far sammen med Aske, og det er en farlig rejse!

Aske Valdemar Ørnens Øje
Det var lidt af et eventyr, de to drenge kom ud på i filmen fra 1997. © Metronome Productions, Nordic Screen Production AS, Victoriafilm AB

5. Hannibal & Jerry (1997)

Drengen Hannibals forældre er trætte af, at Hannibal altid hænger foran fjernsynet, så de giver ham en hund. Hunden hedder Jerry ­– og den kan tale! Det giver anledning til mange problemer, men også til en masse ørehængere såsom Brug dit hjerte som telefon; det var et godt soundtrack, som aldrig går i glemmeren!

Hannibal fra Hannibal og Jerry
Hannibal og Jerry var klart en af vores barndomsfavoritter. © Græsted Film & Fjernsyn, Det Danske Filminstitut, Nordisk Film- & TV-Fond

6. Mig & Mama Mia (1989)

11-årige Rikke vinder en pony, som hun døber Tarzan, men desværre bor hun midt inde i København i en lejlighed på anden sal – det kan godt være lidt af en udfordring med en pony i et lejlighedskompleks.

Det stopper heldigvis ikke Rikke, som slæber ponyen med op i lejligheden på trods af sin fars protester. Bagefter drømte vi også om at vinde en pony, som kunne bo i huset! Og Kim Larsens Tarzan Mama Mia er seriøst den bedste sang. Punktum.

Rikke og hendes far sammen med hesten i Mig og Mama Mia
Rikkes far var ikke specilet begejstret over familiens nye medlem. © Nordisk Film

7. Otto er et næsehorn (1983)

Drengen Topper finder en dag en magisk blyant; når han tegner noget, bliver det virkeligt. Da han så kommer til at tegne et næsehorn, bliver det lidt et problem – de er tunge, og den går ikke inde i huset. Det var en genial film, og det var ikke mindst, fordi den lærte os, at flødeboller er helt acceptabelt som pålæg på rugbrød.

Topper fra Otto er et næsehorn, spiser en flødebollemad.
Har du også prøvet en flødebolle-mad? Topper havde altså fat i noget der. © Metronome Productions, Det Danske Filminstitut

8. Snøvsen (1992)

Eigil forstår ikke altid, hvad de voksne mener, når de snakker – hvorfor går de alle sammen fra Snøvsen, og hvorfor køber de katten i sækken? Hvad har Snøvsen – eller katten – måske gjort?

Eigil vil i hvert fald aldrig gå fra Snøvsen, og det er jo meget heldigt, da han rent faktisk møder Snøvsen (som i øvrigt er ret hyggelig og overhovedet ikke er en pastinak).

Snøvsen film fra 1992
Vi gad godt at have en Snøvsen i vores liv.© Nordisk Film, Jørgen Vestergaard Film ApS, Svensk Filmindustri (SF)

9. Krummerne (1991)

Det er simpelthen ikke nemt at være 11 år – faktisk er det ret svært. Det beviser Mads “Krumme” Krumborg, der både har problemer med klassens bølle, underboen og kærligheden.

Men altså, Krumme er måske heller ikke den hurtigste knallert på havnen; i hvert fald tager han en hel lugteost med i skole, og han og vennen Tom vælger at koge en kat… Suk – det ér altså ikke nemt at være Krumme! 

Men nøj, hvor skal vi bare se Krumme igen meget snart! Og så kan du jo også få glæden af Lukas Graham som Krummes lillebror Grunk. 

Krummerne | Krumme og far
Nej, det er ikke nemt at være Krumme. Slet ikke når din far er lærer på din skole. © Regner Grasten Film

10. Frøken Nitouche (1963)

Frøken Nitouche er af noget ældre dato end de tidligere på listen, men det er stadig en brandgod film. Dirch Passer spiller organisten Hr. Celestin, som arbejder på en klosterskole, men i sin fritid komponerer han operetter under aliaset Hr. Floridor. 

Det lurer Celestins elev Charlotte, som ved et tilfælde ender med at blive stjernen i showet – men her er hun kendt som frøken Nitouche og ikke Charlotte. Lone Hertz, Ebbe Langberg og Dirch Passer var altså lidt af en vinderkombination!

Frøken Nitouche
Hvis du ikke kan huske Frøken Nitouche, så er det med at finde VHS-båndene frem. © Saga Studio

11. Charles’ tante (1959)

Dirch Passer kunne spille stort set alle roller, og i Charles’ Tante spiller han altså, ja, Charles’ tante, Donna Lucia d’Alvadorez. I rollen som tante leger han anstandsdame for to af sine studiekammerater og deres damer, og det fører selvfølgelig til en masse forviklinger – især da Charles’ rigtige tante også dukker op…

Dirch Passer i Charles' Tante filmen
Dirch Passer i rollen som Charles' tante. © Saga Studio

12. Baronessen fra Benzintanken (1960)

Anne arbejder som mekaniker hos sin onkel Lars, men får pludselig at vide, at hun åbenbart er den uægte datter af den nyligt afdøde baron von Rosensteen. Derfor flytter hun modvilligt hen på Rosensteen Slot til sin farmor, der vil lære hende at være en fin dame. 

Ghita Nørby, Ove Sprogøe og Dirch Passer er som altid gode, og der er helt naturligt også et spøgelse med i filmen, som Ghita Nørby snakker med… Men det giver mening (sådan da) i filmen.

Ghita Nørby, Ove Sprogøe og Dirch Passer i Baronessen fra benzintanken
Hvad gør du, når du pludseligt finder ud af, at du er baronesse? © Saga Studio

Vil du holdes opdateret på seneste nyt om film og serier? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.