Danmark | Aarhus
© iStock

13 vildt geniale udtryk, alle os fra Aarhus måske bruger lidt for ofte

Prå lig å hør’ hær, ikk’år?

1. marts 2023 af Amalie Kjær Boel

1. “Var du med til Fæstuuuen?” Jaja, vi har en helt uge fra slut august og en uge frem, hvor vi bare fester, tager til koncerter, ser forestillinger og spiser. Du er nok rigtigt misundeligt nu, ikk’år?

2. “Min sko skarver virkelig!” Vi får alle sammen vabler, men det får vi altså af, at skoen skarver – og ikke gnaver. Det er jo ikke, fordi vi har et dyr i vores sko, der lige gnaver i os…

3. ”Prå lig å hør’ hær ikk’år?” Vi elsker at slutte vores sætninger med ‘ikk’år’ og bruge bogstavet ‘å’. For det hedder jo heller ikke sort, men derimod ‘sårt’.

4. “Vi kan sagtens lige tage en smuttur til Spanien.” Vi har nemlig en badeanstalt i Aarhus, der hedder Spanien. Så hvis vores løn eller SU ikke strækker sig til den rigtige Spanien af slagsen, så nøjes vi gerne med en dag i et lækkert og forholdsvis tropisk spa.

5. “Skal vi mødes på Banegården?” Hvis vi spørger dig om dette, så mener vi altså Aarhus Banegård – og ikke Københavns. Det er lige meget, hvor du spørger os, for vi vil kun snakke om den aarhusianske.

6. “Sår’n bliver’d!” Vi kan ikke få nok af at forkorte vores udtalelser.

7. “Hva’ klok skal vi mødes?” Det kan godt være, at det ikke er helt grammatisk korrekt, men vi kan altså sagtens slippe afsted med det.

8. “Har du måske nogensinde vundet Kapsejladsen?” Det spørger vi om hver maj måned, hvor vi har vores egen øl-stafet på vandet (fordi vi er det ekstra) og dyster mod de andre studier på universitetet. Aarhus er jo den fedeste studieby

9. “Vi har set Aarhus igennem regnbuen!” Hvis du har besøgt Aarhus og været på ARoS, så har du sikkert også – da det er regnbuen på toppen af museet. Men hvor blæret lyder det ikke?

10. “Skal vi tage ned i byen?” Igen er vi måske ikke så gode til det der grammatik… For hvad hvis vi bor længere nede i forhold til centrum? Men vi siger det med stolthed, og der er vel ikke nogen, der lægger mærke til det?

11. “For pokker, hvor vi dog hepper på De Hviiie!” Om det er af tvang eller dedikation, så støtter vi altså AGF – så meget at vi kalder dem De Hviiiie.

12. “Har du husket Hanne Lind?” Du tror nok, at Hanne er en kvinde, vi elsker i Aarhus, men vi spørger faktisk bare, om du har husket at handle ind. 

13. “Det er bare så træls!” I Aarhus og resten af Jylland hedder det altså træls og ikke irriterende, som det gør på Sjælland – det er også ti gange hurtigere at sige.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.