Danmark | Nordjylland
© iStock

17 interne udtryk, du med garanti kender, hvis du er fra Nordjylland

Skal du have nogle splinter i sprækken?

25. februar 2021 af Amalie Kjær Boel

1. Gratværk 

Kender du det, at du har spildt brun sovs ned ad din nye, hvide skjorte, og nu er dugen også helt indsmurt? Ikke nok med det. Det er også bare et kæmpe svineri. Ja, det kalder nordjyder altså for et ‘gratværk’.

2. Pangel 

Hvis du hører sætningen “Ej, hvor er det der noget pangel,” så betyder det, at der enten er noget, der er besværligt, eller noget er i dårlig kvalitet. Det kan du jo altid bruge næste gang, din kæreste er lidt besværlig... 

3. Dee int så ræng’ endda 

Mange vil oversætte det til, at det er godt nok eller okay. Men på nordjysk betyder det faktisk skidegodt! Hvis du er fra København, vil du højst sandsynligt sige “det er for lækkert,” og hvis du er fra Vestjylland, vil du måske sige “det kunne da være møj værre!” 

4. Moget 

Først og fremmest udtales det “måwet”. Det betyder møgbeskidt, hvilket overhovedet ikke giver mening, hvis du ikke er fra Nordjylland! 

5. Kavt 

Det er ikke så godt, hvis noget er kavt. Det betyder nemlig, at noget er besværligt, akavet eller irriterende. Men det lyder trods alt ret godt i en sætning som: “Ej, det er jo bare vildt kavt, det der!”

6. Skaver

Sko gnaver eller bider altså ikke, men de skaver (udtales skauer) – ligesom de gør, hvis du er fra Aarhus. Alle jyder vil være helt enige i denne udtalelse – og ellers er der noget helt galt. 

7. Knøw 

Nordjyder bruger ofte dette ord, hvis en person ikke er for klog... Vi andre vil bare sige, at du måske har en skrue løs. 

8. Brætte 

Det er enkelt sagt bare, hvis du smøger, folder eller ruller dine ærmer op. For det giver jo god mening? 

9. Ork satme

Dette er et genialt udtryk fra Nordjylland! “Ork satme, den havde jeg ikke lige set komme,” er hvis noget sker af ren forbløffelse. 

10. At kvæbbes

Lad os sige, at du nyder en kold cider, og pludselig får du følelsen af, at den bruser over i din hals, mens du hoster – ja, her er du så ved at kvæbbes. 

11. Fløs

Nogle vil måske sige, at en dreng som Emil fra Lønneberg er ufatteligt fløs! Det betyder nemlig, at han er uopdragen – og vi som gik og troede, at det betød noget helt andet... 

12. Splinter i sprækken

“Skal vi have nogle splinter i sprækken?” Det her er simpelthen det bedste, du kan spørge dine veninder om, hvis I skal på festival næste år. Splinter betyder nemlig bajere, og sprækken er jo munden.  

13. Træls 

Ja, det er jo nok egentlig et meget almindeligt, jysk ord, da vi både bruger det i Vestjylland, Østjylland og Nordjylland. Men de fleste fra Sjælland vil nok stadig bruge ordet ‘irriterende...’

14. Tålle

At være tålle betyder, at du både er tålmodig og godmodig. Hvilket er et ret godt kompliment at få, da ingen i en miles omkreds har lyst til at gøre dig noget ondt, da du bare er alt for godhjertet. 

15. Bette

“Det er da godt nok en bette is...” Ja, det er nok ikke det fedeste, hvis den er bette – for det betyder lille. 

16. Tovlig

Hvis noget er tovligt, eksempelvis når der er plus tyve grader i Danmark, så er det helt sindssygt.

17. At skide en snemand

Ja, du kan faktisk skide en snemand, selvom det hverken er jul eller minusgrader. Det betyder nemlig, at du er skræksslagen – og derfor skider du en snemand.