Danmarkskort | nutellamad | fisk
© iStock

18 ting, os fra Æ' Vesterhaw (også kendt som Esbjerg) kender til

“Vi har ik' lavet fisk – vi har lavet peeenge, vi har lavet peeenge”

8. marts 2017 af Katrine Vendelbo

1. Når vi fortæller, at vi kommer fra Esbjerg, spørger folk, om det er en del af Sønderjylland. “Har du hørt om Vestjylland, eller eksisterer den del af landet ikke på din sjællandske version af Google Maps?” 

2. Esbjergs størrelse fletter vi naturligt ind i samtalen. “Hvor ligger det nærmeste supermarked?” Ja, nu er Esbjerg jo faktisk Danmarks 5. største by, så vi har både Fakta, Netto, Føtex og REMA 1000 lige rundt om hjørnet.... 

3. Vi er vokset op med sætningen “Der lugter ikke af fisk, der lugter af penge”. Hvis Kidd havde været fra Esbjerg, havde vi skrålet med på “Vi har ik' lavet fisk – vi har lavet peeenge, vi har lavet peeenge”.

4. Af fordomsfulde sjællændere og andet godtfolk er vi ofte blevet spurgt, om vores fædre er fiskere. “Er din far bandemedlem, nu du kommer fra Vestegnen?” Nå ikke?! ...

5. Da vi fik køretilladelse, gik første tur til grænsen for at tømme Fleggaard for Slots-bajer og Nutella. Vi fik ind med modermælken, at der sku' spares, hvor der spares ku', så en tur til tyskernes land var en fast månedstradition.

6. Apropos tyskere, så er byen bombarderet med dem samtlige sommersæsoner. “Geradeaus, rechts und links” er for evigt indprentet i vores tyske ordforråd. 

7. Rundkørslen er det sted, vi oftest refererer til, når vi skal vise vej. Selvom der findes mange af dem, eksisterer der kun én ‘Rundkørslen’, og her kan du enten blive ført til havnen, byen, stranden eller ud til (muh)køerne.

8. Søfarts- og fiskerimuseet og Nationalpark Vadehavet. Vi ved det, og UNESCO ved det – Esbjergs to største turistattraktioner spiller max.  

9. Fanø er stedet, vi (på papiret) tager hen, når vi skal spille Sommercup i fodbold. Uofficielt er det stedet, vi tager hen for at få en svingom til ‘de bedste’ fra Fede Finn & Funny Boyz og en one-nighter i et budget-telt. 

10. Svømmestadion Danmark var STEDET at hænge ud. Som de hormonramte teenagere vi var, fandt vi hurtigt ud af, at saunaen, varmtvandsbassinet og boblebadet var super hyggelige steder at snave igennem. Super hyggeligt for andre? Nok ikke.  

11. Skolegade er – trods navnets antydning af noget røvkedeligt – byens navle. Det perfekte sted at afholde en pub crawl, for (næsten) alle steder, der er værd at komme, er samlet her. Vi har haft Havana, Shakers og A-bar, men (heldigvis) er det knap så ‘disko dasko’-agtige steder som Skræddergaarden, Dronning Louise og Chr. 9., der består.

12. Det er a.b.s.o.l.u.t sidste udkald for en ‘happy ending’ på byturen, når vi ender på værtshuset James Bond. Dagen efter indser vi, at ‘happy’ langt fra er den sindstilstand, vi er i, og det minder vores højre hånds JB-stempel, som ej sandpapir kan slide væk, os om i dagevis. 

13. En stor portion af ‘Esse’-kvinderne har enten fået et kys, et knald eller klamydia fra én af ligaholdets fodbolddrenge. You live. You learn.

14. Apropos eliteudøvende sportsmænd, så er der masser af håndbold-, ishockey- og fodboldtalent i byen. Du' Superliga”, Esbjerg – og tak for det!

15. Tobakken er ikke noget, vi ryger. Eller... Det er løgn, men vi tager på Tobakken for at høre musik. Naturligvis.

16. Vi har reddet med Christian den 9. ‘Hyp-o-høj’ hvor det gik, da vi som nyudklækkede (og løsslupne) studenter fejrede huen med en tur på byens bronzehest.

17. Det andre kalder blæst af stormstyrke, kalder vi en let brise. Vi er opvokset med strid modvind på cykelstien, og vi har lært på den hårde måde, at badminton i haven er et no-go. 

18. Familieturene gik som regel til Esbjerg Havn. Så kunne vi sammen tælle rustpletterne på de gamle fiskerbåde, betragte Fanø-færgen lægge til kaj, og nyde synet af de blå-gule kraner. Åh, det fede havneliv! 

Du vil (garanteret) også kunne lide