Kvinde elsker Nutella
Elsker du også Nutella? © iStock/Nutella

18 vilde Nutella-facts, som får dig til at elske den fløjlsbløde chokoladecreme endnu mere

Ved du, hvorfor den 5. februar er din nye yndlingsdag?

19. januar 2022 af Maria Broe Trustrup Hansen

1. Husk navnet Pietro Ferrero – det er nemlig ham, der har opfundet Nutella. Pietro var bager og boede i Italien i 1940'erne. På grund af 2. Verdenskrig havde han svært ved at få fat i chokolade, så Pietro tænkte et par geniale tanker og miksede en omgang hasselnøder og lidt kakao, og vupti, Pietro havde den lækreste chokolade-erstatning

2. Forestil dig Nutella som en stor, solid chokoladeblok, du kan skære af. Det lyder lækkert, ikk'? Faktisk var Pietros første omgang Nutella ikke til at smøre ud, men en hård choko-klump, som blev skåret i stykker og spist på brød. Mmm...

3. Nød-ella-ella-ella. Nutella fik sit navn i 1964, og det er sammensat af det engelske ord for ‘nød’ (‘nut’) og det latinske navn for ‘sød’ (‘ella’). Mon det i virkeligeheden er her, Rihanna har hentet inspiration til sit Umbrella-ella-ella-hit?

4. Italienske butikker var ægte Nutella-gavmilde. I mange år var det kutyme, at italienske børn fik gratis Nutella i butikkerne, hvis de havde et stykke brød med. Desværre foregår det vist ikke sådan i dag... 

5. Hvad tror du, der sker hvert 2,5 sekund? Der bliver solgt et glas Nutella et sted i verden. Det gjorde der i hvert fald i 2015, og så vidt vi ved, er salget ikke gået ned ad bakke.

6. Hvis du stiller alle Nutella-glas, som bliver produceret på et år, ved siden af hinanden, kan du nå 1,8 gange rundt om jorden. Det er SERIØST meget Nutella!

7. Apropos meget Nutella – mængden af Nutella, som bliver produceret om året, vejer det samme som Empire State Building i New York. Drømmer du også om et højhus lavet af Nutella lige nu? Bare rolig, du er ikke alene...

8. Den 5. februar er din nye yndlingsdag! Det er nemlig International Nutella-dag, som en fan stablede på benene tilbage i 2007.

9. Du må ikke kalde din baby Nutella. I hvert fald ikke i Frankrig, hvor et forældrepar i 2015 ikke fik lov til at døbe deres nyfødte barn Nutella.

10. 56 procent rendyrket sukker. Tænker du, at den dejlige creme er fyldt med lækker chokolade eller i hvert fald masser af hasselnødder? Well, den primære ingrediens i glasset er sukker.

11. Sundt? Njah... Og apropos meget sukker, så fik Nutella heller ikke held med at markedsføre sig selv som et sundt og nærende morgenmadsprodukt. Faktisk blev producenten hevet i retten for falsk markedsføring tilbage i 2012.

12. Men hey – der er altså nødder i opskriften! I et almindeligt 400 grams Nutella-glas er der omkring 52 hasselnødder, og det svarer til, at der bliver brugt omkring 570 millioner hasselnødder om året til at producere Nutella. Det er trods alt en slat!

13. Den lækre sag har styr på de sociale medier. På Instagram er der mere end 14 millioner opslag med #nutella, og knap 31 millioner mennesker liker Nutella på Facebook. Rimeligt pæne statistikker, hva?

14. Nutella kan bruges til mange ting – inklusiv en hårfarvning. Oh yes, vi er også pænt skeptiske!

15. Den fløjlsbløde choko-creme har også været tyvekoster. I 2013 blev fem tons Nutella til en værdi af 16.000 euros (knap 120.000 kroner) nemlig stjålet fra en varevogn i Tyskland. 

16. Folkene bag Nutella har også givet os Ferrero Rocher. Vi bør sætte mere pris på den gyldne lille chokolade med nødecreme og crunch, som seriøst smelter på tungen, synes du ikke?

17. Vores gode venner hos McDonalds kan også godt lide Nutella. Fastfood-kæden har engang lavet en burger i samarbejde med Nutella. Den hed Sweety con Nutella og var fyldt med den lækre smørrelse, er vi ret pjattede med. Muuums... 

18. Der er SÅ mange ting, du kan lave med Nutella – og mange af opskrifterne får vores mund til at løbe i vand... Se bare Nutella-smoothien, cheesecaken med Nutella og Oreo-bund og den vilde Nutella-dip – MUMS!

Kilder: Nutella, Huffington Post, Mental Floss, The Telegraph, Metro