Sigurds Bjørnetime og Snurre Snups Søndagsklub
Bamser var (åbenbart) en meget stor del af vores yndlings børneprogrammer.© Danmarks Radio (DR) / Kirsten Ellebæk

7 geniale børneprogrammer, du med garanti kan huske, hvis du var barn i 90'erne og 00'erne

Bliver du også helt nostalgisk ved tanken om ‘Os – det er bare os’?

7. februar 2023 af Simone Overgaard Aaberg

Åhhh ja... Er der noget, vi elskede som små, så var det at se fantastiske børneprogrammer. Der blev brugt flere timer om ugen (hvis vi altså fik lov) på at se det ene program efter det andet – især Børnetimen var en hellig tid!

Nogle gange kan vi godt være lidt kede af det på den nye generations vegne, for der VAR altså bare meget godt børne-tv, dengang vi var små... 


1. Snurre Snups Søndagsklub

Programmet med vores allesammens favorit-Bubber som vært. Hvordan skulle vi nogensinde kunne glemme det! Det fedeste ved søndagene var klart at vågne op og vide, at nu var der ikke længe til, at Snurre Snups Søndagsklub var at se på skærmen.

Og favorit-indslaget var uden tvivl, når de nåede til ‘Ugens Bedste Bedste’, hvor de sejeste og sjoveste bedsteforældre blev hyldet for et særligt talent (tanken om at få sin egen bedste med, var den helt store drøm). Og hvis bare vi selv kunne have været publikum…

Kan du huske dengang, at Bubber spurgte (børne-)publikummet om, hvordan alkohol smager? (Ja, den var nok ikke gået den dag i dag…) Ellers kan du gense det lige her: 

2. Amigo

Som barn var quiz-programmer noget af det fedeste – Amigo var ingen undtagelse! Her blev vi hver fredag underholdt af værten Jacob Riising, som også sørgede for, at vi blev en hel del klogere på alverdens ting. 

Vi krydsede altid fingre for, at deltagerne vandt de fedeste præmier (for det ville vi jo gerne selv have gjort, hvis vi havde været med!), og så ønskede vi sååå meget, at vi en dag kunne være en del af det festlige publikum. 

3. Os – det er bare os 

En af de helt store favoritter var DR-programmet Os – det er bare os, hvor vi med stor begejstring kunne følge med i alle de megafede ting, som de faste børneværter lavede i løbet af programmet! Ak ja... Hvem der ikke gerne ville være den überseje Emilia, der altid sluttede et afsnit af med en lille quiz!

Ikke nok med at programmet gav os god underholdning, så var det god underholdning i børnehøjde! (I form af udelukkende at være børn, der ‘styrede’ showet). Det var altså ret fedt at se dem eksperimentere og gøre os klogere på alle mulige måder! 

Børneprogrammet Os – det er bare os
Et eksperiment eller to var ofte en del af ‘Os – det er bare os.’© Danmarks Radio (DR)

4. Rutsj

Hvem kan glemme den altid farverige, små-skøre og hundrede procent underholdene Vera? Som vært for Rutsj sørgede hun for, at de to konkurrerende hold kom i gennem programmets udfordringer med bravur (ja okay, det var måske ikke altid heeelt nemt at klare konkurrencerne).

De to hold havde mulighed for at vinde nogle ret nice (og mindre nice) præmier, og vi ville SÅ gerne have været med! Hvor blæret havde det ikke lige været at kunne sige i skolen dagen efter!?

Husker du titelmelodien? Ellers kan du få den genopfrisket her: 

5. Sigurds Bjørnetime

Åh, hvor var Sigurds Bjørnetime bare et kæmpe hit, da vi var små. Den meget karismatiske vært, Sigurd, og den nuttede medvært, bjørnen Bjørn, sørgede for at give os musikalsk underholdning og dukketeater, som vi aldrig blev trætte af! 

Tænk, at børne-tv kunne være så simpelt og alligevel så godt? I videoen her lærte Sigurd os endda om forskellighed – og så på en rigtig, rigtig hyggelig måde: 

6. Tip Tap Tønde

Vi husker stadig tydeligt Tip Tap Tønde-sangen, som vi sang med på HVER gang, afsnittene sluttede! Men inden vi nåede dertil, fulgte vi trofast med i de mange hyggelige historier, som de forskellige afsnit gav os. 

Og så blev vi også inspireret til at lege en masse forskellige lege og synge mange forskellige sange! Dét var altså godt børne-tv... 

Tip Tap Tønde på DR
Birgitte og Tina gav os en masse brugbar viden gennem programmerne.© Danmarks Radio (DR)

7. Kaj og Andrea

Vores yndlingstøjdyr har været med os stort set hele barndommen, og de har givet os god musik og mange sjove øjeblikke. Bakke-snagvendt-sangen står stadig klart i hukommelsen – og særligt det sted i sangen, der var en liiille smule pinligt som seksårig: “Hvis du siger missetand, bliver det til...”

Ak ja, Kaj og Andrea gjorde os altid i godt humør (og faktisk har de spredt glæde siden 1970'erne). Også i det her videoklip, hvor du kan høre den velkendte Kaj og Andrea-sang: