Det er ikke kun klynkeri: Din mand bliver formentlig mere syg af influenza

‘Man flu’ er ikke bare noget, de kære mænd finder på, viser ny forskning

15. januar 2016 af Tine Sandorf

Når din kæreste, bror eller mandlige kollega får influenza, opfører han sig, som om han har det meget værre, end noget andet menneske nogensinde har haft det, og det kan være liiidt svært at tage helt seriøst. Kender du det? Så kan det være, at du skal til at forberede en undskyldning, for noget tyder på, at mænd rent faktisk bliver mere syge af influenza, end kvinder gør.

Østrogen er årsagen

Det hele har noget at gøre med det kvindelige kønshormon, østrogen, som mænd af gode grunde ikke har i samme mængde som kvinder.

Ifølge et studie fra Johns Hopkins University, som er offentliggjort i American Journal of Physiology, beskytter hormonet nemlig kvinder mod Influenza A, som er den mest almindelige og alvorligste form for influenza. Det betyder ikke, at kvinder ikke kan blive syge af influenza, men når de bliver det, bliver de ikke lige så slemt som mænd.

Forskerne fandt frem til resultatet, der altså formentlig gør begrebet ‘man flu’ til mere end bare klynkeri, ved at tage celler fra både mænd og kvinders næser og udsætte dem for forskellige former for østrogen og derefter influenza-virus.

Det viste sig, at østrogen gjorde, at virusset ikke spredte sig lige så meget hos kvinder – men det samme gjaldt ikke hos mænd, til trods for at deres celler også havde fået ekstra østrogen.

Det tyder altså stærkt på, at østrogen har en særlig evne til at stoppe virusset fra at sprede sig i kvinder, men ikke har samme effekt i mænd, og da spredningen af influenza-virusset stort set er lig med, hvor slem influenzaen bliver, er det altså tilsyneladende reelt nok, når mænd føler sig mere influenza-syge end kvinder.

Sorry for drilleriet, mænd. Vi skal prøve at styre os i fremtiden – og håndtere jeres mandeinfluenza lidt bedre!