Få hele Malalas utrolige historie i ny, fin dokumentarfilm

Ligeså inspirerende, som den er charmerende

29. oktober 2015 af Sara Møller Christensen

Nu er du jo vokset op i et samfund, hvor piger bliver uddannet og oplyst på lige fod med drenge – og derfor har du helt sikkert hørt om Malala Yousafzai. Men det er netop fordi, at ikke alle piger har ret til uddannelse, at du har hørt om hende. Det var netop denne ret, hun kæmpede for, da hun som 15-årig blev skudt af Taliban.

Malalas historie er unik, ufattelig og helt utroligt inspirerende. Derfor giver det god mening, at den nye dokumentar om hende, ‘He Named Me Malala’, er det samme. Men en af grundene til, at filmen er så vellykket er faktisk, at den ikke kun fortæller den historie om Malala, som vi alle kender. Den giver os også et indblik i, hvem hun er som menneske.

Udover at være den yngste modtager af Nobels Fredspris nogensinde, er Malala nemlig også bare en teenagepige. Og siden hun blev skudt af Taliban og måtte forlade sit hjemland, Pakistan, for at bosætte sig med sin familie i England, er hun en pige, der prøver at begå sig i et fremmed land. Det gør hende usikker og genert – to egenskaber, der står i skærende kontrast til, når hun uden frygt siger statsledere imod eller nægter at tie på grund af Taliban.

Hvis din sympati med og respekt for Malala var stor i forvejen, bliver den kun større, når det i filmen går op for dig, hvor ung hun egentlig er. Hvor ‘almindelig’ hun egentlig er. Og hvor stort det, hun har udrettet, i virkeligheden er. 

Udover at være en film om Malala, er ‘He Named Me Malala’ i høj grad også en film om familien Yousafzai. Det er en film om, hvordan Malalas far (hun er virkelig fars pige!) opkaldte hende efter en afghansk heltinde, der samlede hele folket i kamp mod britiske kolonister – og mistede sit liv, mens hun gjorde det.

At Malala 15 år senere selv var tæt på at miste livet for den sag, hun kæmpede for, er bare med til at gøre historien om hende – og herunder filmen – endnu mere særlig.

4 stjerner

‘He Named Me Malala’ har premiere i de danske biografer 29. oktober.