Simon Spies og morgenbolledamerne
Har du set dokumentaren om Simon Spies? © DR TV

7 dokumentarer, der har chokeret os lige så meget som den nye dokumentar om Simon Spies

Har du set dem alle?

26. august 2022 af Henny Müller Dahl

Siden den nye dokumentar Simon Spies og morgenbolledamerne landede på DR TV her i august, har de frygtelige beretninger, der dukkede op i den tre episoder lange dokumentar, nærmest været på alles læber. 

I dokumentaren kommer det frem, hvordan den nu afdøde Simon Spies i årevis udsætte helt unge piger for overgreb, og hvordan de forfærdelige oplevelser fik store konsekvenser for mange af de såkaldte morgenbolledamer – historier, der dog længe har været kendt i offentligheden. 

Den danske dokumentar er desværre ikke den eneste dokumentar om alvorlige krænkelser, vi har set, og her på listen har vi samlet syv andre dokumentariske fortællinger, som har i den grad også har chokeret os. 

1. Playboys hemmeligheder 

I denne dokumentar står tidligere Playboy-bunnies frem og fortæller om, hvordan det i virkeligheden var at bo i Hugh Hefners Playboy-hus, som blandt andet også var kulisse for realityserien The Girls Next Door i 00'erne. 

Hugh Hefner lancerede i 1953 bladet Playboy med hensigten om at skabe en seksuel revolution for både mænd og kvinder. På trods af den store snak om frigørelse oplevede mange af kvinderne i Hugh Hefners liv at blive manipuleret og tvunget til tavshed omkring deres oplevelser som bunnies. 

Playboys hemmeligheder er fra 2022 og kan ses på DR TV, hvor alle 12 episoder ligger. 

Playboys hemmeligheder
Playboys hemmeligheder ligger på DR TV. © DR

2. Når vi taler om Cosby

I årtier var Bill Cosby elsket af familier både i hjemlandet USA og verden over for sin hovedrolle i komedieserien The Cosby Show, der kørte over skærmen fra 1984 og helt frem til 1992. 

I 2004 begyndte de første historier om Bill Cosbys overgreb på kvinder at florere, og de blev med årene flere og flere. I 2018 blev Cosby idømt fængselsstraf for sine forbrydelser, men han blev løsladt i juni 2021. 

Dokumentaren Når vi taler om Cosby – som på engelsk hedder We Need to Talk About Cosby – belyser de mange hændelser. Du finder den på TV2 Play, hvor der dog kræves et Paramount+ abonnement. Der er i alt fire episoder, og de er alle fra 2022. 

We Need to Talk About Cosby
Du kan blandt andet se Når vi taler om Cosby på TV2 Play. © TV2

3. Surviving R. Kelly 

I juni 2022 blev den amerikanske musiker R. Kelly idømt 30 års fængsel for sine mange seksuelle overgreb mod et utal af piger og kvinder. 

I mere end to årtier har alverdens anklager fulgt musikeren, og i 2019 stod en lang række kvinder frem med deres oplevelser i dokumentaren Surviving R. Kelly. 

Du kan se dokumentaren på TV2 Play under titlen Sexanklagerne mod R. Kelly: Regnskabets time, hvor den ligger i fem dele. 

Surviving R. Kelly
Du finder dokumentaren om R. Kelly på TV2 Play. © TV2

4. The Most Hated Man on the Internet 

Dokumentaren The Most Hated Man on the Internet fra 2022, der består af tre episoder, viser, hvordan krænkelser på nettet også kan have fatale konsekvenser for ofrene. 

Hunter Moore, der ofte omtalte sig selv som en “professionel livsødelægger” blev berømt i de tidlige 2010'er, da han stiftede hjemmesiden IsAnyoneUp.com, der florerede med hævnporno. Her blev eksplicitte billeder af både kvinder og mænd delt uden ofrenes tilladelse – og ofte med direkte links til ofrenes private profiler på diverse sociale medier. 

Mens Hunter Moore opbyggede en hel kult af følgere, kæmpede andre for at få ham ned med nakken, men i sin storhedstid nåede han at ødelægge mange liv. 

Du finder dokumentaren på Netflix. 

The Most Hated Man on the Internet
The Most Hated Man on the Internet kan ses på Netflix. © Netflix

5. Keep Sweet: Pray and Obey 

Igennem fire episoder afslører dokumentaren Keep Sweet: Pray and Obey forstyrrende detaljer om en hemmelighedsfuld, kristen sekt, som i 2008 blev udsat for en dramatisk razzia i det vestlige Texas og fik opmærksomhed over hele verden. Som følge af razziaen tog myndighederne over 400 børn i deres varetægt, da disse i årevis havde levet under seksuelle, fysiske og psykiske misbrug. 

Dokumentaren findes på Netflix og er fra 2022.  

Keep Sweet: Pray and Obey
Keep Sweet: Pray and Obey ligger på Netflix. © Netflix

6. Epstein's Shadow: Ghislaine Maxwell 

Britiske Ghislaine Maxwell var Jeffrey Epsteins medsammensvorne. Den nu afdøde milliardær Jeffrey Epstein var en berygtet sexforbryder, og i 2019 blev han fundet død i sin fængeslescelle. I den tre timer lange dokumentar Epstein's Shadow: Ghislaine Maxwell kommer vi tæt på Ghislaine Maxwell helt fra barndomsårene og frem til, hun bliver arresteret og anklaget for flere tilfælde af sexhandel. 

Dokumentaren kan ses på Viaplay. Vil du se mere til historien om Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell, kan du også se Jeffrey Epstein: Filthy Rich på Netflix eller House of Maxwell på Amazon Prime. 

Epstein's Shadow: Ghislaine Maxwell
Epstein's Shadow: Ghislaine Maxwell kan ses på Viaplay. © Viaplay

7. Allen v. Farrow

Dokumentaren Allen v. Farrow fra 2021 omhandler anklagerne mod filminstruktør Woody Allen og belyser historierne om seksuelle krænkelser mod hans adoptivdatter, Dylan Farrow, som kom frem i lyset tilbage i 1992. Dokumentaren omhandler også den efterfølgende kamp mellem Woody Allen og hans tidligere partner Mia Farrow om forældremyndighed – og ikke mindst Woody Allens ægteskab til adoptivdatteren Soon-Yi Previn, som er 35 år yngre end ham. 

Du finder Allen v. Farrow på HBO Max. 

Allen v. Farrow
Allen v. Farrow kan ses på HBO Max. © HBO Max