My Neighbor Totoro
Studio Ghibli film består altid af så fantastiske fortællinger!© Netflix

De 10 bedste Studio Ghibli-film

Kan du heller ikke få nok af søde, bløde Totoro eller den lille heks Kiki?

11. maj 2021 af Henny Müller Dahl

Her på redaktionen bliver vi bare aldrig trætte af tegnefilm – uanset hvor gamle vi bliver. Blandt de film, vi elskede mest som børn, og som vi elsker lige så højt i dag, er de japanske tegnefilm produceret af animationsselskabet Studio Ghibli. 

Hvis du også allerede har et helt særligt forhold til disse søde tegnefilm, eller hvis du måske bare har undret dig lidt over filmene, mens du tilfældigvis har scrollet forbi dem på Netflix, så har vi her samlet ti af de bedste Studio Ghibli-film, som du bare skal se – eller gense. 

Alle filmene kan nemlig ses på Netflix, så hvis du har lyst til et tegnefilmsmaraton, ligger de alle klar til, at du kan bingewatche dem på din næste fridag.  

1. Det levende slot (Howl's Moving Castle)

Vi synes slet ikke, at det er særlig underligt, at denne skønne film har været Oscarnomineret! For Det levende slot er klart en af de bedste film fra Studio Ghibli. 

Filmen handler om en ung kvinde, der bliver forvandlet til en ældre dame af en ond heks. Den eneste måde, hun kan bryde forbandelsen, er ved at opsøge en ung troldmand, som har et gående slot som ledsager. Lige så fantasifuld som filmbeskrivelsen lyder, lige så god er selve filmen. 

Howl's Moving Castle Studio Ghibli
Måske har du (ligesom os) set Howl's Moving Castle et par gange i din barndom?© Netflix

2. Min nabo Totoro (My Neighbor Totoro)

Vi kan slet ikke udtrykke, hvor højt vi elsker Min nabo Totoro, der uden nogen som helst tvivl er en af de allersødeste film fra Studio Ghibli. 

Filmen omhandler to små piger, der flytter ud på landet med deres far, hvorfra pigerne let kan besøge deres syge mor, der ligger på hospitalet. Men ude på landet møder de vidunderlige væsner – såsom Totoro, der er skovens vogter (og virkelig sød at se på). Vi ville i hvert fald ønske, vi også selv havde en stor, sød og blød ven ved navn Totoro. 

My Neighbor Totoro
Vi kan aldrig få nok af den søde Totoro! © Netflix

3. Kiki – den lille heks (Kiki's Delivery Service) 

En anden virkelig god film fra Studio Ghibli er Kiki – den lille heks, der, som titlen indikerer, handler om en ung heks ved navn Kiki. 

Kiki er en 13-årig pige, der flytter til en lille landsby ved havet for at tilbringe et år alene, da dette er tradition for hekse i træning. Her begynder hun sin egen lille forretning som flyvende bud på sit kosteskaft, men da Kiki begynder at tvivle på sig selv og at miste sine magiske evner, skal hun overvinde sine interne kampe. 

Kiki's Delivery Service
Har du set den søde film om den lille heks Kiki? © Netflix

4. Chihiro og heksene (Spirited Away) 

Chihiro og heksene vil for altid være en af de absolut bedste Studio Ghibli-film. Den fascinerende fortælling om pigen Chihiro har tryllebundet os, siden vi var små, og det gør den i den grad også i dag. 

I filmen flytter Chihiro med sin familie ud på landet, og her kommer hun frem til en verden fyldt med ånder, hekse og alverdens væsner, og hvor mennesker forvandles til monstre. 

Vi kunne uden tvivl se denne film, der selvfølgelig vandt en Oscar for bedste animationsfilm i 2003, igen og igen – og igen. 

Spirited Away Studio Ghibli
Vi har ikke tal på, hvor mange gange vi har set Spirited Away. © Netflix

5. Prinsesse Mononoke (Princess Mononoke)

Filmen Prinsesse Mononoke handler om en ung prins, der rammes af en forbandelse efter at have forsvaret sin landsby. For at ophæve forbandelsen drager han ud for at finde skovens øverste ånd, der kan hjælpe ham. Undervejs støder han på pigen San, der er vokset op sammen med ulve og som ikke er særlig glad for mennesker. 

Mere overordnet viser filmen også kampen mellem natur og mennesker ved begyndelsen af den moderne civilisation. 

Princess Mononoke Studio Ghibli
Princess Mononoke er en anden virkelig god film fra Studio Ghibli. © Netflix

6. Fortællingen om Prinsesse Kaguya (The Tale of Princess Kaguya) 

Fortællingen om Prinsesse Kaguya er, nu vi er i gang, endnu en Oscarnomineret tegnefilm fra Studio Ghibli. Filmen, der er tegnet i den flotteste tegnestil, handler om en lille prinsesse, som bliver fundet inde i en stilk af bambus af en ældre bambusskærer og hans kone. Den fortryllende prinsesse vokser hurtigt til en ung kvinde, men hun må konfrontere den forbrydelse, der hviler over hende. 

Filmen er nyere end mange af de andre film på listen og udkom i 2013. 

The Tale of Princess Kaguya Studio Ghibli
Vi holder meget af denne virkelig smukt tegnede film!© Netflix

7. Når vinden rejser sig (The Wind Rises) 

Når vinden rejser sig er en tegnefilm baseret på den virkelige fortælling om manden og chefingeniøren Jiro Horikoshi, der under anden verdenskrig designede japanske jagerfly. 

Også Når vinden rejser sig er en nyere film af Studio Ghibli, og den udkom ligesom Fortællingen om Prinsesse Kaguya også i 2013. 

The Wind Rises Studio Ghibli
The Wind Rises er en af de nyere tegnefilm fra Studio Ghibli. © Netflix

8. Laputa: Slottet i himlen (Castle in the Sky) 

Laputa: Slottet i himlen er endnu en klassiker fra Studio Ghibli. Filmen, der har et par år på bagen og udkom i 1986, omhandler en ung dreng og en ung pige, der sammen søger efter et flyvende slot. Undervejs forsøger de at skjule en magisk krystal fra en gruppe udenlandske agenter, og vi er vilde med alle de eventyr, de støder ind i! 

Castle in the Sky Studio Ghibli
En anden god film fra Studio Ghibli er Castle in the Sky. © Netflix

9. Hjertets hvisken (Whisper of the Heart) 

Hjertets hvisken er en sød kærlighedshistorie – og dem kan vi jo aldrig få nok af! Filmen handler om den 14-årige skolepige Shizuku, der bor i Tokyo med sin familie og elsker at læse bøger. En aften, hvor hun kigger i sine biblioteksbøger, opdager hun, at alle bøgerne tidligere er blevet lånt af en dreng ved navn Seiji – og en dag støder de ind i hinanden. Det bliver starten på en både sød og spændende rejse! 

Whisper of the Heart
Du finder Whisper of the Heart på Netflix, hvor de andre film på listen også ligger. © Netflix

10. Oppe på Valmuebakken (From up on Poppy Hill) 

Denne fantatiske film foregår i 1963 og omhandler gymnasiepigen Umi, der en dag møder drengen Shun. Sammen beslutter de sig for at rydde op i klubhuset, der tilhører det gymnasium, som de går på. Men da de finder ud af, at skolens formand og en lokal forretningsmand har planer om at nedrive bygningen som en del af forberedelserne til OL i Tokyo i 1964, beslutter de unge mennesker sig for at overtale dem til at genoverveje beslutningen. 

En virkelig god film, som får os til at føle os en smule nostalgiske tilbage til en tid, hvor vi endda slet ikke selv var i live. 

From up on Poppy Hill
Hvis du endnu ikke har set From up on Poppy Hill, synes vi, at du skal gøre det!© Netflix

Du kan se alle 21 film af Studio Ghibli på Netflix 

Tidligere har det været lidt svært at se de populære Studio Ghibli-film uden at skulle investere i adskillige DVD-film. Men i januar 2020 valgte Netflix heldigvis (og til vores store glæde) at købe rettighederne til alle 21 film, som Studio Ghibli hidtil har produceret. 

Så når du er færdig med at tømme din watchlist for alt det nye på Netflix, eller bare gerne vil se noget andet end de romantiske film eller de Disney film, som vi også alle sammen elsker, er der heldigvis masser af gode Studio Ghibli film at gå i gang med. For udover de ti film på listen her finder du også andre fantastiske film som Porco Rosso, Ponyo og ikke mindst Pom Poko på Netflix. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.