Fifty Shades of Grey
© Focus Features, Michael De Luca Productions, Trigger Street Productions

Derfor tænder vi på Fifty Shades og S/M (som vi i øvrigt alle dyrker, når vi har sex)

Det påstår en sexolog i hvert fald, men kan det virkelig passe?

1. februar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Vi kan ikke komme udenom det. Fifty Shades har gjort noget ved os, og vi er ved at springe af spænding i vores venten på at se film nummer to, Fifty Shades Darker.

Christian og Anastasia skal ud på endnu et frækt eventyr, og vi glæder os til at se, hvad der i denne omgang skal ske i det røde rum…

Men hvorfor er vi overhovedet så vilde med Fifty Shades-universet? Det har vi spurgt sexolog og parterapeut Dianna Alexandersen om.

“Ana er som person let at relatere til, og så gør hun alt det, som vi drømmer og fantaserer om – måske alt det, vi ikke selv får gjort,” siger Dianna Alexandersen og tilføjer:

“Og så er det hele pakket ind i en god kærlighedshistorie, som er let og ligetil.”

“Alle dyrker S/M”

Når det er sagt, handler vores fascination (selvfølgelig) også helt konkret om sex og ikke mindst Christian og Anas udforskning af S/M. Det er lidt forbudt, og det gør det spændende.

“Men de frække detaljer er tilpas spiselige, så vi kvinder gider at være med på legen,” siger sexologen og tilføjer:

“Og så er S/M jo ikke noget nyt – og alle dyrker S/M! Selv et klap i numsen er S/M, så spørgsmålet er bare, hvor meget vi vil dreje på knapperne. Jo mere smerte, der kommer ind i billedet, jo flere falder fra.”

Fifty Shades rykker ved tabuerne

Da vi spurgte jer læsere, om I tænder på S/M, var det også et overvejende flertal, som svarede 'ja'. I vores sexundersøgelse skrev mange af jer, at I godt kan lide blid S/M – eksempelvis at blive hevet i håret, få klask bagi, bruge håndjern, lege med kvælertag og at blive talt ned til.

Flere af jer pegede også på, at Fifty Shades har været med til at gøre S/M mere almindeligt.

“Efter Fifty Shades er S/M ikke så tabubelagt mere,” skrev en, mens en anden fortalte, at Fifty Shades har åbnet op for mange nye fantasier hos hende. Det er ifølge Dianna Alexandersen ret almindeligt.

Fifty Shades er jo en bølge, som helt sikkert har været med til at rykke ved vores fantasier og det, vi taler om. Vi er nok blevet mere åbne og fortæller veninderne lidt mere om, hvad vi lavede i weekenden eller i går aftes, for det er ikke længere så forbudt at sige, at vi er til S/M.”

Ud af dit hoved og ind i din krop

Dianna Alexandersen mener, at vi kan få en masse god inspiration til vores eget sexliv ud af Fifty Shades, og hun har også anbefalet kvinder i sin egen praksis at læse bøgerne eller se filmen.

Det, der sker, når vi dyrker S/M, er nemlig, at vi får vækket vores seksualitet. Når du får et klap i numsen, glemmer du alle dine to do-lister, og du kommer ud af dit hoved og ned i din krop. Generelt har kvinder svært ved at blive liderlige, når de bekymrer sig, og i Fifty Shades er alle hverdagsproblemer også fjernet, så vi kan give slip og finde vores seksuelle lyst frem gennem historien.

Hende med kodeordet har magten

I forhold til S/M tror mange, at det er den, der dominerer, der har magten, men det er ifølge Dianna Alexandersen forkert.

“Det er den person, der bliver domineret, som er den magtfulde. Det er hende (eller ham), som har kodeordet og kan stoppe legen. Præcis som Ana gør til slut i Fifty Shades of Grey, for når hun siger nej, er der ingenting tilbage.”

Vi glæder os til at se, hvor langt legen går i Fifty Shades Darker – det er stensikkert længere end et enkelt dask bagi…

Vil du ikke gå glip af artikler om film, sex og kærlighed? Læs mere her.