Junglebogen
Se Disneys største film gennem 100 år her. © Disney+

Disney fylder 100 år i år – her er den største film fra hvert årti

Hvilken af disse film er din favorit?

12. maj 2023 af Redaktionen

Disney er kendt og elsket over hele verden for deres magiske historier, uforglemmelige karakterer og unikke animationer – og her på redaktionen kan vi aldrig få nok af det fantastiske univers. 

I år fejrer Disney sin 100-års fødselsdag, og det er en perfekt anledning til at se tilbage på nogle af deres største film fra hvert årti. Se dem herunder. 

1920'erne: Steamboat Willie (1928) 

Denne banebrydende animerede kortfilm introducerede verden for den charmerende og livlige Mickey Mouse og blev en absolut sensation, der revolutionerede animationsfilm. Med sin synkroniserede lyd og dynamiske animation blev Steamboat Willie en milepæl for den animerede filmbranche. Vi kan slet ikke forestille os en verden uden Mickey Mouse! 

Mickey Mouse i Steamboat Willie
Steamboat Willie er den første film med Mickey Mouse © Disney+

1930'erne: Snehvide og de syv dværge (1937)

Disneys første spillefilm er en klassiker, der stadig holder helt op til i dag. Snehvide og de syv dværge var en stor satsning for Disney på det tidspunkt, men dens magiske og eventyrlige historie, sammen med de fine og farverige animationer, vandt publikums hjerter og blev et stort hit.

1940'erne: Bambi (1942) 

Vi kan ikke tale om Disney-film uden at nævne den bedårende Bambi. Filmen er en tidløs fortælling om venskab, kærlighed og tab. Med dens rørende historie og utroligt smukke animationer er Bambi blevet en af de mest elskede Disney-film gennem tiden. Fra den humoristiske og legendariske scene, hvor Bambi lærer at stå på sine ben for første gang, til det hjerteskærende øjeblik, hvor... Ja, lad os stoppe her, før tårerne presser sig på.

1950'erne: Tornerose (1959) 

Denne prinsessefilm fortsatte succesen med eventyrlige film, der var blevet startet med Snehvide og de syv dværge tilbage i 1920'erne. Med dens imponerende musik og den ikoniske skurk, Maleficent, har Tornerose stadig en stor plads i mange hjerter den dag i dag – inklusiv vores.

1960'erne: Junglebogen (1967) 

Junglebogen blev en stor succes, og dens sjove og spændende historie om Mowgli og hans liv i junglen var fyldt med mindeværdige karakterer. Den farverige animation, charmerende musik og den karismatiske karakter Baloo gjorde Junglebogen til en klassiker. Filmen fik efterfølgende spin-offen Luftens Helte, der blev sendt som en del af Disney Sjov.

Baloo i Junglebogen
Hvem elsker ikke Junglebogen? © Disney+

1970'erne: Robin Hood (1973) 

Han tager fra de rige – og giver til de fattige. Den eventyrlige Robin Hood-historie, hvor alle figurerne bliver portrætteret som dyr, er med dens sjove og charmerende animation, mindeværdige musik og spændende eventyr også kommet ind på listen over Disneys største film. 

Filmen blev hurtigt en favorit blandt både børn og voksne. Mange har nok også på en gåtur engang nynnet med til “Robin Hood og Lille John går en tur i skoven...”.

Disneyfilmen Robin Hood
Robin Hood-filmen fra 1973 er en vaskeægte Disney-klassiker. © Disney+

1980'erne: Den lille havfrue (1989) 

Denne film kickstartede en ny æra af Disney-animerede film og var en stor succes. Med dens elegante animation, stærke historie og stilfulde musik, blev Den lille havfrue set som et frisk pust og viste, at Disney stadig havde masser af kreativitet og sjæl. Vi glæder os til den kommende live-action af denne klassiker.

1990'erne: Løvernes Konge (1994) 

1990’erne var på mange områder Disneys guldalder, og der var mange film om buddet i dette årti. Løvernes Konge er en af de mest elskede Disney-film og er en af de bedst sælgende animerede film nogensinde. Med dens fine budskab og storladne musik er det ikke svært at forstå, hvorfor den er så populær. Løvernes Konge vandt adskillige priser og fortsætter med at være et pejlemærke.

2000'erne: Toy Story 3 (2010) 

Selvom Toy Story ikke er en Disney-produktion, blev Pixar Studios opkøbt af Disney i 2006, hvilket gjorde Toy Story 3 til en af disse årtiers mest succesfulde Disney-film. Filmen er en stærk 3’er, der med en rørende og dybtgående historie appellerer til både børn og voksne. Med sine uforglemmelige karakterer, spændende actionscener og hjertevarme slutning, er Toy Story 3 en fantastisk film.

Toy Story 3
Toy Story 3 er bare helt fantastisk! © Disney+

2010'erne: Frost (2013) 

Frozen blev en sensation, da den blev udgivet, og den blev også en af disse årtiers mest populære film. Med sin spændende historie, stærke budskab om søsterskab og fornyende musik med sange som Let It Go blev Frost hurtigt en favorit. Med dens smukke animation og mindeværdige karakterer er Frost uden tvivl en film, der vil blive elsket i mange år fremover.