Dokumentarfilmen Skál
CPH:DOX byder traditionen tro på mange spændende dokumentarfilm til årets festival. © Troels Rasmus Jensen

Her er 4 film, du skal se under dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der i år foregår digitalt

Årets filmfestival byder på film om alt fra klimakamp til goth-kultur

19. april 2021 af Henny Müller Dahl

I 2021 finder den årlige dokumentarfilmfestival CPH:DOX udelukkende sted online. Selvom dette er endnu en ærgerlig konsekvens af corona-pandemien, betyder onlinekonceptet heldigvis, at alle dokumentarfilmelskere stadig kan se alle årets mange film i komfortable, hjemlige rammer. 

Uanset om du allerede har planer om at deltage i dette års filmfestival, eller ikke helt har overvejet det endnu, guider vi dig her til fire unikke og spændende dokumentarfilm, du uden tvivl bør se i år. 

CPH:DOX starter den 21. april og kører frem til 12. maj. 

1. 70/30 

Dokumentarfilmen 70/30 er åbningsfilm ved årets CPH:DOX, og den stiller de kritiske og vigtige spørgsmål: Kan de folkevalgte politikere virkelig løse klimakrisen? Kan Danmark blive et grønt land, der leder vejen for andre lande? 

Filmen har fokus på processen bag Danmarks nye klimalov, der blev vedtaget i 2019. 70/30 er skabt af dokumentaristen og klimaaktivisten Phie Ambo, der har fulgt nogle af nøglepersonerne i håndteringen af klimakrisen herhjemme op til valget i 2019, hvor klimaet for alvor kommer på dagsordenen og bliver et omtalt emne under valgkampen. 

I filmen møder vi de unge aktivister Esther Michelsen Kjeldahl og Selma de Montgomery, klimaminister Dan Jørgensen og tidligere formand for klimaudvalget, Ida Auken. Og ikke mindst sættes der fokus på de mange seje, danske børn og unge, der gennem lang tid har krævet handling og demonstreret for klimaet. 

Dokumentarfilmen 70/30 til CPH:DOX
Dokumentarfilmen 70/30 om klimakrisen er en af de film på CPH:DOX, du bør se i år.© Signe Skov Thomsen

2. Skál 

Skál er en virkelig smuk dokumentarfilm optaget på Færøerne. Her møder vi den unge kvinde Dania, der er vokset op i en kristen menighed i en lille bygd placeret midt i Færøernes bibelbælte. Dania er endda sangerinde i et kristent band, men en dag møder hun hiphop-kunstneren Trygvi, der gennem sin poesi udtrykker sig om blandt andet de dæmoner og psykoser, han kæmper med. 

Dania ender med at blive dybt fascineret af Trygvi, og de bliver kærester. I filmen følger vi Dania, mens hun begynder at skrive sine egne tekster, som senere bliver udgivet i en digtsamling. Teksterne handler om hendes dobbeltliv, hvor hun på den ene siden har dyb respekt for sine forældre, men samtidig har et kritisk blik på den menighed, hun er vokset op i. 

Dokumentarfilmen Skál til CPH:DOX
Skál handler om ungdom og autenticitet og er absolut en anbefaling værdig. © Troels Rasmus Jensen

3. Klub Kranium 

I Klub Kranium får vi et indblik i danske unges dyrkning af goth-kulturen gennem filmens tre hovedkarakterer, Josephine, Jay og Mareridt, der har en særlig forkærlighed for sort tøj, mørk makeup og tunge piercinger. 

Tilsammen kender de tre alt for godt til følelsen af at være forkerte og at være udenfor fællesskabet, men gennem deres særlige interesse for den forunderlige og dystre goth-verden finder de et specielt frirum, hvor de kan være sig selv. 

Klub Kranium er instrueret af den unge instruktør Frigge Fri, og filmen fortæller historien om vigtigheden af at kunne indgå i et fællesskab – også selvom det fællesskab ikke lige interesserer sig for håndbold og popmusik. 

Klub Kranium på CPH:DOX
Klub Kranium, der handler om goth-kulturen, er endnu en dokumentarfilm, du ikke bør gå glip af! © made in copenhagen

4. Skyggebarn 

Skyggebarn er en rørende film om familieforhold og om at have handicap helt tæt inde på livet. 

I filmen følger vi Christine, der er lillesøster til Peter, som er født døvblind og med autisme. Peter er 31 år og bliver passet af sine forældre, fordi hans behov gør, at det er svært for familien at finde et bosted. Christine tænker meget over, at hun en dag skal overtage sine forældres rolle som værge for Peter og være livlinen i hans stille og mørke verden. 

Den betagende dokumentarfilm stiller spørgsmål ved, hvad et godt liv egentlig er, og samtidig gør den os klogere på den følelsesmæssige rutsjebane, som det er at have ansvaret for et andet menneskes liv på sine skuldre. 

Cille Hannibal er hovedinstruktøren, og Christine Hanberg er medinstruktør på filmen. 

Skyggebarn på CPH:DOX
Til CPH:DOX kan du se den rørende film Skyggebarn. © Morten Larsen

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.