Kvinder | Bange | Gyser | Film
© iStock

Hader du at se gyserfilm? Her er guiden, der træner dig til at forgude de neglebidende gysere

Uden at du behøver at holde dig for øjnene!

24. oktober 2021 af Amalie Kjær Boel

Det kan nogle gange være utroligt nervepirrende og neglebidende at se gyserfilm – specielt når vinden blæser ind på dine ruder, dine stearinlys begynder at flakke, og du pludselig ser en sort kat gå over vejen fra dit vindue af. Ja, du sidder sikkert og ryster på hovedet og siger til dig selv for 142. gang, at du aldrig nogensinde kommer til at se endnu en gyser. 

Men det behøver skam slet ikke at være en dårlig oplevelse at se en gyser. Vi giver dig her 13 (nu ikke så overtroisk...) råd til, hvordan du kan blive en haj til at se dem.    

1. Start med en lidt uhyggelig thriller 

Tro det eller ej, så findes der faktisk nogle gysere, der er nemmere at se end andre. Et godt råd er ikke lige at starte med at se en film som for eksempel Saw, da den er meget hardcore. Og hvis du virkelig ikke er fan af gysere, kan du starte med at se psykologiske thrillers, da de ofte har et gyserelement i sig. Hvis du ikke har set disse film, bør du overveje at starte ud med disse: Seven, The Sixth Sense, Get Out og The Conjuring.

2. Lav lidt research på filmen, du vælger at se

Lad os sige, at du vælger at se The Conjuring, som du egentlig er rimeligt bange for at se – så er det en smart idé lige at finde ud af, om du eventuelt har set nogle af skuespillerne før, da det kan gøre hele oplevelsen en smule nemmere. 

Du kan helt sikkert finde en masse informationer på YouTube og Imdb, der nok skal få dig til at grine over, at du overhovedet var bange i første omgang. 

3. Undgå at se en gyserfilm med karakterer, du har en fobi for

Hvis du nu lider af Coulrofobi (angst for klovne), så er det måske ikke verdens bedste idé, at du vælger at se en film som IT... Og selvom du måske bare har en svag angst for dem, så kan den altså godt blive værre af at se dem i film. Specielt hvis du ser en film som denne, da den er uhyggelig og ikke lige frem viser de gode sider af en klovn...  

4. Se gyserfilm, når det lyst udenfor

Hvis du er mest bange for at se uhyggelige film om aftenen i mørket, er det smart at se dem om dagen. Hvis du har set Scream en søndag eftermiddag, kan du se den igen en aften ugen efter. 

Fordelen ved dette trick er, at du ved, hvornår du får et chok, hvad der sker, og hvornår du måske skal kigge væk. Plus du lige bliver trænet i at se en gyser om aftenen. 

5. Husk på, at det blot er en film, du ser

Når alt kommer til alt, så sig til dig selv, at det aldrig kommer til at ske i virkeligheden. Og selvom der måske står, at den er baseret på en virkelig historie – så er det ikke ensbetydende med, at alt information er 100 procent korrekt. 

6. Lav en hyggelig stemning

Det er altid en god idé at gøre stuen eller soveværelset hyggelig, når du skal se en uhyggelig film. Du kan smide en masse tæpper, puder og din dyne op i sengen, lave nogle snacks og tænde nogle stearinlys. 

På den måde kan du slappe lidt mere af mentalt – hvilket du forhåbentlig også kan noget af tiden under filmen. 

7. Se den med en, der ikke er lige så bange som dig

Det er altid godt at se en gyser med en anden – og gerne en der måske er mere rolig i sindet! For lets face it – du skal have en, der kan give dig hjertemassage, hvis du får det vildeste chok. Så sørg for, at personen, du ser filmen med, ikke er typen, der gerne vil forskrække dig – men hellere vil berolige dig og gøre dig tryg. 

8. Husk på, at du kommer til at have stærke følelser under filmen

Du vil højst sandsynligt enten leve dig ind i filmen eller råbe ad de dumme karakterer, der ikke har set, at morderen gemmer sig bag døren på deres værelse... 

Det kan selvfølgelig også virke neglebidende, at du hele tiden er på vagt rent mentalt, men hvis du lige husker at trække vejret, så skal det nok gå. Og ja, det er dæleme bare dumt, at de skal være så naive i gyserfilmen...

9. Kommentér på alle de sjove scener

Hvis du sidder på kanten af sofaen og er ved at tisse i bukserne af stræk, så er det nu ikke helt dumt at grine lidt over situationen og de sjove scener. For ja – dem er der også i gyserfilm.

Det kan eksempelvis være noget så dumt, når en karakter løber direkte ind i en dør og derefter bliver taget af morderen – det er lidt for komisk til at lade være med at grine ad! Det kan selvfølgelig også være en sjov bemærkning, en sjov stemme eller noget helt tredje, der får dig til at falde ned af stolen af grin.  

10. Tænd noget lys

Hvis du nu er der, hvor du godt kan se filmen om aftenen, men stadig ikke er helt overbevist om, at der ikke bor uhyggelige monstre under din seng eller sofa, så kan du snildt lige tænde lyset i gangen eller inde på værelset. Det er skam helt okay! Om vi vil stå ved det eller ej, så kan vi alle godt lade os rive med, når vi pludselig synes, at tøjbunken på stolen ligner en uhyggeligt monster i mørket

11. Musikken forbereder dig (ofte) på et chok

Du ved det nok allerede i forvejen, men lyden er ofte ret afgørende for at sætte dig i den helt rette stemning. Hvis musikken begynder at blive anspændt eller lige pludselig ikke rigtig er tilstede, så kan du godt forvente at at få et chok og hoppe 10 meter op i loftet og slå hovedet rimeligt hårdt. Så det er en god idé at være forberedt, inden det sker igen.

12. Du kan altid sætte filmen på mute eller pause

Hvis du synes, at det er alt for uhyggeligt, eller musikken som sagt bliver for intens, kan du hurtigt finde din fjernbetjening frem og mute gyserfilmen. 

Lyden er nemlig med til at forstærke dine følelser, og i stedet for at du behøver at gemme dig bag puder og dyner, så er det ikke så dumt bare at sætte filmen på mute. Så kan du højst sandsynligt også godt holde ud at se filmen – uden at holde dig for øjnene. 

13. Sæt et afsnit af din yndlingsserie på bagefter

Og når du endelig er blevet færdig med din gyser, så kan du da lige sætte et afsnit på af Venner og komme på positive tanker! Og nu bør du være et skridt tættere på at blive en endnu større fan af at se gysere – eller i hvert fald have nemmere ved at se dem!