Friends
Du kan se Venner på TV2. © TV 2 DANMARK

9 ting i hitserien Venner, vi ser anderledes på i 2023

Har du nogensinde tænkt over, at Rachels forhold til assistenten Tag er en Me Too-sag?

13. september 2023 af Trine Hapiach

Venner er måske den mest succesfulde sitcom-serie, der nogensinde er lavet. I 10 år kunne vi følge vennerne Rachel, Joey, Monica, Ross, Chandler og Phoebe og grine højlydt, når de fyldte vores stuer med sjove bemærkninger. Det er snart 20 år siden, det sidste afsnit af Venner blev sendt i fjernsynet, og meget er sket siden. 

Selvom vi aldrig bliver trætte af at se serien igen og igen her på redaktionen, må vi tage højde for, at ikke alle finder den lige sjov længere. Der indgår nemlig elementer i serien, som set i dagens lys går langt over grænsen, men vi skal selvfølgelig også huske på, at serien er fra en anden tid.

Vi har samlet nogle af de punkter, der har skabt problemer for serien de seneste år.

1. Monica bliver fatshamet

Flere af vores yndlingsafsnit i serien rummer familien Gellers hjemmevideoer. Det er gennem disse videoer, at vi blandt andet griner af at se Ross og Chandler som unge studerende og Monica og Rachels første kærlighedseskapader. Det er også i en af videoerne, at vi ser Chandler fatshame Monica, som fik hende til at tabe sig markant. 

Fatshamingen af Monica er et af de punkter, der har fået mest kritik. Hendes størrelse som teenager bliver jævnligt bragt op som genstand for jokes både af vennerne, forældrene og sin egen mand. Monica er også selv med til at fatshame. Blandt andet når hun bliver gjort opmærksom på, at Chandler som teenager slog op med sin sommerkæreste, fordi hun havde taget på henover sommeren. Monica tvinger ham til at undskylde sin adfærd, men ender med at blive enig med ham, da hun hører, hvor meget ekskæresten havde taget på. 

2. Ross vil ikke ansætte en mandlig babysitter

Når du først begynder at lægge mærke til, hvor meget giftig maskulinitet fylder i serien, kan du ikke stoppe igen. Giftig maskulinitet er et udtryk, der dækker over kulturelle og sociale normer, der er skadelige for samfundet såvel som mænd. Der er uendeligt mange situationer i Venner, hvor outdatede maskulinitetsidealer hyldes. 

Kan du for eksempel huske, da Ross var ved at gå ud af sit gode skind, fordi hans søn, Ben, legede med Barbiedukker? Eller da Joey blev drillet med, at han gik med taske? 

I afsnittet The one with the male nanny bliver maskulinitetsidealet meget tydeligt. Ross vil ikke ansætte den mandlige babysitter, Sandy, fordi han finder det underligt, at en mand har den profession. Faktisk spørger han ind til Sandys seksualitet til jobsamtalen. Sandy er heteroseksuel, men Ross konstaterer, "at han da i det mindste må være biseksuel". Selvom afsnittet er supersjovt, og vi er vant til at grine af, hvor underlige principper Ross har, var den nok ikke gået i dag!

The one with the male nanny
Kan du huske, da Ross ikke ville ansætte den mandlige babysitter, Sandy?© TV 2 DANMARK

3. Chandler er pinlig over sin transkønnede far

Afsnittet med den mandlige babysitter er ikke det eneste eksempel, der orienterer sig mod homofobi. 

Chandler kan dårligt nok snakke om sin barndom uden at være homofobisk, fordi hans forældre blev skilt på baggrund af farens seksualitet. Chandlers far bliver senere en transkønnet kvinde ved navn Helena Handbasket, som bliver genstand for mange jokes om kønsidentitet og seksualitet. Hver gang hun bliver nævnt, er det en del af en joke, og Chandlers ubehag og flovhed kan, med 2023-briller på, være ret nedslående. Blandt andet når Chandlers mor, Nora, siger “har du ikke for meget penis til at have en kjole på?” til Monica og Chandlers bryllup.

Vi synes, det er ærgerligt, at Chandler er så flov over sin far – Helena Handbasket er en fantastisk karakter. 

Helena Handbasket
Kan du huske, hvor mange jokes, der omhandlede Chandlers fars seksualitet?© TV 2 DANMARK

5. Ross dater en ung studerende

Venner blev åbenlyst indspillet, før Me Too var noget, vi snakkede om. Men nu når vi gør, skal vi så ikke lige kigge nærmere på Rachels relation til Tag som det første og derefter Ross' forhold til Elizabeth?

Rachel ansætter Tag som sin assistent på baggrund af hans udseende. Hun kunne have ansat den anden kandidat, Hilda, der havde langt mere erfaring, men hun gik altså med den unge og lækre Tag Jones, som hun udvikler et romantisk forhold til. Det er selvfølgelig ikke en egentlig Me Too-sag, men det er problematisk, når der er et tydeligt ulige magtforhold imellem de to. Rachel lader sig styre af tiltrækning frem for professionalisme. Øv! Selvom vi selvfølgelig alligevel er vilde med de to.

Et lidt mere tydeligt eksempel på Me Too er Ross' forhold til Elizabeth, der er en af hans elever. Da de begynder at date, er hun ikke længere indskrevet på hans kurser, men er stadig studerende. Da Ross finder ud af, at det er imod universitetets regler, fortsætter de dog deres relation alligevel – også selvom han kan blive fyret for det. Er det grundet kærlighed? Højest sandsynligt, ja – men der er et unægteligt magtforhold, grundet Ross' stilling og Elizabeths status som studerende. I afsnittene, hvor Elizabeth er med, bliver der udelukkende lavet sjov med, hvor ung hun er, og der kigges altså ikke på ubalancen i magtforholdet mellem dem. 

6. Paolo kunne være blevet politianmeldt

Kan du huske i første sæson af Venner, hvor Rachel dater italieneren Paolo? I et af afsnittene ser vi, at Paolo bliver gjort opmærksom på, at Phoebe arbejder som massør. Han bestiller tid hos hende uden at spørge, om hun er okay med at massere sin bedste venindes kæreste. Da Paolo møder op på Phoebes arbejde, smider han sit håndklæde, så han er helt nøgen. Som seer kan vi se, at Phoebe bliver utilpas og forsøger at dække ham til. Massagen går herefter i gang, og Paolo begynder at rage på Phoebe. Her skal det indskydes, at dette selv på daværende tidspunkt var ulovligt i New York og kunne straffes med op til et års fængsling. 

Selvom det er ulovligt, uønsket og potentielt traumatiserende for Phoebe, er vennegruppen (inklusiv Phoebe selv) mest bekymret for Rachel. Det bliver formuleret som, at Paolo har lagt an på Phoebe, og Phoebe er bange for, at Rachel vil hade hende. Heldigvis bliver Rachel ikke sur på Phoebe, men hele situationen bliver fortolket som utroskab, og vennerne støtter Rachel, IKKE Phoebe. 

Stakkels Phoebe!

7. Ross forhindrer Rachels karriere

Ross er seriens måske mest toxic karakter. Har du nogensinde overvejet, hvor ekstremt kontrollerende han er i relationen med Rachel?

For det første har han gennem hele serien ikke den store respekt for Rachels karriere, og eksemplerne spænder bredt – lige fra alvorlig jalousi i den første sæson, til at stoppe hende fra at tage til Paris i den sidste. Selvom vi måske følte medlidenhed med Ross, da han troppede op på Rachels arbejde med en romantisk middag, er det faktisk en ret kontrollerende og stalker-agtig gestus, der tydeligt bundede i jalousi rettet imod Mark og Rachel. På et senere tidspunkt i serien, tilbyder Mark et job til Rachel, og Ross har svært ved at tro på, at der ingen bagtanker er bag – stol lige på, at din kæreste er dygtig til sit arbejde, Ross!

Ross og Rachel bliver gift i Las Vegas (i en stor, og virkelig sjov, brandert), og Rachel vil efterfølgende skilles fra ham. Det nægter Ross og forsøger endda at lyve eller svindle, så de kan forblive gift – bare fordi han ikke vil have tre skilsmisser på sit kærligheds-CV. 

Hvis vi ser bort fra, hvor kontrollerende Ross er og kun forholder os til, at han ikke vil skilles fra Rachel, kan vi jo godt forstå ham – vi ville heller ikke skilles fra Jennifer Aniston, hvis det var os! 

Ross og Rachel
Har du tænkt over, hvor meget Ross forsøger at spolere Rachels karriere?© TV 2 DANMARK

8. Rollelisten består primært af hvide skuespillere

Serien har et voldsomt mangelfuldt cast, hvis vi kigger på, hvor mange forskellige etniciteter, der repræsenteres. Foruden baggrundsstatister, er det faktisk kun Ross' kærester Julie og Charlie, der ikke repræsenterer det hvide og vestlige. 

Julie er allerede med i den anden sæson, hvor hende og Ross bliver kærester efter at have mødt hinanden gennem arbejdet. Deres forhold bliver dog saboteret af Rachel. Julie bliver spillet af Lauren Tom, der er asiatisk-amerikansk. 

Charlie bliver Ross først kærester med i næstsidste sæson af serien. Charlie starter faktisk med at date Joey, men har mere tilfælles med Ross. De er begge palæontologer og ender med at bruge meget tid alene sammen på en konference på Barbados, hvor alle vennerne er med. Charlie Wheeler bliver spillet af Aisha Tyler, som er afroamerikansk.

Vi elsker begge karakterer i serien, men i dag ville vi nok (heldigvis) se lidt flere etniciteter på rollelisten. 

9. Amning er ulækkert

Det kan blive farligt at åbne op for, hvordan kvindesynet er i serier fra 90'erne generelt, og Venner er ingen undtagelse. Det kommer til udtryk flere gange. 

Joey er selvfølgelig den mest oplagte at hive frem som eksempel, fordi han ikke behandler de kvinder, han har sex med, særlig respektfuldt. Han glemmer også flere gange dem, han har haft sex med, og lyver for de kvinder, han ønsker at score. Kan du for eksempel huske dengang, han kom hjem til en kvinde, hvor han kunne genkende lejligheden, fordi han havde haft sex med hendes roomie? Han blev mindet om, at han havde været i lejligheden før, fordi han blev stukket i bagdelen af en kaktus! How are YOU doin', Joey?

Et andet eksempel på seriens kvindesyn er, når Carol skal amme Ben, mens han er spæd. De sidder i den lilla lejlighed, da Carol gør klar til at amme sit barn. Chandler og Joey reagerer på amningen ved at blive chokerede og forlade stuen. Det er altså en lidt barnlig reaktion, at de voksne gutter ikke kan holde til at se deres bedste vens søn få mad. 

Selvom vi i dag kan tolke scenen som en morsom overreaktion fra Joey og Chandler, skal vi huske, at det på daværende tidspunkt, ikke nødvendigvis var en unormal reaktion at have. Siden Venner udkom, er der heldigvis kommet meget mere fokus på kvinders ret til at amme uden skam i det offentlige rum. 

Men vi skal også lige huske...

På trods af kritikken er Venner jo bare en fantastisk serie, der er fra en anden tid. En af seriens skabere, Marta Kauffman, har erkendt flere af kritikpunkterne og slået fast, at der er elementer, hun ville gøre anderledes i dag. 

Det kan være fornuftigt at tage sine 2023-briller på og overveje, hvordan vi som seere bliver påvirket indirekte af humoren, MEN HUSK at skifte dem ud med nostalgibrillerne engang imellem. For Venner ER altså bare en skøn og ikonisk serie.