Chuck Bass og Jenny fra Gossip Girl
Chuck Bass forsøger at begå to overgreb i første afsnit af Gossip Girl.© HBO MAX

Den var ikke gået i dag: 5 ikoniske serier, der ville se anderledes ud i 2023

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget homofobi fylder i Venner?

31. august 2023 af Trine Hapiach

Mange af os ser måske Venner med nostalgiske briller på – men i en tid, hvor humoren ændrer sig hastigt, kan det være interessant at skifte dem ud med 2023-briller. Flere af de serier, vi er vokset op med, er efterhånden kommet under kritikernes lup for manglende inklusion og diversitet. 

Selvom vores kærlighed til legendariske serier som netop Venner, Sex and the City og Gossip Girl altid vil bestå, er der problematiske ting, som vi måske ikke lagde mærke til, første gang vi så dem. Har du for eksempel lagt mærke til, at Carrie siger nogle ret homofobiske ting i Sex and the City?

Vi skal dog selvfølgelig huske på, at det var en anden tid, da hitserierne blev lavet.

1. Venner

Venner er måske den mest succesfulde sitcom for sin tid, og vi, som er vokset op med den, kan se den igen og igen og stadig grine lige så meget som første gang, vi så den. Ser vi den dog med 2023-øjne, kan flere scener og storylines virke ret stødende. 

Kan du for eksempel huske afsnittet, hvor Ross ikke vil ansætte en mandlig babysitter? I afsnittet spørger han blandt andet ind til babysitteren Sandys seksualitet og konstaterer, “at han da i det mindste må være bi”. Han kan ikke begribe, at en mand kan have dén profession. Faktisk fylder giftig maskulinitet en del i Ross' karakter. Han har nemlig også et stort problem med, at hans søn helst vil lege med barbiedukker. Han prøver i smug at manipulere Ben til at skifte barbiedukken ud med en action man-dukke. 

Venner
Kan du huske afsnittet, hvor Ross har et problem med Bens barbiedukke?© HBO MAX

2. How I Met Your Mother

Udover Barneys playbook er serien blevet udskældt for både at være homofobisk, transfobisk, racistisk og sexistisk. Selvom vi måske har grinet med til Barneys skøre idéer og regler, er flere af dem ret forkerte set med 2023-briller. 

Blandt andet bliver der gentagne gange refereret til, at han filmer kvinder under sex, hvilket bliver fremstillet på en sjov og uskyldig måde, men i virkeligheden jo er voldsomt ulovligt og krænkende. 

Et andet eksempel med Barney er i afsnittet “How I met everyone else”. Her introducerer Barney en “crazy/hot scale”, der skal forestille en beregningsmetode til at vurdere, hvor crazy en kvinde må være i forhold til, hvor lækker hun er. Dén går altså ikke længere!

How I Met Your Mother
Barney Stinson filmer kvinder, han har sex med, med skjult kamera.© Disney+

3. Sex and the City

Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda kunne vi følge gennem seks sæsoner, to film og nu spin-off-serien And Just Like That. Sex and the City var på mange måder revolutionerende i sin måde at udforske kvindeperspektiver på sex, dating og kærlighed. Alligevel er der mange perspektiver på sex, der ikke ville være acceptable i dag. 

Eksempelvis da Carrie dater en fyr, der er biseksuel, og hun konstaterer, “at hun ikke engang tror på, at biseksualitet eksisterer”. Eller da Samantha får en seksuel relation til en kvinde og bliver drillet med, at det er, fordi hun er løbet tør for mænd.

Generelt er der i serien mange eksempler på slutshaming og homofobiske kommentarer. 

Sex and the City
Carrie slutshamer Samantha gentagne gange.© HBO MAX

4. Gossip Girl 

I Gossip Girl følger vi Manhattans elite og deres liv. Har du nogensinde tænkt over, at Chuck Bass gentagne gange begår seksuelle overgreb på kvinder? Allerede i første afsnit forsøger han sig på to kvinder, der klart og tydeligt siger nej. Den ene af dem, Jenny, forestiller en kvinde på kun 14 år. 

Alligevel er han en af seriens mest eftertragtede karakterer – blandt andet fordi han on and off er kærester med den populære Blair Waldorf, der heller ikke altid behandler folk så pænt. 

Serien glorificerer derudover mobning. Blair er en “queen” i serien, selvom hun faktisk er vildt tarvelig og mobber en masse mennesker på det groveste. Vi ville nok ikke se lige så meget op til Blair og hendes forhold til Chuck den dag i dag. 

Gossip Girl
Chuck Bass begår to overgreb i første afsnit af serien.© HBO MAX

5. Kongen af Queens

Har du nogensinde overvejet, hvor dårligt Carries far, Arthur, bliver behandlet? Blandt andet bliver Arthur hemmeligt overvåget i sin kælder, hvor han bor, mens Doug sidder med sine venner og vædder om, hvad hans “gamle og skøre” svigerfar mon gør som det næste. Ret tarveligt (og ulovligt!) at gøre mod et ældre familiemedlem. 

Faktisk er der også en episode, hvor Carrie og Doug drugger ham, når de en gang imellem bliver trætte af ham. Og værre endnu – i episoden “Ticker Treat” finder Doug ud af, at Arthur er skrækslagen for halloween. Doug beslutter sig så for at skræmme sin gamle svigerfar, og det ender med, at Arthur får et hjerteanfald. Det er altså en ret alvorlig ting at lave sjov med.

I dag er der heldigvis kommet meget fokus på, hvordan ældre bliver behandlet, som kan tage noget af det sjove ud af serien. Det er dog værd at have in mente, at der er meget sort humor i Kongen af Queens (og at det er 16 år siden, sidste afsnit udkom). 

Kongen af Queens
Doug og Carrie begår kriminalitet mod Arthur flere gange.© Viaplay