© Scanbox Entertainment

'Jackie' er en hjerteskærende smuk film

Natalie Portman er skøn som aldrig før i den nye film om USA's tidligere førstedame Jackie Kennedy

12. januar 2017 af Mariah Leitisstein

Du kender sikkert allerede til den tragiske begivenhed om mordet på den amerikanske præsident John F. Kennedy. Nu er den historiske hændelse endnu en gang blevet filmatiseret, men denne gang er det hverken med amerikansk politik eller finurlige konspirationsteorier som udgangspunkt. I stedet er det med Natalie Portman i hovedrollen som den mest ikoniske førstedame, USA nogensinde har haft - nemlig Jacqueline Kennedy.

Filmen handler om dagene efter skudepisoden i Dallas, Texas i 1963, hvor Jackie kæmper for at holde sig selv samlet, mens hun sørger for at arrangere sin mands begravelse og skal finde ud af at træde ud af rollen som førstedame. 

Natalie Portman er født til rollen

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at Natalie Portman også i denne film leverer en skuespilspræstation langt ud over det sædvanlige. Portmans evne til at portrættere skrøbelighed går op i en højere enhed med hendes elegance og femininitet i sådan et omfang, at man skulle tro, at den tidligere Oscar-vinder var født til rollen som Jackie Kennedy.

Graver du lidt i de gamle YouTube-arkiver, så har du nok allerede opdaget, at virkelighedens Jackie havde en noget særlig måde at tale på. Denne særlige stemmeføring har Portman på helt utrolig vis formået et kopiere ned til mindste detalje, og der er utvivlsomt en helt igennem velfortjent Oscar-nominering på vej til hende for denne rolle!

© Scanbox Entertainment

Præsidenten spilles af dansk skuespiller

Men det er ikke kun Jackie Kennedy, der bliver portrætteret af en skuespiller, der virkelig rammer plet i forhold til både stemmen og udseendet. Også filmens John F. Kennedy er simpelthen lige i skabet. Og det kan vi faktisk godt være lidt stolte af herhjemme i Danmark. Det er nemlig den danske skuespiller Caspar Phillipson, der har fået æren af at spille den amerikanske præsident. Selvom det ikke er mange sammenlagte minutters skærmtid, så er det helt sikkert, at Hollywood har fundet manden, der skal spille John F. Kennedy næste gang.

Filmen er instrueret af den ekstremt talentfulde instruktør Pablo Larrain, der med sin første engelsksprogede film får slået fast, at han først lige har fået sit greb om Hollywood. Filmens billeder er et blændende virvar, og man har kælet for hver enkelt historiske detalje. Noget der i den grad gør filmen en tjeneste, fordi den egentlige fortælling om førstedamen til vis grad er et gæt. Jackie Kennedy var en af de mest gådefulde og private kvinder i moderne tid, og det er faktisk begrænset, hvad man i dag ved om den private Jackie på trods af, at hun var en af de mest fotograferede kvinder i det 20. århundrede.

Jackie er en film, der tør tage chancer, og den er på ingen måde som et sædvanligt kærlighedsdrama eller som et klassisk historisk drama. Jackie er noget helt for sig selv og er et hjerteskærende smukt portræt, der bekræfter, at bag enhver magtfuld mand, er der en magtfuld kvinde.

Og husk lige en pakke lommetørklæder til biografturen!

Seks ud af seks stjerner.

Jackie har premiere i de danske biografer d. 12. januar 2017.