The Santa Clause / Love Actually
Har du set disse julefilm?© Viaplay

Her er de 24 ultimative julefilm, som får dig i det vildeste julehumør

Hvis du gerne vil i vaskeægte julestemning i år, er den her liste den perfekte måde at komme det på!

20. december 2022 af Sarah Lyster Nielsen og Henny Müller Dahl

Hvis du elsker film og jul, så er du kommet til det helt rigtige sted! Der er nemlig intet så hyggeligt som julefilm, der får dig i bimlende, bamlende julestemning – og derfor har vi samlet de 24 allerbedste af slagsen, så du bare skal smække benene op med dynen over dig, en kop varm kakao eller gløgg i hånden og et fad konfekt ved siden af. Ahh, kom jul, kom sne, kom gaver!

Gode julefilm bringer julehumøret frem

Julen er hjerternes fest, men det er altså også de hyggelige, romantiske og søde films fest. Der findes utallige af julefilm, som virkelig kan gøre dig i julehumør, hvis ikke du har fundet det frem endnu. Og hvis du får lyst til at se en julefilm midt om sommeren, så skal du ikke skamme dig, for de romantiske film kan noget hele året. 

Du kan finde de fleste julefilm på listen her på streamingtjenester såsom Netflix og Viaplay. 

1. The Holiday – den romantiske julefilm

Hvis du både elsker jul og romantiske komedier, er The Holiday den perfekte julefilm. I juleferien bytter ulykkeligt forelskede Iris fra England hus med Amanda fra Los Angeles, som netop er gået fra sin kæreste. De ender selvfølgelig begge to med at finde lige præcis dét, de leder efter, og har en fantastisk, romantisk jul. Det er lige, som det skal være i denne søde julefilm!

julefilmen the holiday
Jude Law og Cameron Diaz i julefilmen The Holiday. © Viaplay

2. Alene hjemme – den ikoniske julefilm

Ingen julefilmsliste uden Alene Hjemme. Det er julefilmen over dem alle – og med god grund. Den er stadig sjov, og hvert år er det lige tåkrummende, når Kevin nakker (lemlæster..?) røverne med strygejern, jernrør og sømpistoler. Av. Heldigvis klarer han den hvert år, og hans mor kommer hjem igen – lige til jul. Det er lige før, vi fælder en lille tåre. 

julefilm Alene Hjemme
Den ikoniske julefilm Alene Hjemme. © Viaplay

3. Alene hjemme 2: Glemt i New York – den ikoniske 2'er 

Kevin og hans familie gør det igen i denne populære julefilm – denne gang er Kevin bare alene i New York i stedet for hjemme i huset. Han møder selvfølgelig banditterne igen og gentager succesen, så det bliver jul igen i McCallister-familien. Sådan!

4. Tror du på julemanden? – den sjove julefilm

Scott Calvin kommer ved et uheld til at slå julemanden ihjel – juleaften! Men der skal selvfølgelig være en julemand, så Scott bliver på magisk vis forvandlet til julemanden og skal nu deale med at skjule det for sin familie. Det kan være lidt af en udfordring, da han pludselig får kridhvidt hår, langt skæg og lægger sig gevaldigt ud. Se, dét er en julefilm, der vil noget. 

julefilm tror du på julemanden?
Den søde julefilm Tror du på julemanden?© Viaplay

5. Fars fede juleferie – den underholdende julefilm

Clark Griswold er evigt uheldig, men han sværger, at han vil gøre det til en fantastisk jul for sin familie i år – desværre er han uheldig igen, og det ender med en katastrofal jul med uspiselig kalkun og en afbrændt kat. Du vil med sikkerhed få trænet dine mavemuskler af grin i den her underholdende julefilm!

Julefilmen Fars fede juleferie.
Julefilmen Fars fede juleferie. © Viaplay

6. Miraklet på Manhattan – den julede julefilm

Filmen findes i to udgaver fra 1947 og 1994, og i den nyere udgave spilles hovedrollen Susan af Mara Wilson, som du med garanti kender fra filmen Matilda. Susan tror ikke på julemanden, fordi hendes mor siger, at han ikke findes, men da hun møder den ældre herre Kris Kringle, bliver hun alligevel i tvivl. 

Kris spiller nemlig julemand i det lokale storcenter, og han siger, at han er den ægte julemand. Han gør det så godt, at konkurrenterne vil sabotere ham, og derfor bliver han hevet i retten for at bevise, at han er julemanden – men kan han overhovedet bevise det? Begge udgaver af filmen er helt unikke som søde julefilm. 

7. Love Actually – den søde julefilm

Vi kan selvfølgelig ikke snakke om julefilm uden at nævne Love Actually. Hugh Grant som dansende premierminister, Martin Freeman som stand-in i sexscener (hvilket er lidt akavet, hvis du også har set Hobbitten eller Sherlock…), kærlighedserklæringer på skilte og en fantastisk juleudgave af Love Is All Around. Så er det altså jul!

julefilm Love Actually
Den søde julefilm Love Actually. © Viaplay

8. Polarekspressen – den eventyrlige julefilm

En ung dreng tvivler på, om julemanden overhovedet findes i denne julefilm, men da et magisk tog dukker op foran hans hus julenat, stiger han på og oplever en masse ting, der giver ham troen på julen og julemanden tilbage. 

9. Grinchen – julen er stjålet – den klassiske julefilm

Filmen findes både som tegnefilm fra 1966 og live action-film med Jim Carrey fra 2000, men historien er cirka den samme: Grinchen hader jul, så han stjæler den fra indbyggerne i Hvemstrup, men ender selvfølgelig med at blive lidt lun på julen alligevel.

Hvis du ikke allerede har set den originale juletegnefilm, så gør dig selv den tjeneste at se den! Du kommer med garanti i julehumør med begge julefilm. 

julefilm Grinchen
Den klassiske julefilm Grinchen. © Viaplay

10. The Nightmare Before Christmas – den animerede julefilm

Historien om Jack Skellington kan spilles non-stop fra halloween til jul, og vi elsker det. Jack er kongen af halloween, men han er træt af rutinen og opdager ved et tilfælde en anden højtid, nemlig jul, som han prøver at udføre på sin egen (lidt forkvaklede) måde. Det går ikke helt efter planen, men så alligevel... Denne animationsfilm er en anderledes julefilm, men det kan helt sikkert få dig i julehumør. 

Animationsjulefilmen The Nightmare Before Christmas
Animationsjulefilmen The Nightmare Before Christmas.© Viaplay

11. Elf – den skægge julefilm

Elf er indbegrebet af juleånd og julestemning – hvis den ikke kan få dig i julestemning, kan du simpelthen ikke lide jul. Basta.

Nissen Buddy finder ud af, at han slet ikke er en af julemandens nisser, men et menneske, hvilket forklarer, hvorfor han er tre gange så stor som alle de andre nisser og ikke kan finde ud af at lave legetøj.

Han drager derfor til New York for at finde sin rigtige far, men det viser sig at være lidt svært, fordi han aldrig har været i den virkelige verden før, og kun kender til jul og glade dage. Denne julefilm er både underholdende og sød. 

julefilm Elf
Den skægge julefilm Elf. © Viaplay

12. Far til fire i byen – den gamle julefilm

Du kender garanteret bedst denne her julefilm for Lille Pers drøm om julebal i Nisseland og den matchende sang (som du med garanti får på hjernen nu). 

Familien har det lidt stramt økonomisk, da far har mistet sit job. Derfor mener onkel Anders, at det bliver en lidt trist jul – heldigvis løser alting sig, og Lille Per får en dusør på 500 kroner for at hjælpe politiet, og for dem køber han hunden Jensen. Så bliver det alligevel en god jul!

13. Jack Frost – den sørgelige julefilm

Indrømmet, denne her film er lidt trist, men den er altså også meget sjov. Jack Frost er musiker, som ofte er på tour, så han ser ikke sin kone og sin søn Charlie så meget, som han gerne ville. 

På vej til et virkeligt vigtigt job indser Jack, at han burde være hjemme til jul i stedet og vender derfor alene om. På vejen hjem kører han galt og bliver dræbt. Et år senere vender han dog tilbage som snemand og opsøger sin søn for at tilbringe tid sammen med ham. Selvom det er en sørgelig julefilm, så er det også en rigtig sød historie. 

Julefilmen Jack Frost.
Julefilmen Jack Frost. © Viaplay

14. Krummerne – så er det jul igen – den fantastiske julefilm

Vi kan ikke sige julefilm uden også at sige Krummerne. Godt nok er denne film ikke med Laus Høybye i rollen som Krumme – men den er altså alligevel virkelig god (og selvfølgelig virkelig julet).

Julemanden er kommet i vanskeligheder, fordi han har mistet den vigtige julebog, hvori opskriften på den magiske julegrød, der giver ham hans julemandskræfter, står. Hos familien Krumborg er Krumme den eneste, som tror på julen, og derfor er det op til ham at hjælpe julemanden med at få sin bog tilbage – og dermed redde julen. Den sjove julefilm er perfekt til at finde julehumøret frem.

15. The Family Stone – den glemte julefilm 

Ofte kommer denne film ikke med på listerne over gode julefilm, men denne lidt oversete komedie er bestemt en film, der skal ses i juledagene. Sarah Jessica Parker spiller en karrierekvinde fra New York, der i julen skal møde sin svigerfamilie for første gang. Og alting går ikke helt efter planen. 

På rollelisten i denne hyggelige julefilm er også andre kendte ansigter som Diane Keaton og Rachel McAdams. 

julefilm The Family Stone
Den glemte julefilm The Family Stone© Viaplay

16. Arthurs julegaveræs – den søde julefilm

Arthur er julemandens yngste søn, som har fået til opgave at besvare børnenes breve til julemanden, mens hans ældre bror styrer den globale gaveuddeling med benhård militærpræcision.

Desværre glipper det hele, da der er én gave, der ikke er blevet uddelt til tiden, så Arthur påtager sig (i al hemmelighed) opgaven og tager ud for at aflevere den, så det bliver jul for hvert eneste ene barn på Jorden. Se om det går, som Arthur gerne vil have i den søde julefilm. 

17. Klaus – den flotte julefilm 

Denne Netflix-film fra 2019 har både en god historie og rigtig flotte animationer. Julefilmen handler om Jesper, som klarer sit job som postmand rigtig dårligt. Derfor bliver han straffet og sendt til en lille by Nordpå, hvor han senere møder Klaus, der bor i en hytte og laver legetøj. 

Denne julefilm er en virkelig smuk fortælling, som vil få dig i julehumør med det samme. 

Julefilm Klaus
Den flotte julefilm Klaus© The SPA Studios, Atresmedia Cine

18. Christmas with the Kranks – den familieorienterede julefilm

Denne komedie fra 2004 er virkelig sjov! Julefilmen handler om familien Krank, og for dem er julen normalt en helt særlig højtid. Men datteren i familien er taget på collage, og derfor beslutter forældrene, at de ikke gider at holde jul, når datteren ikke er hjemme. I stedet vil de tage ud og rejse – og det sender chokbølger gennem deres nabolag, hvor det slet ikke er acceptabelt at droppe julen. 

Denne sjove julefilm skal bare ses hvert år! 

julefilm Christmas with the Kranks
Den familieorienterede julefilm Christmas with the Kranks © Viaplay

19. A Christmas Prince – den komiske julefilm 

Forestil dig at holde jul i (det opfundne land) Aldovia, der bare er et ægte juleparadis! Det er netop, hvad der sker for den unge journalist Amber Moore, der lige inden jul rejser til Aldovia for at dække en pressekonference med Prins Richard, der skal arve tronen i landet efter sin far. 

Desværre går tingene ikke helt som planlagt, og Amber bliver pludselig fejltaget for at være prinsessen Emilys nye tutor. Denne sjove julefilm fra 2017 er både romantisk og underholdende, og den skaber god julestemning på ingen tid. 

Julefilmen har også en to'er, der kaldes A Christmas Prince: A Royal Wedding samt en tre'er med titlen A Christmas Prince: The Royal Baby. 

julefilm A Christmas Prince
Den komiske julefilm A Christmas Prince© Netflix

20. The Knight Before Christmas – den skøre julefilm 

Hvad ville du gøre, hvis du pludselige stødte på en ridder fra middelalderen? Det er nemlig en situation, den unge kvinde Brooke pludselig ender i. Under en snestorm en dag lidt inden jul kører hun ind i en ridder, og hun vælger at tage sig af ham, fordi hun tror, han har fået hukommelsestab. 

Denne julefilm er lidt skør – men den er stadig rigtig hyggelig. 

julefilm The Knight Before Christmas
Den skøre julefilm The Knight Before Christmas© Brooke Palmer, Netflix

21. The Princess Switch – den royale julefilm 

Denne søde julefilm handler om bageren Stacy, der lige inden jul skal deltage i en bagekonkurrence i det fiktive land Belgravia. Her støder hun ind i en prinsesse, og de to ligner hinanden på en prik! Tingene udvikler sig, og pludselig begynder der at opstå romantiske interesser på kryds og tværs af de to kvinders liv. 

High School Musical-stjernen Vanessa Hudgens medvirker i denne sjove julefilm, der gør julen lidt mere royal. Netflix-filmen udkom i 2018, og i 2020 udkom opfølgeren med titlen The Princess Switch – Switched again. I 2021 fik vi glæden af den tredje film i serien, nemlig The Princess Switch 3: Romancing the Star. 

julefilm The Princess Switch
Den royale julefilm The Princess Switch© Netflix

22. Mens du sov – den komplicerede julefilm 

Åh, hvor vi elsker denne snefulde film med Sandra Bullock i hovedrollen som kvinden Lucy, der arbejder på en togstation og en dag redder fyren Peter fra at blive kørt ned af et tog. Da han ender i koma, tager Lucys liv en uventet drejning, for pludselig sidder hun ved Peters side på hospitalet, hvor hele hans familie tror, hun er hans forlovede. Og så får Lucy også pludselig interesse for Peters bror, Jack. Kompliceret – men romantiskt! 

Mens du sov, julefilm
Den komplicerede julefilm Mens du sov. © Disney+

23. A Christmas Carol – den hyggelige julefilm 

A Christmas Carol er et velkendt juleeventyr, som mange af os elsker højt! Den er også filmatiseret af et par omgange. Historien handler om den gamle mand Ebenezer Scrooge, der er surere end de fleste – indtil han juleaften møder tre ånder, der vil ændre hans liv. 

A Christmas Carol findes blandt andet i en animeret udgave med Jim Carrey i hovedrollen som Ebenezer Scrooge. 

24. Spirited – den humoristiske julefilm 

I 2022 udkom julefilmen Spirited med de kendte skuespillere Ryan Reynolds og Will Ferrell i hovedrollerne. Filmen er en genfortolkning af A Christmas Carol – men hvor fortællingen vendes på hovedet. Her spiller Will Ferrell en rig forretningsmand og altså en moderne udgave af Ebenezer Scrooge. Vi er vilde med denne sjove fortolkning af den klassiske julehistorie! 

Spirited, julefilm
Spirited er en humoristisk julefilm! © Apple+

Julefilm gør julen meget hyggeligere

Julen er den perfekte tid til at se en masse film. Vejret er koldt, dagene føles korte, og hyggeaftener på sofaen fylder mere og mere. Heldigvis findes der en masse gode julefilm, som kan ses igen og igen hvert år (mens du fylder munden med alle de julesmåkager, du kan spise). 

Ældre julefilm forbindes ofte med en masse nostalgi og gode minder, men hvert år udgives der også flere nye film, der bare gør den mørke tid lidt hyggeligere at komme igennem. På denne liste har vi samlet de bedste nye og ældre julefilm, der får dig til det ultimative julehumør.