Exit norsk serie
Har du endnu ikke set den norske serie Exit? Så synes vi, du skal gå i gang!© DR/NRK

11 gode norske serier, der med stor sandsynlighed vil gøre indtryk på dig

Og her taler vi ikke kun om SKAM!

23. marts 2021 af Henny Müller Dahl

Der er ingen tvivl om, at vi her på redaktionen elsker at dykke ned i en god og spændende serie. Og selvom vi elsker serier fra alle verdenshjørner – såsom den spanske Papirhuset eller den franske Lupin – så er der bare noget særligt relaterbart over de skandinaviske serier, som gør, at de typisk er en fornøjelse at se. 

Har du allerede set alle de gode danske serier, de spændende svenske serier eller de nervepirrende nordiske krimiserier, så vil du sikkert synes om et par af de norske serier, som du kan læse om på denne liste. 

1. SKAM

Vi kan ikke tale om norske serier uden selvfølgelig at nævne hit-serien SKAM (som vi savner mere end nogen anden serie). 

Vi blev med det samme helt hooked, da seriens første sæson udkom tilbage i 2015, og efterhånden fandt vi ud af, at det var muligt at følge med i SKAM-universet gennem videoklip og chatbeskeder på seriens hjemmeside eller gennem karakterernes Instagram-profiler. Det var det sejeste nogensinde. Sikke en tid! 

Hvis du også savner Noora, Isak, Sana, William og alle de andre skønne og sjove karakterer, er det måske tid til at gense SKAM på DR TV. 

2. Buksemyndig 

Efter SKAM blev vi altså bare helt vilde med serier med mulighed for at følge karaktererne på alle mulige platforme, og Buksemyndig er endnu en af den slags geniale kreationer. 

Buksemyndig, der på norsk kaldes Lovleg, handler om den 15-årige Gunnhild, der flytter hjemmefra for at gå i gymnasiet i den lille by Sandane. Her flytter hun ind i et kollektiv med et par andre elever, og den nye tilværelse bliver en smule udfordrende for den akavede teenager (som vi virkelig godt kan se os selv i!) 

Du finder serien inde på DR TV. 

3. Blank 

Blank er også en serie i samme format som de netop omtalte SKAM og Buksemyndig (ja, vi kan altså bare ikke få nok). 

Serien består af tre sæsoner, der alle har en ny hovedperson med en ny historie. Det er altså tre helt adskilte fortællinger, men vi elsker dem alle lige højt. 

Sæson et handler om Ella, der har sabbatår og er meget i tvivl om, hvilket studie hun skal søge ind på, mens sæson to handler om Zehra, der læser farmaci, men hellere vil være DJ. I sæson tre følger vi Markus, der til sin kærestes store glæde flytter tilbage til sin hjemby – uden helt at fortælle hende, hvorfor han i virkeligheden er vendt hjem. 

Blank kan ses på DR TV. 

Blank serie
Var du vild med SKAM? Så skulle du give Blank en chance. © DR/NRK

4. Semester

Elskede du den charmerende Penetrator-Chris fra SKAM, så er Semester sikkert lige noget for dig. Det er nemlig den samme skuespiller, Herman Tømmeraas, der har hovedrollen i denne serie. Her spiller han den unge gut Erling, der efter gymnasietiden er draget ud på en solorejse, men som vender hjem til Oslo, da han modtager en helt særlig sms. 

Semester kan ses på DR TV. 

5. Hjem til jul 

Selvom det ikke er jul lige nu, så skal du altså ikke snydes for at blive præsenteret for Hjem til jul, nu hvor vi er ved de norske serier. 

Denne søde og skønne serie handler om sygeplejersken Johanne, der er ret træt af at være single i juletiden – ikke mindst fordi hendes familie altid kommenterer hendes uønskede singlestatus. Det sætter gang i en julejagt efter en kæreste, som hun kan tage med hjem til familiens julebord. 

Udover at seriens hovedperson Johanne bare er super sjov og charmerende, så er vi også ret glade for et gensyn med skuespilleren Felix Sandman, som vi første gang lærte at kende i den svenske serie Quicksand, som vi stadig ser som en af de bedste serier på Netflix

Hjem til jul består af to sæsoner, som du kan se på Netflix. Og du kan sagtens slippe afsted med at se den nu! 

Hjem til jul på Netflix
Hjem til jul må være en af de sødeste norske serier. © STEFAN BORUP/NETFLIX

6. Ragnarok 

Er du lige så vild med nordisk mytologi, som du er med det norske sprog? Så er Ragnarok helt sikkert lige noget for dig. Denne norske serie handler nemlig om en gruppe unge i en fiktiv lille by, der plages af klimaforandringer og industriel forurening. 

Pludselig ser verdens undergang ud til at være en realitet, og de unge mennesker må gøre, hvad de kan for at forhindre katastrofen. 

Du kan finde Ragnarok på Netflix. 

7. Exit 

Okay, vi var måske lidt skeptiske, da vi i første episode af Exit blev kastet direkte ind i en hvirvelvind af stoffer, prostituerede, løgne og fire virkelig arrogante og amoralske milliardærer. Men vi blev hurtigt fuldstændig opslugte af seriens kaos, hvor tingene tager en drejning, inden vi overhovedet når at blinke. 

Serien handler om Oslos finanselite og er faktisk skabt ud fra virkelige interviews med fire rigmænd (og vi er virkelig nysgerrige på, hvor meget der rent faktisk passer). Selvom serien er fuldstændig vanvittig og gør ondt i vores feministiske hjerter, så skal den bare ses! 

Sæson to af Exit har lige haft premiere, og du kan finde begge sæsoner på DR TV. 

Exit serie
Du vil sikkert ikke kunne stoppe igen, når du først går i gang med Exit! © DR/NRK

8. Beforeigners

Beforeigners er den første, norske HBO-serie, og den seks episoder lange fortælling blander sci-fi med krimi-drama på en virkelig spændende måde. Serien udfolder sig i Oslo, hvor folk fra fortiden pludselig begynder at dukke op i nutiden – og her taler vi ikke om fortiden som i 2005, men som i stenalderen og vikingetiden. 

HBO har bekræftet, at en sæson to af Beforeigners er på vej, som vi kan glæde os til at se ved udgangen af 2021 eller i starten af 2022. Vi kan ikke vente! 

Find som nævnt Beforeigners på HBO. 

9. Bloodride 

Denne ret specielle Netflix-serie er et kig værd, hvis du godt kan lide skræmmende elementer blandet med nordisk humor. Denne horrorserie tager udgangspunkt i seks historier fortalt af seks forskellige personer, der alle befinder sig ombord på den samme bus. 

Er du i tvivl om, hvad du skal se på Netflix, men kunne du godt trænge til uhygge, så er Bloodride altså et godt bud. 

Bloodride på Netflix
Du finder Bloodride på Netflix. © NETFLIX

10. Lykkeland

Elsker du serier, der får dig til at drømme dig væk til en anden tid? Så skal du uden tvivl se Lykkeland, der foregår i Stavanger i 1969 og som er et vaskeægte olieeventyr. Serien handler i hvert fald om begyndelsen på den norske olieindustri og tager udgangspunkt i en velhavende familie i byen. Og det er altså ikke helt dramafrit! 

Serien er angiveligt den dyreste norskproducerede serie nogensinde, og du finder den på DR TV. 

11. Atlantic Crossing

Endnu en serie fra en anden tid er den populære Atlantic Crossing, som du sikkert vil kunne lide, hvis du elsker royale fortællinger såsom The Crown. 

Atlantic Crossing tager udgangspunkt i historien om den norske kronprinsesse Märtha, der under anden verdenskrig rejser på tværs af atlanten til USA og udvikler et nært forhold til den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt.  

Du finder serien på DR TV. 

Atlantic Crossing
Atlantic Crossing er endnu en god norsk serie.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.