Esben Smed som Daniel Rye i Ser du månen, Daniel
Her ses Esben Smed i rollen som Daniel Rye. © Danish Film Institute, Hummelfilm, Nordisk Film- & TV-Fond, Swedish Film Institute, Toolbox Film

Den nye danske storfilm ‘Ser du månen, Daniel’ er landet – det synes vi om den

Filmen handler om den unge danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel hos Islamisk Stat i 398 dage

29. august 2019 af Rie Louise Kirkebjerg

Her på Woman-redaktionen er vi store fans af gode, danske film. En film, der klart har fortjent en plads på listen over de bedste danske film, er Ser du månen, Daniel, der er historien om den unge, danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien i 398 dage. 

Storfilmen, som har biografpremiere 29. august 2019, er baseret på virkelige hændelser, og du er garanteret kuldegysninger fra start til slut, hvis du vælger at læne dig godt tilbage i biografsædet, mens du tager veninden eller kæresten i hånden. 

Stærkt cast med talentet Esben Smed i hovedrollen

Vi er tidligere blevet beriget med talentfulde Esben Smeds skuespil i Sommeren '92 (2015), Bedrag (2016) og Lykke-Per (2018). Denne gang har den dygtige herre scoret sig rollen som Daniel Rye i Ser du Månen, Daniel, og det er en udfordrende rolle, han klarer eksemplarisk.  

Resten af castet er også umådeligt stærkt, og vi ser blandt andre Anders W. Berthelsen i rollen som gidselforhandleren Arthur, Sara Hjort Ditlevsen i rollen som Daniels kæreste Signe og Jens Jørn Spottag og Christiane Gjellerup Koch i rollerne som Daniels forældre.

Esben Smed som Daniel Rye i Ser du månen, Daniel
Den unge fotograf tager til Syrien for at tage fotografier. © Danish Film Institute, Hummelfilm, Nordisk Film- & TV-Fond, Swedish Film Institute, Toolbox Film

Gennembanket, ydmyget og udsultet

Ser du månen, Daniel er ikke for sarte sjæle, og den giver dig med garanti stof til eftertanke. Den unge danske fotograf Daniel Rye rejser til Syrien for at lave en fotoserie af hverdagslivet i en krigszone, men han bliver kidnappet af terrororganisationen Islamisk Stat. 

Alt imens Daniel Rye sidder som gidsel i Syrien, følger vi den unge fotografs sårede familie i Danmark, som ihærdigt forsøger at samle det svimlende beløb på 15 millioner kroner sammen, som Islamisk Stat forlanger, før de vil sende Daniel hjem. 

I Syrien bliver Daniel gennembanket, ydmyget og udsultet. Han forsøger at begå selvmord, men ender i stedet i en celle med en række andre kidnappede journalister. Iblandt dem knytter han et specielt bånd til amerikaneren James Foley, der udsættes for en skæbnesvanger gidseltagen. 

Daniel Ryes familie i Ser du månen, Daniel
Daniel Ryes familie skulle samle 15 millioner kroner sammen. © Danish Film Institute, Hummelfilm, Nordisk Film- & TV-Fond, Swedish Film Institute, Toolbox Film

Er filmen værd at se?

Filmen om danske Daniel Rye er fuldstændig fantastisk. Den er vanvittig barsk (så sørg lige for at have en at holde i hånden), den har et stjernecast, og den gør, at du tænker en ekstra gang over, hvor godt et liv du har, når du kommer ud af biografen. Biografens store lærred og Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen, som har instrueret filmen, formår at sende os direkte ned i en beskidt, mørk og dyster celle, når vi følger Daniel Ryes kamp mod tiden og ondskaben.

Når du har tømt popcornene i biografen – flere gange med kuldegysninger og et ængsteligt blik – giver Ser du månen, Daniel en følelse af, at du bør tænke mere over at være taknemmelig for det liv, du har. Og allersidst i filmen bliver vi mødt af dette stærke citat af Daniel Rye: “Der er mange, der kommer fra Syrien til Danmark, som havde det meget værre end mig.”  

Woman-redaktionen giver den nye danske storfilm 6 ud af 6 stjerner og en kæmpe anbefaling med på vejen. 

God fornøjelse.

Vil du holdes opdateret på seneste nyt om film og serier? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori